Joaca de-a procesele

Justiţia oarbă a şi surzit în dosarul unui milionar. Verdictul este previzibil

sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 03:01
3 MIN
 Justiţia oarbă a şi surzit în dosarul unui milionar. Verdictul este previzibil

Interceptările telefonice din dosarul în care se judecă privatizarea SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi au fost înăturate de judecător, care a aplicat o decizia a Curţii Supreme. Având în vedere şi că faptele din dosar s-au prescris, verdictul devine previzibil.

Tribunalul Iaşi judecă de aproape patru ani mai mulţi membri ai familiei milionarului Gruia Stoica, inclusiv pe acesta, în cazul unei privatizări dubioase din 2003. Cea mai grea infracţiune din dosar, cea de constituire a unui grup infracţional organizat, pentru care oricum apărarea a cerut constatarea prescrierii, avea ca principală vehicul probator interceptările telefonice realizate de SRI. Aceste probe au devenit însă nule acum două zile, după ce Tribunalul a constat că acestea au fost realizate de SRI.

„Admite cererea formulată de către inculpat Răducan Vasile prin apărător şi constată nulitatea absolută a măsurilor de supraveghere ethnică realizate în cursul urmăririi penale în baza autorizaţiilor de interceptare şi înregistrare a convorbirilor şi mesajelor (SMS) şi a proceselor verbale de transcriere a înregistrărilor interceptărilor efectuate în cauză“, au stabilit judecătorii ieşeni.

Striblea: o decizie firească

Marius Striblea, avocatul lui Gruia Stoica, ne-a precizat ieri că judecătorul a constatat nulitatea absolută a interceptărilor din dosar deoarece acestea au fost efectuate „de un organ fără atribuţii în urmărirea penală (SRI)“.

Striblea a catalogat decizia ca fiind una „firească“. „Probabil, prin aceste interceptari declarate ilegale de judecător, DIICOT urmărea să arate legăturile celor implicaţi în dosar (doi fraţi şi tatăl acestora). Totuşi, văzând anul interceptărilor (2006) şi cel al redactării rechizitoriului (2015), nu poţi să nu-ţi aduci aminte ca dl. Gruia Stoica a vrut să cumpere CFR Marfa în 2013, lucru ce pare că a deranjat“, a spus Marius Striblea.

Gruia Stoica este judecat la laşi pentru o privatizare dubioasă pe care a instrumentat-o la Paşcani, în 2003.

Acuzaţiile procurorilor

Stoica este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală, alături de el mai fiind trimişi în judecată Vasile Didilă şi Vasile Răducan.

DIICOT Iaşi a reţinut în rechizitoriu că, în 2003, SC Grup Feroviar Român SA a cumpărat acţiunile societăţii SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi. La acel moment, Vasile Didilă era preşedinte al Consiliului de Administraţie de la firma deţinută de Gruia Stoica. „Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA“, detaliază DIICOT.

Anchetatorii spun că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat a celor două firme. Astfel, prin intermediul societăţilor, cei trei ar fi rulat mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale.

„În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor. După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă, inculpaţii Didilă Vasile, Răducan Vasile şi Stoica Gruia au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli“, au explicat procurorii.

Aceştia au mai arătat că în circuitul relaţiilor comerciale fictive ar fi fost introduse şi alte firme, în scopul spălării banilor. Anchetatorii au exemplificat un contract fictiv de subînchiriere vagoane şi unul, tot plăsmuit, de consultanţă. Prejudiciul total s-ar ridica la 8,8 milioane de lei, a mai arătat DIICOT.

Următorul termen de judecată va avea loc pe 21 ianuarie.

Comentarii