Focus suplimentul „Iasul in Afaceri”

Modele de afaceri şi strategii inteligente de creştere a companiilor

Conferinţa IAŞI ANTREPRENOR

joi, 27 octombrie 2016, 10:50
8 MIN
 Modele de afaceri şi strategii inteligente de creştere a companiilor

Conferinţa Iaşi Antreprenor – eveniment complet de dezvoltare antreprenorială a avut loc în Sala Mare, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, în data de 25 octombrie 2016. În cadrul evenimentului, 23 de speakeri au prezentat o paleta vastă de teme privind creşterea şi dezvoltarea antreprenorială, participanţii implicându-se activ în dezbaterea subiectelor de afaceri.

Conferinţa Iaşi Antreprenor 2016 a fost organizată de agenţia de evenimente business MB EVENT, fiind cel de-al doilea eveniment din seria Conferinţelor EvenProfs.RO. Prezentatorul şi moderatorul evenimentului a fost Sotir Pavel, Business Development Manager BizzClub Iaşi – unul din cele mai puternice cluburi de networking din ţară.

În deschiderea evenimentului, Mihail Bîrsan, managerul evenimentului de dezvoltare antreprenorială – Conferinţa Iaşi Antreprenor 2016, a prezentat scopul şi obiectivele acestei acţiuni – de a disemina către mediul de afaceri local şi către persoanele interesate să-şi lanseze propriul business, importanţa cunoaşterii modelelor de afaceri de succes, structurilor de dezvoltare antreprenorială şi strategiile eficiente pentru creşterea companiilor.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost realizată de Paul Butnariu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, gazda Conferinţei Iaşi Antreprenor 2016, care a accentuat impactul antreprenorilor locali în dezvoltarea economică a Iaşului şi a Regiunii de Nord Est.
În cadrul primului panel, „Importanţa antreprenoriatului ieşean”, Marius Alexa, CEO Arhipelago a prezentat necesitatea antreprenorilor locali de a-şi lansa proiecte de afaceri cu deschidere internaţională şi multinaţională, de a participa la evenimente internaţionale, pentru a lua pulsul economic în domeniul de activitate şi de a găsi parteneri pentru export. De asemenea, a reiterat importanţa mentoratului în sprijinul antreprenorilor la început de drum.

Catrinel Zaharia, autoare a Cărţii Totul despre Femei, a vorbit despre antreprenoriatul feminin şi provocările sale, despre (in)egalitate de gen în mediul de afaceri, despre schimbările benefice necesare în vieţile noastre şi în societate.  Catrinel Zaharia a prezentat statistici care ne indică un aspect îngrijorător privind poziţia femeii în mediul de afaceri: doar 9, 1% dintre persoane sunt femei în top management – afacerile listate la bursă, doar 38% dintre persoane sunt femei – acţionari în cadrul companiilor româneşti.
În continuarea evenimentului, a urmat o secţiune activă de business networking – Business Networking Roulette, unde participanţii au făcut schimb de cărţi de vizită, şi-au prezentat proiectele de afaceri şi au cunoscut potenţiali parteneri business.

În cadrul panelului secundar, s-au dezbătut direcţiile de dezvoltare antreprenorială, Alin George Pătru, Business Development Manager Travis Corporate & Events, a prezentat oportunităţile de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova, situaţia mediului de afaceri din ţara vecină, dificultăţile care trebuiesc depăşite, dar mai ales înţelegerea unui altfel de sistem business, precum şi deschiderea către sistemele de afaceri din Estul Europei: Rusia, Ucraina, Belarus.

În cadrul panelului, Dana Ghineţ, antreprenor local Obag Store Iaşi, a prezentat o direcţie diferită a dezvoltării antreprenoriale şi anume trecerea din domeniul finanţării europene, unde deţine o experienţă şi o expertiză îndelungată, la preluarea unei francize inovatoare, punând în balanţă avantajele pachetului de franciză faţă de lansarea unei afaceri proprii.
Liliana Ştefan, mediator commercial, a încheiat panelul, prin prezentarea beneficiilor medierii comerciale şi a exemplelor din cazuistică, care au rezolvat speţe importante pentru reprezentanţii mediului de afaceri local.

