anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Gala de Balet s-a anulat. Numeroase persoane din Operă s-au izolat la domiciliu

GALERIE
Carmen_Opera-Iasi00
 • Carmen_Opera-Iasi00
- +

Din informaţiile noastre neoficiale, numeroase persoane din Operă sunt izolate la domiciliu după ce au constatat că sunt pozitive cu teste rapide. La DSP, însă, doar două persoane sunt declarate pozitive, la trei persoane urmând a fi declarat focar. Urmarea: nu este focar de Covid declarat acolo, dar spectacolele se anulează totuşi 

Situaţia în ceea ce priveşte infectările COVID-19 în Operă nu s-a îmbunătăţit de la finalul săptămânii trecute, când „Ziarul de Iaşi” a scris despre probabilitatea ca mai mulţi protagonişti din spectacolul Carmen să fi jucat infectaţi cu SARS-CoV-2, după ce tenorul principal fusese depistat pozitiv cu 24 înainte de reprezentaţie. Din informaţiile noastre, mai multe persoane din instituţie, în special din cor şi din zona baletului, au făcute teste rapide şi s-au izolat la domiciliu după ce acestea au ieşit pozitive. Aceştia însă au ales să nu informeze autorităţile şi nu au sunat la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi pentru a raporta infectarea şi a demara o anchetă epidemiologică. Astfel că, deşi există, din informaţiile noastre, minimum 10 infecţii active, la DSP sunt informaţii despre doar două persoane infectate.

Aceste informaţii au fost confirmate şi de către şeful DSP Iaşi, Vasile Cepoi, care, contactat de publicaţia noastră, a precizat că nu există în momentul de faţă, oficial, niciun focar activ la operă şi nici premisele depistării unuia. „Dacă sunt persoane infectate, sunt izolate şi nu au venit prin noi. Orice test oficial menţionează locul de muncă şi dacă vedem că se concentrează mai mult de trei cazuri este declarat focar şi demarăm o anchetă epidemiologică mai amplă. În momentul de faţă nu avem nicio sesizare de niciun fel cu privire la operă, au şi medicul de medicina muncii de acolo care trebuie să supervizeze situaţia”, a declarat Vasile Cepoi.

O gală din 2019 va mai aştepta măcar şase luni

Articolele publicate de „Ziarul de Iaşi” cu privire la răspândirea infecţiei în rândul personalului operei nu au rămas însă fără ecou. Conform informaţiilor noastre, ieri conducerea Operei a decis suspendarea unei „Gale de Operă şi Balet” programată pentru data de astăzi, 21 ianuarie. Oficial, suspendarea a fost pusă pe seama unor „motive obiective”, însă „Ziarul de Iaşi” a aflat că în spatele evenimentului era o organizaţie privată care a plătit încă din 2019, dinainte de pandemie, desfăşurarea pentru un public privat a unei astfel de gale.

În momentul prezentării situaţiei cu infectările din Operă, organizaţia respectivă a decis suspendarea pe termen nedefinit a evenimentului. Acesta s-ar fi desfăşurat şi cu dificultate, potrivit surselor noastre, în contextul în care numărul persoanelor cu simptome aflate în izolare la domiciliu creşte de la o zi la alta. Contactaţi telefonic, atât managerul Operei, Daniel Şandru, cât şi coordonatorul artistic, Andrei Fermeşanu, au confirmat suspendarea galei. „Este cerinţa organizatorilor care au avut evenimentul contractat încă din 2019. Înţeleg că dumnealor, văzând situaţia actuală în care primăria şi-a anulat mai multe evenimente publice, pentru un plus de siguranţă a vrut să amâne şi această gală”, a declarat Andrei Fermeşanu pentru „Ziarul de Iaşi”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.