De Business

Punem punctul pe știi

Megatranzacţie imobiliară cu scântei în Zona Industrială. Sume importante sunt in joc!

luni, 03 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Megatranzacţie imobiliară cu scântei în Zona Industrială. Sume importante sunt in joc!

De la sfârşitul săptămânii trecute, complexul Teba Industry – fosta Tomiris SA, urmaşa postdecembristă a Întreprinderii de Mătase „Victoria” Iaşi – are un nou proprietar. Deşi nu există confirmarea oficială că tranzacţia a fost încheiată pe 30 august, aşa cum era stabilit, avocatul Dragomir Tomaşeschi este convins că actele au fost semnate – aşa cum prevede, de altfel, un antecontract de vânzare convenit pe data de 30 mai 2018 între Teba Iaşi Industries SA şi firma bucureşteană PK Ebony SRL. Aceasta este o subsidiară a mai cunoscutei societăţi de investiţii Prime Kapital, care deţine şi o parte din Complexul ERA.

Înţelegerea stipulează că, în contractul de vânzare, preţul total de 28,8 milioane de euro va fi defalcat şi menţionat separat ca preţ aferent terenului şi preţ aferent clădirilor. Printr-un Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, eliberat pe 18 aprilie 1994, Ministrul Industriilor a împroprietărit societatea Tomiris SA cu suprafaţa de 10,21 hectare.

Cât a pierdut statul

Emiterea acestor certificate, care au atribuit noilor proprietari ai întreprinderilor de stat terenurile din jurul fabricilor şi uzinelor a fost de două ori păguboasă pentru statul român, a explicat Dragomir Tomaşeschi. Fostul prefect al Iaşului din perioada 2009-2012 a spus că privatizările de atunci s-au făcut sub condiţiile menţinerii obiectului de activitate, a investirii în societăţile respective şi a păstrării efectivului de angajaţi pe o perioadă minimă impusă. Însă aceste condiţii nu au fost respectate peste tot. „Cele mai multe societăţi şi-au oprit activitatea. Mulţi au premeditat acest lucru, mai ales prin înstrăinarea activelor, vânzarea utilajelor la fier vechi şi trimiterea în şomaj a mii de oameni”, afirmat Tomaşeschi. El a explicat că statul plăteşte de două ori aceste privatizări, o dată prin preţul subevaluat şi prin susţinerea costurilor sociale în cazul celor trimişi în şomaj, iar a doua oară, cel puţin în cazul Tomiris, deţinătorii terenurilor pe care s-a construit Întreprinderea de Mătase în 1968 au solicitat şi primit despăgubiri „la preţul pieţei” de la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor. La Iaşi, pierderea totală s-ar cifra la un miliard de dolari, estimează avocatul, dând şi alte exemple: Iaşitex, RomCarbon.

În cazul prezentat de Dragomir Tomaşeschi, Teba a devenit proprietara clădirilor şi terenului de la Tomiris în 2002, contra sumei de 450.000 de dolari – sumă echivalentă chiriei pe care cunoscuta firmă ISPAL o plăteşte acum în fiecare an pentru spaţiul de aproximativ 12.000 mp pe care îl ocupă în complexul din Calea Chişinăului nr. 22. Petrică Dascălu, directorul ISPAL, a declarat că societatea pe care o reprezintă a făcut investiţii de milioane de euro pe platforma Teba/ Tomiris. El a precizat că noii proprietari vizează demolarea tuturor clădirilor, astfel că „am început toate demersurile legale ca să ne apărăm atât drepturile noastre cât şi ale celor care sunt pe acea platformă”. Reprezentantul ISPAL a amintit că, în 2002, fosta Tomiris avea 800 de angajaţi, iar acum doar câţiva şi că de opt ani societatea „trăieşte” numai din închierea spaţiilor. 

Intră Primăria pe fir?

Dragomir Tomaşeschi a mai spus că nimeni de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, acum Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, nu a verificat respectarea condiţiilor postprivatizare. El a chemat autorităţile locale să atace acele certificate de atestare a dreptului de proprietate şi să revendice suprafeţelor respective, cu atât mai mult cu cât „scopul privatizărilor a fost modernizarea fabricilor şi angajarea oamenilor”. Dacă era proprietara acestor terenuri, „Primăria Iaşi putea să încheie contracte de parteneriat public-privat, putea să amenajeze orice altceva”. Primarul Mihai Chirica şi-a manifestat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de pierderea Zonei Industriale în anii privatizărilor, dar, până acum, administraţia locală nu a întreprins niciun demers pentru recuperarea terenurilor la care se referă Dragomir Tomaşeschi. 

 

 

Comentarii