Iohannis a vândut Iaşul. Îl răscumpărăm?

joi, 20 februarie 2020, 02:50
3 MIN
 Iohannis a vândut Iaşul. Îl răscumpărăm?

Preşedintele şi conducerea PNL nu dau doi bani pe Iaşi. Oraşul nostru a devenit un pion care trebuie sacrificat pe tabla de şah a jocului politic. Calculul cinic le arată liberalilor că pentru a păstra puterea trebuie să captureze baronii şi reţelele clientelare din teritoriu, oriunde e posibil. Iar la Iaşi se poate.

Dacă PNL îl va susţine oficial pe Mihai Chirica pentru un nou mandat de primar al Iaşului – la această oră informaţiile „pe surse” confirmă scenariul – vinovat va fi doar în subsidiar Costel Alexe. Şeful liberalilor ieşeni ar putea fi acuzat cel mult că a băgat „strâmbe” la Bucureşti, dar decizia va trebui asumată de conducerea partidului. Şi nu atât de interimarul de la Palatul Victoria, cât de titularul de la Palatul Cotroceni. Toate informaţiile din mediul politic sugerează că preşedintele Iohannis păstrează un fir direct cu liderii PNL şi intervine în „dosarele sensibile”. Iar desemnarea candidatului la primăria Iaşului a fost un „cartof fierbinte” la sediul din Modrogan. În această cheie trebuie citită şi declaraţia de marţi a edilului ieşean, care l-a invocat pe Iohannis ca partener pentru dezvoltarea regiunii. Că a purtat negocieri directe cu şeful statului sau doar a transmis semnale pe sub uşa Cotrocenilor, prin majordomi, rămâne de clarificat. Dar în mod cert Iohannis va fi principalul responsabil pentru tot mai probabila „îngălbenire” a lui Chirica. Cu toate efectele care vor decurge dintr-o astfel de decizie: mărirea decalajului de dezvoltare faţă de oraşele din Ardeal, distrugerea filialei locale a PNL, potenţialele descinderi ale DNA la Palatul Roznovanu (DNA Bucureşti, că DNA Iaşi nu există), o continuare a emigraţiei tinerilor, dezgustaţi de un oraş stătut, victimă colaterală a compromisului politic naţional. Iaşul şi-a atins potenţialul de dezvoltare sub administraţia Chirica (e drept, context economic favorabil, dar o dezvoltare a existat) şi are nevoie de entuziasmul şi „inocenţa” unei noi conduceri pentru a grăbi pasul. Încă patru ani cu actualul primar înseamnă, în cel mai fericit caz, creştere în marja de eroare şi cimentarea unor reţele de interese transpartinice, pe alocuri mafiote, care vor ţine Iaşul captiv pentru câteva decenii.

Asta urmăreşte Iohannis? Dacă ar fi rămas primar la Sibiu mai că l-aş fi înţeles. Sabotează intenţionat Iaşul pentru a slăbi concurenţa, competiţia între marile oraşe fiind în prezent fermentul de dezvoltare regională. Dar nu e cazul pentru teorii ale conspiraţiei, explicaţia e mult mai simplă. Preşedintele şi conducerea PNL nu dau doi bani pe Iaşi. Oraşul nostru a devenit un pion care trebuie sacrificat pe tabla de şah a jocului politic. Calculul cinic le arată liberalilor că pentru a păstra puterea trebuie să captureze baronii şi reţelele clientelare din teritoriu, oriunde e posibil. Iar la Iaşi se poate.

Să încheiem totuşi într-o notă mai optimistă (de fapt, probabil mai depresivă). Soarta Iaşului în următorii patru ani se va tranşa la vot. Cu alegeri într-un singur tur de scrutin, cu geacă galbenă şi „garantat” Iohannis, actualul primar porneşte cursa din postura de mare favorit. Dar în final, decizia aparţine cetăţenilor. Dacă ieşenii cred că merită mai mult şi dacă oraşul s-a maturizat suficient încât să ofere o alternativă politică, meciul nu s-a încheiat.

PS. Între timp, informaţiile pe surse au fost confirmate oficial.

Comentarii