Noua „generaţie“ de blocuri din Iași. 4.300 de autorizaţii și certificate eliberate anul acesta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Noua „generaţie“ de blocuri din Iași. 4.300 de autorizaţii și certificate eliberate anul acesta

GALERIE
blocuri
  • blocuri
- +

Aproape 4.300 de autorizaţii de construire şi certificate de urbanism au fost eliberate anul acesta, mai multe ca anul trecut. Care sunt cele mai recente proiecte, aprobate luna trecută?

Primăria Iaşi a eliberat în primele nouă luni ale acestui an mai multe acte urbanistice faţă de perioada similară a anului trecut. În total, au fost emise aproape 4.300 de auto­rizaţii de construire şi certificate de urbanism, cu 1,5% mai mult faţă de perioada similară din 2017. În schimb, dacă ne raportăm strict la luna septembrie, se înregistrează o scădere atât în cazul autorizaţiilor (21,5%), cât şi a certificatelor eliberate (1,4%). Faţă de alte luni ale anului, în care proiectele privind construirea de locuinţe colective au fost numeroase, în luna septembrie au fost autorizate doar două astfel de iniţiative.

Unul dintre acestea aparţine firmei M.Chim SRL, societate patronată de omul de afaceri de Cristin Zămosteanu, şi care a mai ridicat imobile în special în Centru, Tătăraşi şi Păcurari. Noul proiect se află pe strada Sălciilor 40, undeva în dreptul Mănăstirii Galata. Planul urbanistic zonal (PUZ) a fost aprobat în plenul Consiliului Local în noiembrie 2017, dar autorizaţia a fost emisă abia pe 28 septembrie 2018. Proiectul prevede tronsoane de bloc cu până la 10 etaje ce vor adăposti 98 de apartamente (32 apartamente cu 1 cameră, 50 de apartamente cu 2 camere şi 16 apartamente cu 3 camere). Investitorul propune amenajarea a 66 de locuri de parcare, dar soluţia este una controversată, respect prin utilizarea de platforme multiparking şi a unor parklifturi. De câteva luni încoace, la nivelul Comisiei de urbanism nu mai sunt aprobate astfel de soluţii. Firma are la dispoziţie o suprafaţă de circa 1.500 mp.

Un alt bloc aprobat luna trecută are amplasamentul pe strada Ciurchi 54-56, pe un teren de 1.268 mp deţinut de Gheorghe Achiţei, om de afa­ceri cunoscut în Iaşi şi pentru alte proiecte imobiliare. Achiţei a obţinut „undă verde“ pentru construirea unui imobil cu subsol, parter şi două etaje, bloc ce va avea un număr de 17 apartamente (1 apartament cu 3 camere, 11 apartamente cu 2 camere şi 5 apartamente cu o singură cameră). Viitori locatari vor avea la dispoziţie 10 locuri de parcare la subsol şi 7 la nivelul solului.

În ceea ce priveşte elibe­rarea de certificate de urba­nism, noi blocuri sunt prevă­zute în zone precum Tătăraşi (str. Stejar 111), Galata (şos. Voineşti 29), Aviaţiei (str. Aeroportului), Copou (Fundac Ursulea, str. Friederick 13), Bucium (zona Plopii fără Soţ), Bularga (str. Atelierului 14C), Moara de Vânt, Tudor Vladimirescu (str. Rândunica 6) şi Centru (str. Buznea 5-7). Unele dintre proiecte menţionate sunt într-un stadiu avansat (inclusiv hotărâri de CL pentru aprobarea PUZ), în timp ce altele sunt în etapa întocmirii planului urbanistic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.