Întrebări care merită un răspuns din respect pentru acest copil

Micuţul Ianis, mort de varicelă, a dus în mormânt greșelile celor care l-au ucis

luni, 02 decembrie 2019, 03:00
5 MIN
 Micuţul Ianis, mort de varicelă, a dus în mormânt greșelile celor care l-au ucis

Cazul lui Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani din Paşcani care a murit în urma unei varicele, cotinuă să ridice semne de întrebare şi scoate la iveală mai multe neajunsuri ale sistemului. Ce l-a omorât pe Ianis? Răspunsul şi explicaţiile specialiştilor IML sunt aşteptate astăzi. Ieri, însă, micuţul a fost condus pe ultimul drum.

Cine a decis transferul

Reluând firul zilei de 27 noiembrie, în jurul orei 14, după un apel la 112 făcut de familie, băieţelul a fost transportat de o ambulanţă cu asistent la Spitalul de Urgenţe Paşcani. Starea copilului era gravă, a fost adus intubat. Prima întrebare care deocamdată rămâne fără răspuns: „De ce Ianis a fost dirijat la Secţia de Pediatrie şi nu a Rămas la Compartimentul de Medicină de Urgenţă“? Potrivit listei cu medicii de gardă în ziua respectivă, decizia a fost luată de şeful liniei de gardă, dr. Silvia Băican. Aceasta este şefa clinicii de obstretică-ginecologie, o apro­piată a fostului director Costică Pânzaru şi cunoscută drept campioană în materie de gărzi. Tot în ziua respectivă, la Comparti­men­tul de medicină de Urgenţă ca medic de gardă figurează dr. Andreea Roiu, care anul acesta şi-a încheiat rezidenţiatul. La secţia de Pedia­trie, garda era dirijată de dr. Vasile Vasiliu. Niciunul dintre cei men­ţio­naţi nu au optat pentru internarea lui Ianis la Terapie Intensivă.
 
Dotări de cabinet comunal
 
Ianis a fost trimis la secţia de pediatrie care, potrivit dotărilor, arată mai degrabă a cabinet medical comunal. Potrivit datelor afişate pe site-ul institutituţiei, secţia are în dotare un electrocardiograf Vitapia 7000, două pompe de perfuzie Agilea şi un pulsometru Nelcor N560. Toate pentru cei 35 de potenţiali bolnavi câţi ar putea avea secţia respectivă. Nici vorbă de aparatură necesară în cazuri de maximă urgenţă. Singurele defibrilatoare, două la număr, ale spitalului care deserveşte o populaţie de 210.000 locuitori, câţi numără zona, sunt la Compartimentul de Medicină de Urgenţă, adică la parter. În momentul în care băiatul a intrat în stop cardio-respirator, unul din defibrilatoare a fost cărat în braţe de asistente cinci etaje. De altfel, surse din cadrul spitalului au afirmat că la secţia de pediatrie sunt tratate cazurile uşoare, gen fractură, viroze etc., cele complicate fiind dirijate la Iaşi.
 
Resuscitat de director
 
Din filmele înregistrate de tată se vede cum targa pe care era aşezat Ianis a stat minute întregi pe holul secţiei până a apărut medicul de gardă. Tot din imagini se vede şi dotarea din salonul unde a fost băgat copilul. Adică, un pat şi atât. Cele mai zguduitoare imagini sunt cele din momentul resuscitării. Potrivit filmului pe care deocamdată nu avem acordul familiei pentru a-l difuza, dr. Vasile Vasiliu, medicul pediatru de gardă îl asistă pe dr. Daniel Bechir, directorul spitalului, cum realizează primul-ajutor, apăsând cu mâinile pe pieptul micuţului. Şi aici apare o altă întrebare. De ce a fost nevoie să intrevină Daniel Bechir pentru acordarea primului-ajutor care este medic chirurg şi nu a realizat acest lucru, în primă instanţă, Vasile Vasiliu? Au mai durat alte minute până când au venit medicul de gardă de la Terapie Intensivă şi cel de la CMU. Oare nu se putea interveni mult mai uşor dacă băiatul era internat din prima la CMU?
 
