FOTO Episcopia Romano-Catolică se extinde. Cum va arăta

luni, 01 aprilie 2024, 08:10
1 MIN
 FOTO Episcopia Romano-Catolică se extinde. Cum va arăta

Episcopia Romano-Catolică intenționează să extinde ansamblul din centrul Iașului. În acest sens, a fost inițiat un proiect de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care, pe 19 aprilie va face obiectul unei dezbateri publice la Primăria Iași.
 

Potrivit proiectului, intenția este de a crea un centru multifuncțional care să servească atât nevoile comunității religioase, cât și pe cele ale comunității mai largi, urbanistice și culturale. „Construcțiile propuse nu afectează prin regimul lor de înălțime perspectivele asupra monumentelor din zonă, acestea integrându-se în cadrul construit existent”, se precizează în proiectul de PUZ.

Funcțiunile propuse pentru noile construcții vizează lăcaș de cult, casă parohială, diverse spații (comerciale sau pentru întruniri, ședințe, conferințe, recepții, expoziții etc.), birouri și spații administrative, servicii, locuri de cazare (cu restaurant, loisie și o cafenerea), librăbrie, bibliotecă, muzeu, activități medicale și parcare subterană.

Episcopia Romano-Catolică spune că reabitarea unor construcții existente (cele aflate la str. Colonel Langa) presupune intervenții nesemnificative. Nnoile imobile sunt prevăzute la str. Colonel Langa și în zona liberă de construcții spre Trecătoarea Trei Ierarhi.

La acest moment, construcțiile din ansamblu ocupă o suprafață de 4.500 mp. În urma derulării proiectului propus, clădirile din complex vor ocupa 7.100 mp. „Se va crea un cadru urbanistic unitar, cu arhitectură specifică, mulată pe teren, bine racordat la zonele învecinate care va crește activitatea și interesul zonei, înlocuindu-se imaginea actuală de imagine degradată”, se mai arată în PUZ.

Comentarii