Începe şcoala: ce documente medicale sunt necesare elevilor?

vineri, 30 august 2019, 01:56
2 MIN
 Începe şcoala: ce documente medicale sunt necesare elevilor?

Analizele nu sunt obligatorii prin lege. Doar trei tipuri de documente au de prezentat părinţii, la cerere, la începerea şcolii

Analizele medicale solicitate de unităţile de învăţământ la începerea şcolii nu sunt obligatorii prin lege, singurele documente necesare copiilor care se întorc de pe 9 septembrie la şcoală fiind avizul epidemiologic, fişa de vaccinări şi adeverinţa de la medicul de familie. Acest lucru a fost stabilit încă din anul 2015 de Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Educaţiei, printr-un ordin comun, care menţiona ca documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învăţământ în România nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale. Spre exemplu, avizul epidemiologic emis de medicul de familie arată dacă există simptome sugestive de boală contagioasă şi nu are incluse aceste rubrici.
 
„Prezenţa nazală sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă şi nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Testele sau analizele medicale pentru grădiniţă nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate astfel încât să dea indicaţii asupra unui pericol real la care sunt expuşi ceilalţi membri ai comunităţii şcolare în care intră respectivul copil“, precizau atunci reprezentanţii MS. Astfel, laboratoarele profită de faptul că unele şcoli şi grădiniţe cer aceste analize şi concep sub diferite forme pachete medicale, în medie preţul fiind de 100 de lei. Aceste pachete includ exsudatul faringian, exsudatul nazal, examenul coproparazitologic şi coprocultura, fiind prezentate drept analize „indicate“ sau „recomandate“ şi nu obligatorii.
 
Specialiştii susţin că efectuarea analizelor ar putea duce la administrarea de antibiotice fără să existe indicaţii în acest sens, ceea ce ar contribui la perturbarea florei microbiene normale a copilului, dar şi la selectarea de germeni rezistenţi la antibiotice care pot fi transmişi mai departe în comunitate. 

Comentarii