Medicul ieşean Laura Mareş a ajuns pe “Acoperişul lumii”: la peste 8.000 de metri!

sâmbătă, 24 iulie 2021, 02:02
2 MIN

Alpinista ieşeană este prima româncă ajunsă pe vârful Gasherbrum II fără oxigen suplimentar.

Medicul oftalmolog ieşean Laura Mareş, care şi-a descoperit pasiunea pentru alpinism în urmă cu opt ani, a reuşit o nouă performanţă remarcabilă. Laura a atins în urmă cu câteva zile vârful Gasherbrum II din masivul Karakorum, fără a utiliza oxigen suplimentar şi fără ajutorul porterilor de altitudine.

Însoţită de Justin Ionescu, Laura a avut nevoie de o ascensiune finală de 13 ore pentru a ajunge pe celebrul vârf din Pakistan. A fost a doua tentativă a celor doi alpinişti români de a atinge Gasherbrum II, precedenta, din 2019, stopându-se la 200 de metri de vârf din cauza unei avalanşe.

Laura Mareş, care este şi medic la Spitalul “Sfîntul Spiridon”, a devenit astfel prima româncă ajunsă pe unul din cele cinci vârfuri de peste 8 000 de metri din Pakistan. Laura şi Justin au dedicat realizarea memoriei lui Mihai Cioroianu. Mihai a fost primul alpinist român care a urcat pe Gasherbrum II, în 1998, un an mai trâziu el decedând, când încerca să atingă al doilea vârf al planetei noastre, K2.

Laura Mareş mai are în palmares şi alte performanţe notabile. În 2013 a urcat pe cel mai înalt vârf din Europa, Elbrus (5.642 metri), apoi pe Mont Blanc (4.808 metri), Kilimanjaro (5.895 metri). În 2016 a început colaborarea cu Justin Ionescu, împreună cu care a ajuns pe mai multe vârfuri, între care Matterhorn (4.478 metri) sau Ama Dablam (6.812 metri) din Himalaya.

Comentarii