anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Ce se întâmplă când revin din Italia ieşenii care stau în zone afectate

Iașul, expus coronavirusului. La Aeroport nu e niciun scaner termic, nici culoare separate

GALERIE
coronavirus
  • coronavirus
- +

La nivelul judeţului Iaşi cel puţin, planul naţional de prevenire a epidemiei cu coronavirus este doar la nivel declarativ sau la nivel de ordin ministerial, fără a se concretiza nimic. Asta în condiţiile în care Aeroportul Iaşi are ca destinaţii mai multe oraşe din Italia, ţară recent afectată de această boală, dar şi alte oraşe europene care fac legatura cu China, ţara unde a izbucnit epidemia. De altfel, Italia este principala destinaţie a ieşenilor care caută în Occident un loc de muncă.

Nu sunt scanere termice, nici culoare separate, iar epidemiologul vine doar chemat
 
Iaşul are şase destinaţii pe Italia cu trei frecvenţe pe săptămână. Ieri, de exemplu, în jurul orei 11 a aterizat cursa de Roma, iar în noaptea de duminică spre luni cea de Bergamo, oraş apropiat celor care deja se află în carantină. Oficialii de la Aeroport susţin că sunt pregatiţi, că urmează instrucţiunile primite, dar recunosc că există şi neajunsuri. „La acest moment se dezinfectează atât terminalele cât şi porţile de îmbarcare şi se acordă măsuri de protecţie tuturor pasagerilor. Într-adevăr încă nu a venit niciun scaner termic pentru verificarea pasagerilor“, a afirmat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iaşi.
 
În ceea ce priveşte echipa medicală pregătită pentru preluarea unui caz suspect de coronavirus, părerile sunt împărţite. „Noi împreună cu DSP monitorizăm permanent atât prin cadrele me­dicale ale Aeroportului, cât şi prin medicul epidemiolog care lucrează permanent la Aeroportul Iaşi, au transmis de cei de la DSP“, a mai declarat Bulgariu.
 
Conducerea DSP spune însă altceva vizavi de medicul epidemiolog, iar în privinţa culoarelor special amenajate şi a spaţiilor de carantină, instituţia arată cu degetul spre Aeroport. „Legat de culoarele separate din Aeroport, pot să vă spun că există un cabinet medical cu asistenţi medicali şi medic, iar activitatea şi modul în care şi-o organizează este de competenţa lor. Noi acordăm sprijin când se cere acest lucru. Mai exact, trimitem medic de specialitate în momentul în care suntem solicitaţi“, a declarat Lucian Indrei directorul DSP Iaşi. Deci, nici vorbă ca epidemiologul să lucreze în permanenţă la Aeroport. 
 
Nu se ştie exact nici care sunt zonele de carantină amenajate
 
În privinţa spaţiilor de carantină, răspunsurile sunt pasate între şeful DSP şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, Carmen Dorobăţ. Lucian Indrei susţine că au fost identificate două unităţi în care se poate realiza carantinarea, urmând ca astăzi să se caute şi să se identifice alte spaţii. Conform declaraţiilor oficialităţilor publice locale pe care le-au pus la dispoziţie, pot fi folosite în orice moment. „Într-unul ar fi vorba de 10 locuri şi în altul, parcă cam tot atâtea, 10 sau 12 locuri“, a spus Lucian Indrei. Unul dintre spaţii ar fi la Spitalul de Boli Infecţioase, dar Carmen Dorobăţ neagă acest lucru. „pSitalul nu se ocupă de carantină. Carantina se stabileşte la nivelul DSP. Carantină nu înseamnă un bolnav, înseamnă că trebuie supraveghere în spaţii special amenajate, care din câte ştiu eu există. Dar spitalul nostru nu se ocupă de aşa ceva“a spus Carmen Dorobăţ. Dacă la Aerogara Iaşi se iau deocamdată măsuri mai mult pentru împiedicarea răspândirii bolilor respiratorii şi gripei decât a coronavirusului, la Gara Iaşi sau autogările din oraş e linişte. În cazul celor din urmă, nu există niciun afiş de atenţionare a populaţiei, niciun punct medical de prim ajutor. În schimb, de la autogările din Iaşi, pleacă şi vin zilnic curse spre Italia, ţara din UE unde lucrează cei mai mulţi ieşeni.
 
Mai mulţi suspecţi, o singură persoană monitorizată
 
Şi în ceea ce priveşte cazurile suspecte până acum, oficialii spun că am avut noroc pentru că virusul nu a fost confirmat. „Au fost mai multe persoane suspecte de coronavirus de la declanşarea epidemiei şi până acum. Toate s-au aflat în carantină la domiciliu 14 zile pentru că aşa se procedează în cazul celor care vin din ţările afectate, dar nu neapărat din zonele închise şi care nu au intrat în contact cu persoane infectate. În momentul de faţă există doar un pacient care este monitorizat acasă“, a declarat Lucian Indrei. În cazul pacientului respectiv, este vorba despre un bărbat de origine chineză care locuieşte în Iaşi cu familia şi lucrează aici. Acesta ar fi mers în ţara natală să sărbătorească alături de celelalte rude intrarea în noul an chinezesc. Întoarcerea în România a făcut-o cu o escală în Germania şi una la Bucureşti. Atât medicii germani cât şi cei români au indicat intrarea sa în carantină acasă în Iaşi. Bărbatul este monitorizat de 10 zile de medicii DSP Iaşi, iar starea sa de sănătate este bună.
 
Silvia CRAUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.