anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Megatranzacţie imobiliară cu scântei în Zona Industrială. Sume importante sunt in joc!

GALERIE
Dragomir Tomaseschi1
  • Dragomir Tomaseschi1
- +

De la sfârşitul săptămânii trecute, complexul Teba Industry – fosta Tomiris SA, urmaşa postdecembristă a Întreprinderii de Mătase „Victoria” Iaşi – are un nou proprietar. Deşi nu există confirmarea oficială că tranzacţia a fost încheiată pe 30 august, aşa cum era stabilit, avocatul Dragomir Tomaşeschi este convins că actele au fost semnate – aşa cum prevede, de altfel, un antecontract de vânzare convenit pe data de 30 mai 2018 între Teba Iaşi Industries SA şi firma bucureşteană PK Ebony SRL. Aceasta este o subsidiară a mai cunoscutei societăţi de investiţii Prime Kapital, care deţine şi o parte din Complexul ERA.

Înţelegerea stipulează că, în contractul de vânzare, preţul total de 28,8 milioane de euro va fi defalcat şi menţionat separat ca preţ aferent terenului şi preţ aferent clădirilor. Printr-un Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, eliberat pe 18 aprilie 1994, Ministrul Industriilor a împroprietărit societatea Tomiris SA cu suprafaţa de 10,21 hectare.

Cât a pierdut statul

Emiterea acestor certificate, care au atribuit noilor proprietari ai întreprinderilor de stat terenurile din jurul fabricilor şi uzinelor a fost de două ori păguboasă pentru statul român, a explicat Dragomir Tomaşeschi. Fostul prefect al Iaşului din perioada 2009-2012 a spus că privatizările de atunci s-au făcut sub condiţiile menţinerii obiectului de activitate, a investirii în societăţile respective şi a păstrării efectivului de angajaţi pe o perioadă minimă impusă. Însă aceste condiţii nu au fost respectate peste tot. „Cele mai multe societăţi şi-au oprit activitatea. Mulţi au premeditat acest lucru, mai ales prin înstrăinarea activelor, vânzarea utilajelor la fier vechi şi trimiterea în şomaj a mii de oameni”, afirmat Tomaşeschi. El a explicat că statul plăteşte de două ori aceste privatizări, o dată prin preţul subevaluat şi prin susţinerea costurilor sociale în cazul celor trimişi în şomaj, iar a doua oară, cel puţin în cazul Tomiris, deţinătorii terenurilor pe care s-a construit Întreprinderea de Mătase în 1968 au solicitat şi primit despăgubiri „la preţul pieţei” de la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor. La Iaşi, pierderea totală s-ar cifra la un miliard de dolari, estimează avocatul, dând şi alte exemple: Iaşitex, RomCarbon.

În cazul prezentat de Dragomir Tomaşeschi, Teba a devenit proprietara clădirilor şi terenului de la Tomiris în 2002, contra sumei de 450.000 de dolari – sumă echivalentă chiriei pe care cunoscuta firmă ISPAL o plăteşte acum în fiecare an pentru spaţiul de aproximativ 12.000 mp pe care îl ocupă în complexul din Calea Chişinăului nr. 22. Petrică Dascălu, directorul ISPAL, a declarat că societatea pe care o reprezintă a făcut investiţii de milioane de euro pe platforma Teba/ Tomiris. El a precizat că noii proprietari vizează demolarea tuturor clădirilor, astfel că „am început toate demersurile legale ca să ne apărăm atât drepturile noastre cât şi ale celor care sunt pe acea platformă”. Reprezentantul ISPAL a amintit că, în 2002, fosta Tomiris avea 800 de angajaţi, iar acum doar câţiva şi că de opt ani societatea „trăieşte” numai din închierea spaţiilor. 

Intră Primăria pe fir?

Dragomir Tomaşeschi a mai spus că nimeni de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, acum Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, nu a verificat respectarea condiţiilor postprivatizare. El a chemat autorităţile locale să atace acele certificate de atestare a dreptului de proprietate şi să revendice suprafeţelor respective, cu atât mai mult cu cât „scopul privatizărilor a fost modernizarea fabricilor şi angajarea oamenilor”. Dacă era proprietara acestor terenuri, „Primăria Iaşi putea să încheie contracte de parteneriat public-privat, putea să amenajeze orice altceva”. Primarul Mihai Chirica şi-a manifestat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de pierderea Zonei Industriale în anii privatizărilor, dar, până acum, administraţia locală nu a întreprins niciun demers pentru recuperarea terenurilor la care se referă Dragomir Tomaşeschi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.