FOTO Cum se va mânca în spitalele ieşene? Se dublează alocaţia de hrană, dar toate alimentele sunt mai scumpe

miercuri, 22 iunie 2022, 01:50
6 MIN
 FOTO Cum se va mânca în spitalele ieşene? Se dublează alocaţia de hrană, dar toate alimentele sunt mai scumpe

De pe 1 iulie, cuantumul alocaţiei de hrană în spitalele de stat va fi dublat, valoarea urmând să fie de 22 de lei pe zi. Până acum, pacienţii din spitale aveau mese zilnice în medie în valoare de 11 lei, din care administraţia unităţilor medicale trebuia să asigure cele trei mese, ţinând cont şi de necesarul zilnic de calorii, pe categorii de regimuri. Managerii spitalelor din Iaşi văd această modificare ca „o gură de oxigen”, având în vedere scumpirile din ultima perioadă, atât pentru alimentele de bază, cât şi scumpirile pentru alte produse şi servicii.

 

Astfel, pacienţii spitalizaţi, atât copii cât şi adulţi, vor primi hrană în valoare de 22 de lei pe zi, în timp ce bolnavii TBC şi HIV/SIDA, bolnavii de hepatită, cancer, diabet sau arşi vor avea o alocaţie mai mare, de 33 de lei pe zi, pentru aceste categorii nivelul alocaţiilor de hrană fiind şi până acum mai mare de 11 lei.

Ordinul mai prevede că pe lângă pacienţii spitalizaţi, vor mai beneficia de alocaţie de hrană în valoare de 22 de lei pe zi şi femeile care au născut, cât şi însoţitorii pacienţilor. Cheltuielile vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se precizează în Ordinul nr. 1488/2022 pentru stabilirea cuantumului alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice, publicat în Monitorul Oficial pe 31 mai. Alocaţia de hrană va putea fi suplimentată prin decizia Consiliului de Administraţie al spitalului, „în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat”. 

Prânzul: ciorbă de legume, telemea, mămăligă şi friptură de pasăre

Unii manageri de spitale încercau inclusiv la începutul acestui an, de când au început să se scumpească toate alimentele de bază, să facă faţă noilor preţuri şi să asigure pacienţilor o hrană cât mai variată, mai ales în condiţiile în care făceau mâncarea în bucătăria proprie. „Încă de acum doi ani, de când s-a permis depăşirea cuantumului alocaţiei, atât timp cât ne descurcam cu încadrarea în buget, noi nu am avut probleme şi am încercat să dăm un meniu destul de variat. În ultimii patru-cinci ani am reuşit să menţinem o calitate, se vede că şi gradul de satisfacţie al pacienţilor este mai mare. La noi sunt bolnavi cronici şi au nevoie de un aport caloric mai mare având în vedere că fac proceduri şi mişcare în sălile de kinetoterapie, nemulţumirile lor sunt legate doar de faptul că nu au voie să consume sare”, preciza ec. Carmen Cumpăt în luna februarie, când preţurile alimentelor începeau să crească. Managerul spune că a observat în urma studierii rezultatelor chestionarelor de satisfacţie că în ultimii ani pacienţii spitalului au început să fie tot mai mulţumiţi de ceea ce mănâncă.

Spre exemplu, într-o zi din acea perioadă, prânzul era format din ciorbă a la grec de legume, telemea, mămăliguţă şi friptură de pasăre sau borş de sfeclă roşie, iahnie de fasole cu carne de porc şi salată de varză. Dimineaţa, micul dejun conţinea 250 ml de lapte proaspăt, pâine, unt, cremă de brânză, caşcaval, corn şi şuncă presată sau 250 ml de ceai de plante, pâine, telemea, caşcaval, jambon de casă, eugenii. Seara, pacienţii aveau în meniu tocăniţă de cartofi şi 300 ml de ceai sau budincă de paste cu brânză şi stafide la cuptor, în funcţie de cum era stabilit meniul în acea zi. De când preţul alimentelor a crescut, managerii spitalelor ieşene s-au confruntat şi cu anumite probleme care i-au determinat să îşi reorganizeze activitatea din bucătărie.

