Manipulări cu „ştiri alternative”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Teutonul român

Manipulări cu „ştiri alternative”

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

 Zilele trecute, un prieten a postat pe peretele unui prieten un link la un articol de pe www.alternativenews.ro: „Noaptea minţii: UE vrea ca România să-şi ARD| VIILE”. Măi să fie!

Citesc articolul. Aflu o poveste neglijent scrisă, suficient să citez începutul: „Din cauza unor presiuni ale statelor cu traditie in viticultura, in mod special a /sic!/ fermierilor francezi, care au remarcat ca in ultimii ani au fost afectati de o criza de supraproductie si considera ca le-au fost astfel foarte mult diminuate veniturile din cauza concurentei cu tarile nou venite pe piata din Uniunea Europeana /cu bold până aici/, se doreşte impunerea unei directive europene ce prevede distrugerea voluntară a viilor de pe cateva sute de mii de hectare din anumite tari printre care si Romania informează glasul-moldovei.” Cu glasul-moldovei în roşu, adică cu link la site-ul respectiv.
Aha. Deci aşa. Dau click pe link. Apare acelaşi text (publicat încă din 2014 - ăsta de pe alternativenews.ro e din iunie 2016... - interesant, nu?), doar titlul e mai blând: „UE vrea ca Romania sa-si ardă viile”. Dar cine/ ce-i glasul-moldovei.blogspot.ro? Nu e clar. Sus apare un antet cu Glasul Moldovei într-o siglă cu corn de poştalion incluzând un fel de bour şi „Glasul.info/Romanian news - Portalul romanilor de pretutindeni”. Foarte interesant. Un „Portal al romanilor de pretutindeni” numit „Glasul Moldovei”. Ca fapt „divers”, articolul pomenit apare la „Actualitate » Coruptie » Oculta mondiala » Tradatorii Romaniei »”. A-ha. E clar.
Bun. Dau click pe Contact, să văd ce aflu. Aflu „Echipa Glasul Moldovei: Fandel Mihai, Vasile Morari, Vadim Mateevici, Florin Almas, Tibor Hajnal”. Oho, ce cocktail fain de nume. Şi ce vor ei? „Acceptam colaborari, in special cu site-uri, bloguri sau pagini cu tematica patriotica sau nationalista.” Limpede ca bună ziua! Nişte patrioţi şi/sau naţionalişti. Care acceptă şi donaţii. Măi să fie!
Cum nu sunt eu un eurosceptic, mi s-a părut, desigur, din start dubios textul acesta net anti-UE încă din titlu, fie şi numai pentru faptul că nu-i semnat. Ca să nu mai vorbim că nu oferă niciun element concret, pe post de argument, ca să nu zic: dovadă. Asta dacă facem abstracţie de trimiterea la sursa materialului - alt site, anume glasul-moldovei.blogspot.ro.
Acum, s-o luăm de la capăt şi să vedem cine îs şi ce vor ele, „ştirile alternative”. Dau click pe „Despre noi”. Ce credeţi că aflu acolo? Absolut nimic concret, doar beton de limbaj de lemn nou, marca secolul 21 (fără diacritice): „Alternative News Romania, ca si cotidian independent isi propune sa ofere cititorilor stirile care conteaza. Stirile ce sunt cu adevarat importante. Stirile asa cum sunt, ce ne apasa pe toti, sau ne bucura. Stirile utile. Stirile cu bune si rele. Nefiltrare. Ne dam silinta ca in fiecare zi sa fim de folos cuiva.
Ne puteti trimite propuneri, pareri, critici, sau ce doriti dumneavoastra (in limita bunului simt) la adresa de E-mail: alternativenewsromania@....com”.
Atât. Ba, pardon: şi o poză mare cu steagul României cu stemă dedesubt.
Avem, deci, nişte anonimi de anonimi care-şi dau „silinţa ca in fiecare zi” sa fie „de folos cuiva”! Întrebarea care se pune, dar ce vorbesc, care se impune în atari condiţii este una singură: cui au fost de folos anonimii de la ANR cu (re)publicarea acestui articol de manipulare şi intoxicare?
Nu putem avea nicio certitudine - dar întorcându-ne la singura sursă pomenită în textul (repet: nesemnat) pomenit, recte blogspot-ul Glasul Moldovei (care pare un pui al site-ului mare Glasul.info, care site se dă, printre altele, drept unionist), nu ne râmâne decât ideea că intoxicarea vizează scena românească eurosceptică în general şi poate cea moldovenească (de peste Prut, adică) în special: ia, uitaţi, fraţilor, ce vrea să facă UE României, vrea să-i ardă viile, şi voi vreţi în UE??! UE ne trebuie nouă? Păi, dacă intrăm în UE, salutare Cricova! Muzeu devine!
Bun. Dar haideţi să vă ofer şi părerea cuiva avizat în domeniu şi să citez dintr-un comentariu al prietenului Marius Cristian la postarea linkului la „Noaptea minţii...”: „Dacă vezi fondurile UE pentru replantări de vie plus făcut crame, două etape, în România, te cam sperii. Şi fondurile alea au fost absorbite 100%. Deci nu.”
Ehei, iată o cifră românească frumoasă şi pe deasupra aromată cu asupra de măsură cu parfum de fonduri UE - să moară duşmanii acesteia înecaţi în „supraproducţia” de vin a „fermierilor francezi”. Dar teamă mi-e că-s băutori de vodcă rusească.
 
Michael Astner este poet, traducător şi publicist
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X