anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Noua „generaţie“ de blocuri din Iași. 4.300 de autorizaţii și certificate eliberate anul acesta

GALERIE
blocuri
  • blocuri
- +

Aproape 4.300 de autorizaţii de construire şi certificate de urbanism au fost eliberate anul acesta, mai multe ca anul trecut. Care sunt cele mai recente proiecte, aprobate luna trecută?

Primăria Iaşi a eliberat în primele nouă luni ale acestui an mai multe acte urbanistice faţă de perioada similară a anului trecut. În total, au fost emise aproape 4.300 de auto­rizaţii de construire şi certificate de urbanism, cu 1,5% mai mult faţă de perioada similară din 2017. În schimb, dacă ne raportăm strict la luna septembrie, se înregistrează o scădere atât în cazul autorizaţiilor (21,5%), cât şi a certificatelor eliberate (1,4%). Faţă de alte luni ale anului, în care proiectele privind construirea de locuinţe colective au fost numeroase, în luna septembrie au fost autorizate doar două astfel de iniţiative.

Unul dintre acestea aparţine firmei M.Chim SRL, societate patronată de omul de afaceri de Cristin Zămosteanu, şi care a mai ridicat imobile în special în Centru, Tătăraşi şi Păcurari. Noul proiect se află pe strada Sălciilor 40, undeva în dreptul Mănăstirii Galata. Planul urbanistic zonal (PUZ) a fost aprobat în plenul Consiliului Local în noiembrie 2017, dar autorizaţia a fost emisă abia pe 28 septembrie 2018. Proiectul prevede tronsoane de bloc cu până la 10 etaje ce vor adăposti 98 de apartamente (32 apartamente cu 1 cameră, 50 de apartamente cu 2 camere şi 16 apartamente cu 3 camere). Investitorul propune amenajarea a 66 de locuri de parcare, dar soluţia este una controversată, respect prin utilizarea de platforme multiparking şi a unor parklifturi. De câteva luni încoace, la nivelul Comisiei de urbanism nu mai sunt aprobate astfel de soluţii. Firma are la dispoziţie o suprafaţă de circa 1.500 mp.

Un alt bloc aprobat luna trecută are amplasamentul pe strada Ciurchi 54-56, pe un teren de 1.268 mp deţinut de Gheorghe Achiţei, om de afa­ceri cunoscut în Iaşi şi pentru alte proiecte imobiliare. Achiţei a obţinut „undă verde“ pentru construirea unui imobil cu subsol, parter şi două etaje, bloc ce va avea un număr de 17 apartamente (1 apartament cu 3 camere, 11 apartamente cu 2 camere şi 5 apartamente cu o singură cameră). Viitori locatari vor avea la dispoziţie 10 locuri de parcare la subsol şi 7 la nivelul solului.

În ceea ce priveşte elibe­rarea de certificate de urba­nism, noi blocuri sunt prevă­zute în zone precum Tătăraşi (str. Stejar 111), Galata (şos. Voineşti 29), Aviaţiei (str. Aeroportului), Copou (Fundac Ursulea, str. Friederick 13), Bucium (zona Plopii fără Soţ), Bularga (str. Atelierului 14C), Moara de Vânt, Tudor Vladimirescu (str. Rândunica 6) şi Centru (str. Buznea 5-7). Unele dintre proiecte menţionate sunt într-un stadiu avansat (inclusiv hotărâri de CL pentru aprobarea PUZ), în timp ce altele sunt în etapa întocmirii planului urbanistic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.