anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Ce se întâmplă când revin din Italia ieşenii care stau în zone afectate

Iașul, expus coronavirusului. La Aeroport nu e niciun scaner termic, nici culoare separate

GALERIE
coronavirus
 • coronavirus
- +

La nivelul judeţului Iaşi cel puţin, planul naţional de prevenire a epidemiei cu coronavirus este doar la nivel declarativ sau la nivel de ordin ministerial, fără a se concretiza nimic. Asta în condiţiile în care Aeroportul Iaşi are ca destinaţii mai multe oraşe din Italia, ţară recent afectată de această boală, dar şi alte oraşe europene care fac legatura cu China, ţara unde a izbucnit epidemia. De altfel, Italia este principala destinaţie a ieşenilor care caută în Occident un loc de muncă.

Nu sunt scanere termice, nici culoare separate, iar epidemiologul vine doar chemat
 
Iaşul are şase destinaţii pe Italia cu trei frecvenţe pe săptămână. Ieri, de exemplu, în jurul orei 11 a aterizat cursa de Roma, iar în noaptea de duminică spre luni cea de Bergamo, oraş apropiat celor care deja se află în carantină. Oficialii de la Aeroport susţin că sunt pregatiţi, că urmează instrucţiunile primite, dar recunosc că există şi neajunsuri. „La acest moment se dezinfectează atât terminalele cât şi porţile de îmbarcare şi se acordă măsuri de protecţie tuturor pasagerilor. Într-adevăr încă nu a venit niciun scaner termic pentru verificarea pasagerilor“, a afirmat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iaşi.
 
În ceea ce priveşte echipa medicală pregătită pentru preluarea unui caz suspect de coronavirus, părerile sunt împărţite. „Noi împreună cu DSP monitorizăm permanent atât prin cadrele me­dicale ale Aeroportului, cât şi prin medicul epidemiolog care lucrează permanent la Aeroportul Iaşi, au transmis de cei de la DSP“, a mai declarat Bulgariu.
 
Conducerea DSP spune însă altceva vizavi de medicul epidemiolog, iar în privinţa culoarelor special amenajate şi a spaţiilor de carantină, instituţia arată cu degetul spre Aeroport. „Legat de culoarele separate din Aeroport, pot să vă spun că există un cabinet medical cu asistenţi medicali şi medic, iar activitatea şi modul în care şi-o organizează este de competenţa lor. Noi acordăm sprijin când se cere acest lucru. Mai exact, trimitem medic de specialitate în momentul în care suntem solicitaţi“, a declarat Lucian Indrei directorul DSP Iaşi. Deci, nici vorbă ca epidemiologul să lucreze în permanenţă la Aeroport. 
 
Nu se ştie exact nici care sunt zonele de carantină amenajate
 
În privinţa spaţiilor de carantină, răspunsurile sunt pasate între şeful DSP şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, Carmen Dorobăţ. Lucian Indrei susţine că au fost identificate două unităţi în care se poate realiza carantinarea, urmând ca astăzi să se caute şi să se identifice alte spaţii. Conform declaraţiilor oficialităţilor publice locale pe care le-au pus la dispoziţie, pot fi folosite în orice moment. „Într-unul ar fi vorba de 10 locuri şi în altul, parcă cam tot atâtea, 10 sau 12 locuri“, a spus Lucian Indrei. Unul dintre spaţii ar fi la Spitalul de Boli Infecţioase, dar Carmen Dorobăţ neagă acest lucru. „pSitalul nu se ocupă de carantină. Carantina se stabileşte la nivelul DSP. Carantină nu înseamnă un bolnav, înseamnă că trebuie supraveghere în spaţii special amenajate, care din câte ştiu eu există. Dar spitalul nostru nu se ocupă de aşa ceva“a spus Carmen Dorobăţ. Dacă la Aerogara Iaşi se iau deocamdată măsuri mai mult pentru împiedicarea răspândirii bolilor respiratorii şi gripei decât a coronavirusului, la Gara Iaşi sau autogările din oraş e linişte. În cazul celor din urmă, nu există niciun afiş de atenţionare a populaţiei, niciun punct medical de prim ajutor. În schimb, de la autogările din Iaşi, pleacă şi vin zilnic curse spre Italia, ţara din UE unde lucrează cei mai mulţi ieşeni.
 
Mai mulţi suspecţi, o singură persoană monitorizată
 
Şi în ceea ce priveşte cazurile suspecte până acum, oficialii spun că am avut noroc pentru că virusul nu a fost confirmat. „Au fost mai multe persoane suspecte de coronavirus de la declanşarea epidemiei şi până acum. Toate s-au aflat în carantină la domiciliu 14 zile pentru că aşa se procedează în cazul celor care vin din ţările afectate, dar nu neapărat din zonele închise şi care nu au intrat în contact cu persoane infectate. În momentul de faţă există doar un pacient care este monitorizat acasă“, a declarat Lucian Indrei. În cazul pacientului respectiv, este vorba despre un bărbat de origine chineză care locuieşte în Iaşi cu familia şi lucrează aici. Acesta ar fi mers în ţara natală să sărbătorească alături de celelalte rude intrarea în noul an chinezesc. Întoarcerea în România a făcut-o cu o escală în Germania şi una la Bucureşti. Atât medicii germani cât şi cei români au indicat intrarea sa în carantină acasă în Iaşi. Bărbatul este monitorizat de 10 zile de medicii DSP Iaşi, iar starea sa de sănătate este bună.
 
Silvia CRAUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.