Mihai Chirica face protecţie socială pe banii ieşenilor. Rău-platnici la blocuri sociale ţinuţi pe căldură plătită de la buget

marți, 09 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Mihai Chirica face protecţie socială pe banii ieşenilor. Rău-platnici la blocuri sociale ţinuţi pe căldură plătită de la buget

Indolenţa Primăriei va fi decontată din buzunarul ieşenilor. Magistraţii Tribunalului au obligat municipalitatea să achite către Veolia facturile unor rău-platnici, pentru că Primăria nu s-a obosit să-i oblige să-şi respecte contractele. Sentinţa urmează să fie supusă aprobării Curţii de Apel.

 

În iulie 2021, Veolia Energie SA a demarat procedura de executare silită a Primăriei pentru o sumă totală de aproape 250.000 lei. Banii reprezentau contravaloarea unor facturi fiscale emise pentru apă caldă şi încălzire, către blocuri situate în Alexandru cel Bun, Dacia sau Chimiei. Municipalitatea a fost obligată la plată, dar s-a îndreptat ulterior împotriva Termoservice SA, societate care administra blocurile respective în numele Primăriei. Cazul a ajuns în instanţă, municipalitatea cerând ca plata către Veolia să fie făcută de Termoservice şi acuzând societatea că încasase banii de la locatari, dar nu-i virase mai departe în contul facturilor şi nici nu informase Primăria cu privire la acest lucru.

De cealaltă parte, reprezentanţii Termoservice SA au afirmat că practic, Primăria avea pretenţia ca societatea să-i facă treaba, fără a-i da şi mijloacele. Concret, datoriile către Veolia aparţineau unui număr de rău-platnici, chiriaşi în apartamente sociale acordate de Primărie. Aceştia aveau contracte încheiate direct cu Primăria, nu cu Termoservice. Societatea nu putea face mai mult decât să informeze Primăria de existenţa debitelor înregistrate de chiriaşi, urmând ca municipalitatea să acţioneze pentru recuperarea lor.ă

Beneficiarii locuinţelor sociale se obligaseră prin contractele de închiriere încheiate cu Primăria să achite utilităţile. În cazul neplăţii facturilor timp de trei luni, ei urmau să piardă locuinţele. Nu se întâmplase însă acest lucru. Dimpotrivă, Primăria prelungise contractele de închiriere, în ciuda existenţei datoriilor la întreţinere. Termoservice SA virase mai departe banii încasaţi de la locatari, care nu acopereau în întregime facturile, dar nu putea fi obligată să achite din buzunarul propriu datoriile rău-platnicilor toleraţi de Primărie.

Magistraţii Tribunalului nu au mai analizat dacă Primăria sau Termoservice SA era obligată să-i acţioneze în judecată pe rău-platnici pentru recuperarea datoriilor. Contractele de administrare şi prestări servicii încheiate între Termoservice şi Primărie prevedeau că societatea urma să primească facturile de la furnizorii de utilităţi, să le defalce pe fiecare consumator în parte, să încaseze banii şi să plătească apoi furnizorii. Contractele fuseseră încheiate în octombrie 2014 şi fuseseră prelungite până în 2018. Facturile reclamate de Veolia fuseseră emise începând cu iunie 2019, moment în care contractele de administrare a celor trei blocuri de către Termoservice expiraseră. Primăria nu putea susţine că Termoservice nu şi-a îndeplinit un contract expirat. „Nu s-a probat că la momentul emiterii facturilor în baza cărora s-a declanşat executarea silită pârâta (Termoservice SA, n.r.) mai avea obligaţii contractuale faţă de reclamant (Primăria, n.r.), astfel încât pârâta, nefiind parte a unui raport contractual cu reclamantul în baza căruia să fi fost emise facturile pretins neachitate, nu poate răspunde contractual faţă de reclamant”, au conchis judecătorii.

Aceştia au respins acţiunea Primăriei, datoriile către Veolia urmând să fie achitate din bugetul local. Sentinţa nu este însă definitivă. Ea a fost contestată de municipalitate, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii