anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

La admitere, interesul pentru ecologie e la fel ca pentru greaca veche: un candidat pe 3 locuri!

GALERIE
uaic
 • uaic
- +

La Universitatea „Cuza” sunt şi specializări unde „bate vântul” la Facultăţile de Biologie, Fizică sau Litere.

Nu toate specializările de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi s-au bucurat de concurenţele foarte ridicate prezentate ieri de „Ziarul de Iaşi”. Există unele zone unde nu au fost acoperite integral nici locurile la buget, iar în sesiunea din toamnă se va încerca atragerea de noi candidaţi.

O astfel de specializare este Ecologie şi protecţia mediului, de la Facultatea de Biologie, unde au fost 0,32 de candidaţi pe un loc bugetat. Şi la Facultatea de Chimie, specializarea Biochimie tehnologică sunt 0,79 de candidaţi / loc bugetat, însă celelalte două ramuri ale facultăţii au acoperite integral, cu concurenţă, locurile de la buget.

O situaţie ieşită din comun se înregistrează la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor: la domeniul Cibernetică, statistică şi informatică economică, unde s-a înregistrat a doua cea mai mare concurenţă din toată universitatea, la Informatică economică (7,94 studenţi / loc bugetat), se înregistrează şi cea mai mică concurenţă din toată facultatea, la specializarea Statistică şi previziune economică: doar 0,67 candidaţi / loc bugetat.

Două dintre cele mai mici concurenţe din toată universitatea se înregistrează la Facultatea de Fizică: la specializarea cu acelaşi nume, dar predare în limba engleză, au fost doar 0,2 candidaţi / loc bugetat, aceeaşi concurenţă fiind înregistrată şi la Fizică Tehnologică.

Nici Geografia turismului în limba franceză, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, nu a stârnit un interes foarte mare, fiind 0,4 candidaţi / loc bugetat, mai fiind trei specializări de la aceeaşi facultate cu o concurenţă de sub 1: Hidrologie şi meteorologie, cu 0,77, Geochimie, cu 0,62, şi Inginerie geologică, cu 0,94.

Şi Facultatea de Litere înregistrează concurenţe scăzute la trei specializări, una dintre ele fiind cu o tradiţie de interes mai scăzut – Filologia clasică (limba latină, limba greacă veche), unde sunt doar 0,33 candidaţi / loc bugetat. Celelalte două sunt Limba şi literatură rusă – 0,54 de candidaţi / loc bugetat şi Limba şi literatura franceză – 0,79 candidaţi / loc bugetat.

Doar cele două facultăţi de teologie, ortodoxă şi romano-catolică, mai au specializări unde nu sunt acoperite, pe hârtie, locurile la buget: la Artă sacră, de la Teologie Ortodoxă, sunt doar 0,53 de candidaţi / loc bugetat, în timp ce la Teologie romano-catolică pastorală sunt doar 0,6 candidaţi / loc bugetat. În această perioadă are loc afişarea rezultatelor la facultăţile UAIC, ulterior studenţii confirmând locurile în funcţie de opţiunile lor.

Din cele 10.322 de dosare depuse la buget, candidaţii reali sunt circa jumătate, din estimările reprezentanţilor UAIC, iar locurile rămase libere vor fi scoase la concurs din nou în admiterea din toamnă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Scăpaţi pe moment de problema restanţelor, conducătorii de la Poli reiau lupta pentru promovare cu două transferuri foarte reuşite.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.