Gest mai puţin obişnuit al unui profesor din România. Lecţie pentru toţi elevii!

sâmbătă, 08 septembrie 2018, 10:38
1 MIN
 Gest mai puţin obişnuit al unui profesor din România. Lecţie pentru toţi elevii!

George Trifan are 32 de ani şi este profesor asociat la Colegiul Naţional Tudor Vianu, unul dintre cele mai bune licee din România. Într-o societate normală n-ar fi mare lucru de spus de spre el: un profesor bun care îşi face meseria cu pasiune şi se ţine departe de compromisuri. Însă noi nu trăim într-o societate normală, aşa că Trifan devine un caz special şi un om nevoit să înoate mereu împotriva curentului.

A ales să meargă la catedră într-o perioadă în care toţi IT-iştii din generaţia lui fug de această meserie şi preferă joburi mai bine plătite în multinaţionale. A ales să nu se titularizeze pe post pentru că nu e de acord cu acest mecanism şi şi-a luat ore în învăţământul privat ca să-şi sporească veniturile (pe lângă „Vianu”, George Trifan predă şi la Şcoala Metropolitană Arc). A ales să vorbească despre marile probleme din Educaţie când cei mai mulţi dintre colegii lui preferă să tacă pentru a nu supăra pe cineva.

E un episod din care răzbate nu doar unul din marile tabu-uri ale sistemului – politica de cadouri din şcoli, practicată de mulţi părinţi şi acceptată de majoritatea profesorilor – ci şi o importantă temă de dezbatere: în ce fel îi pregăteşte şcoala românească pe elevi pentru a deveni nişte cetăţeni responsabili.

Citiţi mterialul integral pe recorder.ro

Comentarii