Laboratoare noi inaugurate la Institutul „Petru Poni“ la 70 de ani de la înfiinţare

joi, 07 noiembrie 2019, 02:57
3 MIN
 Laboratoare noi inaugurate la Institutul „Petru Poni“ la 70 de ani de la înfiinţare

Renumitul Institut de Chimie din Copou, institut de excelenţă al Academiei Române, a sărbătorit ieri anii printr-o serie de activităţi şi inaugurări de marcă.

Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“, institut de excelenţă al Academiei Române, a celebrat ieri aniversarea a 70 de ani de activitate. Cu acest prilej au fost inaugurate laboratoarele de sinteză şi caracterizare nou înfiinţate şi modernizate prin implementarea proiectului „Institutul de Chimie Macromoleculară «Petru Poni» – Pol interdisciplinar de specializare inteligentă prin cercetare-inovare şi transfer tehnologic în bio(nano)materiale polimere şi (eco)tehnologii“ (InoMatPol). Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, valoarea totală fiind de aproximativ 70,5 milioane de lei, din care valoarea finanţării totale eligibile nerambursabile este de circa 63,3 milioane.

La eveniment au participat majoritatea membrilor Academiei Române, filiala Iaşi, în frunte cu preşedintele acesteia, acad. Viorel Barbu, dar şi nou-intraţii în rândurile academicienilor, membrii corespondenţi Valeriu Cotea şi Cătălin Tănase. Evenimentul, moderat de vicepreşedintele Academiei Române, acad. Bogdan Simionescu, a fost menit şi ca un omagiu celor care au pus de-a lungul anilor umărul la transformarea institutului în cea mai vizibilă entitate românească din domeniul cercetării.

„Instituţiile sunt înfiinţate, trăiesc şi sunt dezvoltate de către oameni. Mulţumiri celor care, în decursul anilor, au lucrat şi / sau lucrează pentru progresul institutului. Unii dintre ei sunt încă activi, alţii sunt tineri care îşi încep sau şi-au început recent cariera în cercetare în institut. Un gând pios pentru cei care, în decursul anilor, au plecat dintre noi. Nu am fi astăzi aici fără munca şi abnegaţia lor, uneori chiar jertfa lor“, a spus acad. Bogdan Simionescu.

În cadrul proiectului de aproximativ 70,5 de milioane lei, care a schimbat complet faţa institutului, implementat din 2016, s-au modernizat majoritatea laboratoarelor existente şi s-au înfiinţat şi unele noi. Practic, sunt 21 de laboratoare de cercetare, dezvoltare, inovare nou-construite, 15 modernizate integral şi 19 echipamente de cercetare, dezvoltare, inovare cu valoarea de achiziţie mai mare de 100.000 de euro. Au fost angajaţi 25 de cercetători noi la institut, în urma acestui proiect, şi au fost depuse peste 35 de proiecte pe axa Orizont 2020.

Bogdan C. Simionescu, care a condus mai mulţi ani institutul, a arătat în prezentarea sa şi câteva cifre care susţin faptul că Institutul „Petru Poni“ este cel mai vizibil pol al cercetării româneşti. Spre exemplu, acesta a înregistrat în cei 70 de ani peste 52.000 de citări în articole ştiinţifice internaţionale, dintre care mai bine de 5.600 au fost doar în 2018. Cel mai citat articol cu afiliere al institutului are 425 de citări, iar indicele Hirsch cumulat al cercetătorilor de la „Petru Poni“ este de 68, unul foarte ridicat. Mai mult, în ultimii ani, bugetul institutului a fost asigurat în proporţie de mai bine de 50% din proiectele câştigate, anul trecut, procentul de finanţare de la stat fiind sub 30% din bugetul total.

Comentarii