După o scurtă pauză, în cadrul panelului „Structuri de Dezvoltare Antreprenorială”, Gabriela Coman, Coordonatorul Incubatorului de afaceri din cadrul Parcului Tehnologic şi Ştiinţific „Tehnopolis”, a prezentat conceptul incubării afacerii, serviciile de consultanţă gratuită oferite, perspective de inovare şi dezvoltare şi traseul pentru un proiect antreprenorial în cadrul Incubatorului de Afaceri.

Doru Cantemir, expert în imprimarea 3D, fondatorul Ludor Engineering, firmă care combină experienţa sa profesională cu tehnologii moderne, pentru a oferi cele mai bune servicii de inginerie şi dezvoltare produs a prezentat activităţile şi beneficiile reale pentru incubarea afacerii, printre care se numără: consultanţă de specialitate, promovare, informare şi invitaţii la evenimente de specialitate, sprijin în găsirea contactelor şi partenerilor de afaceri.

Ana Maria Mocanu, reprezentant organizare Startup Weekend Iaşi, a prezentant evenimentul de dezvoltare accelerată a proiectelor antreprenoriale. Startup Weekend Iaşi este un eveniment care va avea loc în perioada 28 – 30 octombrie 2016, unde timp de 54 de ore, programatori, designeri, oameni de marketing şi antreprenori vor dezvolta proiecte de afaceri. Într-un timp relativ scurt, participanţii îşi vor prezenta ideea de afaceri prin intermediul unui pitch de un minut, vor atrage alţi participanţi pentru a forma o echipă, vor beneficia de sprijin de la mentorii prezenţi, antreprenori experimentaţi, şi vor crea pas cu pas, rototipul de afacere.

Valentin Darie, Preşedinte JCI Iaşi, a prezentat în cadrul aceleiaşi secţiuni, avantajele şi oportunităţile antreprenorilor în cadrul asociaţiei Junior Chamber Iaşi, posibilitatea de a face parte din cadrul unei comunităţi închegate de antreprenori tineri, proiectele şi evenimentele la care pot contribui,  pentru a se dezvolta, creând schimbări pozitive pe termen lung în comunitatea de afaceri locală.

După  pauză de networking lunch, a urmat o secţiune importantă – Dezbaterea „Impactul economic şi antreprenorial”, unde Marius Bodea, Managerul Aeroportului Internaţional Iaşi, a prezentat rolurile (de a satisfice necesitatea de mobilitate locală, de a conecta operatorii aerieni, de a asigura infrastructura necesară, siguranţa şi securitatea sistemului aviatic), tendinţele de viitor (creşterea accelerată a aeroportului, din cauza creşterii creşterea necesităţii de mobilitate, standarde mai înalte de securitate şi siguranţă, creşterea traficului de pasageri: raportarea creşterii de 9,5% a traficului aerian de pasageri în spaţiul european în primul semestru din 2016 comparat cu 2015), obiectivele, strategiile, rezultatele Aeroportului Internaţional Iaşi. Printre rezultatele investiţiilor în valoare de 56 milioane de euro în modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi se numără: creşterea între anii 2012 – 2016 a numărului de pasageri cu 485%, 850.000 pasageri în 2016, profit financiar în 2015, nu mai sunt necesare subvenţii de la Consiliul Judeţean Iaşi.

În cadrul Dezbaterii a fost subliniată importanţa implementării proiectului de autostrada Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni, proiect cu impact puternic în mediul de afaceri ieşean, dar şi în zona de Nord EST, care ar duce la dezvoltarea economică explozivă a regiunii Moldova. Nu în ultimul rând, dezbaterea a atins şi subiectul sensibil al amplasării de unităţilor medicale, Spitalul Regional, în acest caz fiind recomandări internaţionale care interzic amplasarea unui astfel de obiectiv În proximitatea unităţilor aeriene, din motive de siguranţă, securitate şi dezvoltare.

