Instalează urgent! O aplicaţie care îţi poate salva viaţa

vineri, 24 mai 2019, 01:50
3 MIN
 Instalează urgent! O aplicaţie care îţi poate salva viaţa

STS a lansat ieri o aplicaţie pentru telefoanele mobile care trimite instantaneu coordonatele geografice ale locului din care este făcut apelul la 112. „Apel 112“ este gratuită şi poate fi găsită în Google Play sau App Store, pe telefonul dvs.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a lansat o aplicaţie cu ajutorul căreia va putea fi localizat apelantul în momentul iniţierii apelului, informaţia urmând a fi trimisă automat către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU). Aceasta ar putea astfel să vină în sprijinul celor care, într-o anumită situaţie, nu mai reuşesc să comunice cu cei care preiau urgenţele sau care nu ştiu cu exactitate unde se află pentru a oferi indicaţii.

Denumită „Apel 112“, aplicaţia permite transmiterea coordonatelor geografice ale apelantului către cei de la 112 atunci când persoana respectivă apelează numărul de urgenţă din reţeaua proprie de telefonie mobilă. Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată în telefonul mobil atât din Google Play, cât şi din App Store, fiind compatibilă cu sistemele de operare Android şi iOS. Pentru a funcţiona, telefonul trebuie să aibă serviciul de date mobile activat şi funcţia de localizare a telefonului mobil pornită. Cu toate acestea, aplicaţia nu va funcţiona dacă numărul de telefon nu aparţine unui operator mobil din România, dacă nu există acoperire a operatorului care deţine numărul de telefon sau dacă telefonul este în roaming. Chiar şi în aceste situaţii, odată accesată, aceasta va afişa locul exact al apelantului, astfel încât dacă nu îl ştie cu exactitate, apelantul poate să-l afle şi transmită apoi verbal la 112 pentru a primi ajutor. „La prima accesare a aplicaţiei Apel 112 este necesar ca utilizatorul să accepte Termenii şi Condiţiile. Totodată, pentru a asocia informaţia de a localiza la apelul către 112, utilizatorul trebuie să introducă în aplicaţie numărul sau numerele de telefon aferente telefonului pe care este instalată aplicaţia, pentru telefoanele dual SIM. La accesarea aplicaţiei, pe ecranul telefonului se afişează latitudinea şi longitudinea corespunzătoare poziţiei geografice în care se află acesta.

La acţionarea butonului Apel 112, aplicaţia va extrage şi transmite informaţia de localizare în sistemul informatic al SNUAU, printr-un mesaj de date ce conţine informaţia de localizare (sau două, în cazul în care apelantul are un telefonul dual SIM şi a completat în aplicaţie ambele numere de telefon). Prelucrarea informaţiilor de localizare GPS recepţionate în sistemul informatics al SNUAU va avea la bază asocierea acestora cu apeluri primite la numărul de urgenţă 112 de la acelaşi număr de telefon care a generat mesajul transmis“, au precizat reprezentanţii STS.

O altă alternativă dezvoltată de STS este şi Geolocation 112, o soluţie de localizare de tip GPS, care poate fi utilizată doar de telefoanele inteligente. Aceasta nu implică instalarea unui soft sau aplicaţii, ci utilizează informaţia de localizare de tip GPS a telefonului mobil, odată ce acesta este contectat la internet şi opţiunea de localizare este activă. Astfel, în situaţia în care persoana care sună nu ştie sau nu poate spune unde se află, operatorul 112 îi va cere acordul pentru încercarea localizării. Dacă acesta este de acord, după activarea localizării şi internetului, va primi un SMS cu un link de la operator pe care va trebui să îl acceseze pentru obţinerea localizării exacte şi transmiterea acesteia către serviciul de urgenţă.

Comentarii