Nici să mori nu-ţi mai permiţi: s-a scumpit la Iaşi şi viaţa de Apoi. Preţul unui loc de veci ajunge şi la 5.000 de euro

marți, 03 ianuarie 2023, 09:00
4 MIN
 Nici să mori nu-ţi mai permiţi: s-a scumpit la Iaşi şi viaţa de Apoi. Preţul unui loc de veci ajunge şi la 5.000 de euro

Piaţa locurilor de veci în Iaşi n-a stagnat deloc în perioada pandemiei, ba chiar, se pare, dimpotrivă: a fost şi mai efervescentă. Astfel, la Iaşi un loc de veci ajunge şi la preţul unui loc de casă mai modest: 5.000 de euro. 

Mai grav: SC Spaţii Publice, societatea din subordinea Primăriei care administrează şi cimitirele publice, anunţă că mai sunt locuri disponibile doar pentru situaţii de urgenţă.

Cimitirile din Iaşi devin din ce în ce mai aglomerate, o contribuţie posibil să fi avut şi numărului mare de decese din ultimii ani, mai ales din perioada pandemică, atuci când numărul de morţi efectiv s-a dublat. Toate cimitirile de pe raza municipiului Iaşi nu mai au locuri disponibile, ci există doar acele disponibilităţi de rezervă, sau pentru situaţiile de urgenţă. Din acest motiv, tranzacţiile sunt tot mai puţine şi mai costisitoare.

Cele trei “situaţii de urgenţă ”, definite de Consiliul Local

„Locuri disponibile mai sunt doar pentru situaţiile de urgenţă, însemnând trei situaţii: fie deces la persoanele bătrâne, fie că persoana care face solicitarea are o vârstă înaintată, de peste 80 de ani, sau situaţia prin care se prezintă un act medical care dovedeşte faptul că acea persoană suferă de o boală incurabilă, care duce la un deces imediat”, ne declară Laurenţiu Ivan, director SC Spaţii Publice Iaşi (SPI), societatea din subordinea Primăriei care se ocupă şi de administrarea cimitirelor de pe raza oraşului Iaşi. Astfel, şansele ca un ieşean să obţină în concesiune un loc de veci sunt aproape nule. „Nu toată lumea poate concesiona, pentru că există un număr limitat de locuri, şi le păstrăm pentru aceste situaţii de urgenţă”, adaugă directorul SPI.

Cum se obţine un loc de veci în Iaşi?

Pentru a putea concesiona un loc de veci trebuie îndeplinite anumite condiţii, după cum se arată inclusiv pe site-ul SPI: solicitantul trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu (18 ani împliniţi la data formulării solicitării), domiciliul stabil în municipiul Iaşi, nedeţinerea în concesiune a unui alt loc de înhumare. Pe lângă aceste trei condiţii, actele necesare sunt: o cerere-tip, care se găseşte şi poate fi descărcată direct de pe site-ul societăţii, dar şi o copie a actului de identitate. Preţul unei concesionări pentru şapte ani este de 70 de lei, iar pentru o perioadă nedeterminată costul este de 650 de lei, conform regulamentului aprobat de Consiliul Local în 2010.

Cel mai ieftin loc – 500 euro. Cel mai scump trece de 5.000 euro

Lipsa acută a locurilor de veci pe raza municipiului Iaşi a condus la o piaţă foarte efervescentă de cedare a concesiunilor către amatori, de către cei care le deţin deja. Iar efervescenţa acestei pieţe se vede deja pe site-urile de anunţuri. Ieşenii care au făcut rezervări de-a lungul timpului vând acum locurile de veci adesea la sume fabuloase. Preţurile diferă de la un cimitir la altul, dar şi de locul unde este amplasat în cimitir, central sau marginal, sau de amenajarea acestuia. Analizând site-urile de vânzări, cele mai ieftine locuri nu scad sub 500 de euro, iar cele mai scumpe depăşesc uşor pragul de 5.000 de euro. Cel mai scump loc de veci scos la vânzare în Iaşi este de 27.170 de lei (aproximativ 5.500 de euro): „Vând loc de veci. Cimitir Sf. Vasile, eu sunt proprietară, se vinde cu acte în regulă”, se arată într-un anunţ publicat luna aceasta. Unii proprietari dau locul de veci şi cu reduceri de Black Friday, doar pentru a-l vinde: „***BLACK FRIDAY*** Loc de veci cu acces direct din aleea pietruită, cavou liber cu 2 cripte, în cimitirul „Eternitatea” din Iaşi, lângă parcela Eroilor din al doilea război mondial, la cca 150 m de poarta nr.2. 5300 euro, redus de la 6800 euro. Detalii la telefon***”, este adăugat în descrierea anunţului.

Eternitatea, cel mai scump cimitir

Cel mai scumpe locuri date spre vânzare se află în cimitirul „Eternitatea”, unde cele mai multe din locuri sunt date spre vânzare cu preţuri între 2.000 şi 5.000 de euro, funcţie de amplasament în primul rând.

Municipiul Iaşi deţine cinci cimitire publice, şi anume „Eternitatea” (Tătăraşi), „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (Moara de Vânt), „Buna Vestire” (CUG), „Sfânta Treime” (Păcurari) şi „Sfântul Vasile” (Galata), toate fiind administrate de SC Spaţii Publice Iaşi, societate care aparţine Primăriei. Mai multe informaţii necesare privind tarifele oferite pentru anumite servicii precum înhumarea propriu-zisă, montarea unei cruci sau transportul unui decedat se găsesc pe site-ul oficial al SPI. 

Comentarii