Se caută medici pentru Paşcani: nu vrea nimeni
 
Se mai pune întrebarea de ce Ianis nu a fost considerat urgenţă încă de la preluarea sa de către ambulanţă. După cum susţine tatăl copilului, acesta a ajuns intubat la spital, semicoştient. De altfel, starea de urgenţă a fost recunoscută şi de conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă. „Echipajul medical a aplicat pacientului măsurile specifice de urgenţă până la plecarea acestuia la secţia de pediatrie“, a declarat Nicolaie Pralea, purtător de cuvânt SAJ Iaşi. Tot oficialii SAJ Iaşi au recunoscut că ambulanţa cu medic de la substaţia Paşcani se afla în misiune în acel moment, la fel şi cea de la Târgu Frumos. De ce însă există doar două ambulanţe cu câte un singur medic pe tură pe zona respectivă? „Am discutat cu cei din conducerea SAJ Iaşi să vedem dacă putem să detaşăm nişte persoane acolo pentru că substaţia Paşcani şi Târgu Frumos se adresează unei populaţii numeroase. Am aflat că recent a fost organizat concurs pe două posturi de medici dar pe perioadă determinată, fiind vorba despre concedii de maternitate. La concurs nu s-a prezentat nimeni.“, a declarat prefectul Marian Şerbescu.
 
Obligată să-I facă clismă propriului tată
 
Cazul lui Ianis nu este singurul care demonstrează cât de uşor se poate muri la Paşcani. Recent, un funcţionar din cadrul Primăriei Paşcani, Mirela Ancuţa, a prezentat drama prin care a trecut la SMUP chiar în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local. Mai exact, aceasta a povestit cum şi-a pierdut tatăl pe patul de spital. După ce a fost ţinut ore întregi la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul unităţii medicale cu dureri cumplite, tatăl Mirelei Ancuţa a primit un diagnostic greşit din partea unui medic. Iniţial i s-a spus că ar fi vorba despre o crescătură de carne la nivelul colonului fără a i se face o investigaţie amănunţită în acest sens. După ce a fost purtat în condiţii haotice prin spital, cu dureri cumplite, a două zi a urmat o intervenţie chirurgicală, însă de pregătirea acestuia pentru operaţie a fost necesar să se ocupe familia. Este vorba despre clismă, igienizarea zonei de intervenţie şi alte aspecte care în mod normal trebuia să se ocupe personalul medical. Mai mult, Mirela Ancuţa a relatat faptul că în sala de operaţie au intrat persoane care nu aveau ce căuta (poştaş, angajaţi ai firmei de curierat) fiind un mediu steril, şi nici nu aveau o ţinută de igienă conform normelor medicale. Astfel că a existat riscul că pacientul să intre în contact şi cu alţi microbi. Un alt aspect scos în evidenţă este acela că pacienţii sau apropiaţii acestora sunt trimişi frecvent să cumpere medicamente sau alte materiale medicale necesare, precizându-li-se că în spital nu există.. Consilierul local PMP, Sorin Olariu a intervenit spre final şi a precizat că acest lucru se întâmplă datorită lipsei de personal calificat în spital şi din cauză că unii au intrat pe funcţii cu bani. 
 
Dacă Mirela Ancuţa nu a depus deocamdată nicio plângere, Adrian Popoaia, tatăl lui Ianis, ne-a declarat că vor merge până în pânzele albe: „Băiatul nostru nu-l puteam aduce înapoi, dar măcar să nu mai treacă şi alţii prin această dramă“.
 
Citește și16.25, ora la care micuțul Ianis a murit, nefiind primit la UPU. Cine l-a omorât cu zile?

Comentarii