Unii furnizori nu au mai vrut să livreze marfa

Spre exemplu, odată cu scumpirea motorinei şi benzinei, au fost cazuri în care furnizorii au refuzat să livreze marfa necesară cu acelaşi preţ obţinut de unitatea medicală prin licitaţie. „A fost nevoie să ne reorganizăm inclusiv în ceea ce priveşte livrările şi spaţiile de depozitare. Noi ne-am dori ca furnizorul să ne aducă în fiecare zi brânză şi smântână, dar cel care a câştigat licitaţia este din alt judeţ şi pentru că transportul costă acum mai mult, am găsit înţelegere să nu mai mărească preţul şi să ne livreze o singură dată pe săptămână, crescând capacitatea de depozitare. Au mai fost astfel de probleme şi la carne – nu au mai putut să ne dea anumite produse la acelaşi preţ, dar am crescut cantitatea la anumite produse. De exemplu, nu au mai putut să ne dea carne de vită şi am luat carne de pui până la reorganizarea unei alte proceduri, unde vom vedea ce preţ va fi”, a precizat ec. Carmen Cumpăt.

Şi la Maternitatea „Cuza Vodă” hrana pacientelor este realizată în bucătăria unităţii medicale şi orice majorare este considerată de conducerea unităţii ca fiind binevenită. „Deşi valoarea alocată hranei nu era satisfăcătoare până acum, noi am făcut tot posibilul să nu lipsească abolut nimic. Nu este uşor pentru un spital în condiţiile în care tot ce înseamnă materiale sanitare, medicamente, energie electrică a crescut cu 30-40%. Această posibilitate de a aloca o sumă mai mare pentru acest capitol este un aspect foarte important”, a explicat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă”.

Manager Parhon: „O gură de oxigen, mai ales că avem serviciul externalizat”

Managerii spitalelor ieşene spun că această creştere a alocaţiei de hrană era necesară şi aşteptată de mai mult timp pentru a face faţă majorării preţurilor. La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, mâncarea pacienţilor este asigurată printr-o firmă de catering, spaţiul fostei bucătării fiind transformat în vestiare. „Această majorare a tarifului alocaţiei de hrană pentru pacienţi este o gură de oxigen, ţinând cont de contextul economic din acest moment din România, cu scumpirile de preţuri, creşterea tarifelor la energie electrică, utilităţi. La noi acest serviciu este externalizat, ceea ce din punctul nostru de vedere este un lucru bun pentru că avem o lipsă acută de spaţii în cadrul spitalului, având în vedere că funcţionăm împreună cu Institutul de Boli Cardiovasculare. Astfel, spaţiul fostei bucătării a fost alocat vestiarelor pentru rezidenţi, garderobă, am încercat să găsim soluţii ca să ne desfăşurăm activitatea în condiţii cât mai sigure”, a precizat ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Pentru pacienţii Institutului Regional de Oncologie (IRO) alocaţia de hrană va fi de 33 de lei, aici fiind trataţi pacienţi cu neoplazii pentru care valoarea hranei dintr-o zi era anterior 16 lei. „În cazul nostru, alocaţia va creşte de la 16 lei la 33 de lei, iar dacă facem un calcul înseamnă că ar fi 150.000 de lei pe lună în plus faţă de ce cheltuim noi deja. Noi ştim ce avem de făcut, însă ca să încheiem un act adiţional cu firma care asigură servicii de catering, trebuie să avem sursa de finanţare. Noi suntem o unitate care aparţinem de Ministerul Sănătăţii, bugetul este aprobat de ei şi nu putem să facem nicio cheltuială dacă nu este prinsă în buget şi dacă nu suntem siguri că avem sursa de finanţare. Cu siguranţă că această majorare va face o diferenţă, dacă nu se va vedea în cantitate şi calitate, atunci înseamnă că avem o problemă cu prestatorul de servicii şi ar trebui să reziliem contractul”, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Comentarii