În cadrul panelului „Surse de finanţare”, Vali Ţugui, auditor al Comisiei Europene din partea Directoratului General pentru Auditul Fondurilor Europene, a prezentat calea de mijloc în accesarea proiectelor de finanţare europeană, unde a pus accent pe calea legală şi creşterea numărului de infracţiuni şi abateri cu privire la proiectele de finanţare, precum şi cu recomandările pentru asumarea responsabilităţilor de către antreprenori în procesul implementării acestor proiecte.

În cadrul panelului, Ioana Gamen a prezentat conceptul de Business Angel, modelul investitorilor care se implică şi ajută reprezentanţii mediului de afaceri în implementarea proiectelor şi a prezentat Conferinţa Business Angels România, eveniment care va avea loc în Iaşi, la Centrul IDEO, în perioada 8 – 9 noiembrie.
În cadrul panelului „Modele de dezvoltare antreprenorială”, Ncoleta Hriţcu, Partner Cuptorul Moldovencei, a prezentat dezvoltarea accelerată a afacerii Cuptorul Moldovencei, care s-a diferenţiat de concurenţă şi reuşeşte să atingă o cifră de afacerii de 600.000 euro în 2016, precum şi aspectele fiscale care apasş pe antreprenorii locali, contribuind lunar cu aproximativ 10.000 euro la bugetul de stat, perspectiva dezvoltării unei fabrici de copturi (producere biscuiţi), în acest sens fiind planificată atragerea unei investiţii de peste jumătate de million de euro.

Oana Maftei, Manager AromaZen, afacere care oferă servicii de catering cu produse sănătoase, a prezentat importanţa traseului în dezvoltarea potenţialului antreprenor, de a face câte un pas, de a aduna informaţii, de a se implica activ în procesul de lansare a propriei afaceri. Descoperind o nişă, cateringul cu produse sănătoase, în special pentru persoanele care doresc să piardă în greutate şi să aleagă un stil de viaţă sănătos, Oana Maftei prin afacerea sa, a adus o contribuţie pozitivă.

Gabriel Achelăriţei, Managing Partner Terra Centrum, a prezenta beneficiile unei afaceri care oferă soluţii pentru sănătatea persoanelor, prin criosauna şi salina care reglează circulaţia sângelui, stimulează producţia de endorfine,  reglează somnul şi  are un efect benefic pentru multiple  afecţiuni.
Florin Smeu, General Manager Sweet Cafe, a realizat o secţiune interactivă pentru participanţi, prin intermediul identificării calităţilor şi abilităţilor care recomandă sau nu un antreprenor. Motoul Prezentării a fost: Devino cea mai bună versiune a ta!

În cadrul panelului final, Angela Achiţei, Preşedinte ADV şi Manager Util Deco, a prezentat una dintre cele mai mari întreprinderi sociale Util Deco, înfiinţată în 2008 ca soluţie pentru crearea de locuri de muncă protejate pentru persoane cu dizabilităţi. Util Deco înseamnă activitate economică reinvestită în programe sociale şi are drept obiective: crearea şi menţinerea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi (36 de tineri cu dizabilităţi angajaţi), formare profesională continuă (peste 300 persoane anual), consiliere şi orientare profesională (peste 500 de persoane anual), servicii sociale şi de prevenire oferite în comunitate (peste 1000 de persoane anual). Printre serviciile oferite de Util Deco se regăseşte serviciul de arhivare de arhivare şi depozitare documentelor, fiind unul dintre centrele de arhivare şi depozitare din ţară. Alături de acesta, Util Deco înglobează magazine online care oferă mediului de afaceri o gamă largă de servicii.

Gabriela Stoica, Reprezentant REDU, a prezentat modelul social şi verde al afacerii REDU, din cadrul Asociaţiei MAI BINE, concept inovativ care valorificară deşeurilor textile şi le transformă în lucruri cu utilitate. În cadrul proiectului REDU, sunt realizate produse vestimentare din deşeuri textile, afacerea a beneficiat de sprijinul unui designer vestimentar atipic, fiind prezente expoziţii cu aceste produse şi a ajutat la refolosirea textilelor, industria textilelor fiind una dintre cele mai puternice surse de deşeuri.

Comentarii