Noua „generaţie“ de blocuri din Iași. 4.300 de autorizaţii și certificate eliberate anul acesta

vineri, 19 octombrie 2018, 02:01
2 MIN
 Noua „generaţie“ de blocuri din Iași. 4.300 de autorizaţii și certificate eliberate anul acesta

Aproape 4.300 de autorizaţii de construire şi certificate de urbanism au fost eliberate anul acesta, mai multe ca anul trecut. Care sunt cele mai recente proiecte, aprobate luna trecută?

Primăria Iaşi a eliberat în primele nouă luni ale acestui an mai multe acte urbanistice faţă de perioada similară a anului trecut. În total, au fost emise aproape 4.300 de auto­rizaţii de construire şi certificate de urbanism, cu 1,5% mai mult faţă de perioada similară din 2017. În schimb, dacă ne raportăm strict la luna septembrie, se înregistrează o scădere atât în cazul autorizaţiilor (21,5%), cât şi a certificatelor eliberate (1,4%). Faţă de alte luni ale anului, în care proiectele privind construirea de locuinţe colective au fost numeroase, în luna septembrie au fost autorizate doar două astfel de iniţiative.

Unul dintre acestea aparţine firmei M.Chim SRL, societate patronată de omul de afaceri de Cristin Zămosteanu, şi care a mai ridicat imobile în special în Centru, Tătăraşi şi Păcurari. Noul proiect se află pe strada Sălciilor 40, undeva în dreptul Mănăstirii Galata. Planul urbanistic zonal (PUZ) a fost aprobat în plenul Consiliului Local în noiembrie 2017, dar autorizaţia a fost emisă abia pe 28 septembrie 2018. Proiectul prevede tronsoane de bloc cu până la 10 etaje ce vor adăposti 98 de apartamente (32 apartamente cu 1 cameră, 50 de apartamente cu 2 camere şi 16 apartamente cu 3 camere). Investitorul propune amenajarea a 66 de locuri de parcare, dar soluţia este una controversată, respect prin utilizarea de platforme multiparking şi a unor parklifturi. De câteva luni încoace, la nivelul Comisiei de urbanism nu mai sunt aprobate astfel de soluţii. Firma are la dispoziţie o suprafaţă de circa 1.500 mp.

Un alt bloc aprobat luna trecută are amplasamentul pe strada Ciurchi 54-56, pe un teren de 1.268 mp deţinut de Gheorghe Achiţei, om de afa­ceri cunoscut în Iaşi şi pentru alte proiecte imobiliare. Achiţei a obţinut „undă verde“ pentru construirea unui imobil cu subsol, parter şi două etaje, bloc ce va avea un număr de 17 apartamente (1 apartament cu 3 camere, 11 apartamente cu 2 camere şi 5 apartamente cu o singură cameră). Viitori locatari vor avea la dispoziţie 10 locuri de parcare la subsol şi 7 la nivelul solului.

În ceea ce priveşte elibe­rarea de certificate de urba­nism, noi blocuri sunt prevă­zute în zone precum Tătăraşi (str. Stejar 111), Galata (şos. Voineşti 29), Aviaţiei (str. Aeroportului), Copou (Fundac Ursulea, str. Friederick 13), Bucium (zona Plopii fără Soţ), Bularga (str. Atelierului 14C), Moara de Vânt, Tudor Vladimirescu (str. Rândunica 6) şi Centru (str. Buznea 5-7). Unele dintre proiecte menţionate sunt într-un stadiu avansat (inclusiv hotărâri de CL pentru aprobarea PUZ), în timp ce altele sunt în etapa întocmirii planului urbanistic.

Comentarii