Nu uita aceste sfaturi când te așezi la masa plină cu carne și băutură! Medicul nutriționist ieșean Rada Baltag, despre meniul de Paște

sâmbătă, 04 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Nu uita aceste sfaturi când te așezi la masa plină cu carne și băutură! Medicul nutriționist ieșean Rada Baltag, despre meniul de Paște

Anual, personalul Spitalului de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași constată că în perioada sărbătorilor numărul urgențelor crește semnificativ.

Aceasta este cauzată de o serie de factori, inclusiv accidente legate de pregătirile pentru sărbători și consumul excesiv de alcool.  Însă, una dintre provocările majore pentru sistemul medical în această perioadă este reacția organismului la schimbările alimentare drastice. După o perioadă de post de 48 de zile, în care mulți oameni evită alimentele bogate, lactatele, alcoolul și, în unele cazuri, carnea, apare tendința de a face excese în timpul sărbătorilor, inclusiv sărbătorile Pascale. Acest comportament poate duce la probleme de sănătate și contribuie la numărul crescut de urgențe în spitale. Ce soluții ar fi?

Ce se întâmplă în organism după post

Rada Baltag, nutriționist și dietetician ieșean, explică că postul, o perioadă prelungită în care se evită alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine și lactate, poate face sistemul digestiv mai sensibil. Aceasta se datorează faptului că enzimele necesare pentru digestia grăsimilor devin mai puțin active în absența consumului de astfel de alimente. Prin urmare, atunci când după post se obișnuiește să se consume mese bogate, cu un conținut mai mare de grăsimi și proteine, sistemul digestiv poate fi suprasolicitat. Acest lucru duce la fenomene precum indigestia, tranzitul intestinal modificat, dureri abdominale și senzația de „prea plin.”

Rada Baltag: „O soluție pentru această problemă este introducerea treptată a alimentelor. De exemplu, la prima masă, dacă tot este tradiția de a ciocni un ou, putem să mâncăm un ou fiert și să sărim peste alte tipuri de cărnuri sau mezeluri, care o să fie prezente la masa de mic dejun. Să fie o singură masă îmbelșugată, preferabil prânzul, în care să se mănânce cu moderație, adică mâncăm o porție de carne și nu mai adăugăm brânzeturi fermentate sau lactate foarte grase. După care îi vom da voie sistemului digestiv să se relaxeze. Adică avem un repaus alimentar de 3-4 ore, cu recomandarea de a ieși la o plimbare și a ne hidrata corespunzător. Hidratarea ajută ca sistemul digestiv să funcționeze bine. Bineînțeles, ne mai putem ajuta și de folosirea enzimelor sugestive, tocmai ca să ne ajutăm și din exterior să susținem sistemul digestiv”.

Atenție la mâncărurile gătite cu prea mult ulei

Dacă o persoană are deja probleme de sănătate, un astfel de comportament poate agrava condițiile existente. Rada Baltag subliniază că, pentru cei care au afecțiuni digestive, cum ar fi calculii biliari sau un intestin sensibil, schimbările bruște în alimentație pot avea un impact negativ. Persoanele cu tranzit intestinal modificat pot simți simptome mai severe și chiar pot ajunge în situații complicate. De exemplu, consumul excesiv de alimente grase sau gătite cu mult ulei poate agrava problemele existente și poate crește riscul de formare a calculilor biliari. Astfel, este important ca persoanele cu astfel de probleme să fie atente la alimentația lor și să evite excesele, în special în perioadele de sărbători, pentru a preveni posibilele complicații.

Rada Baltag: „Pentru persoanele care se știu cu hipertensiune arterială, reintroducerea alimentelor cu conținut crescut de grăsimi și sare, iar aici mă refer la mezeluri, alimente procesate care conțin și adaos de sare, trebuie să fie precauți. În acest caz pot crea un teren favorizant pentru accentuarea unor probleme deja existente. Există situații când nu ne confruntăm cu simptome puternice, dar dacă există un teren favorizant, un exces sau o masă îmbelșugată, ne poate stârni o simptomatologie în acest sens”, a declarat aceasta.

Carne, dar și cât mai multe fructe și legume

Rada Baltag subliniază că nu este necesar să evităm complet anumite alimente, dar este important să avem un echilibru. Ea sugerează că, dacă alegem să mâncăm o friptură la masa de prânz, ar fi bine să limităm consumul de carne și grăsimi doar la acea friptură. În plus, ar trebui să adăugăm legume și verdețuri pentru a asigura o masă echilibrată. „Să nu uităm de zona de verdețuri și de legume, pentru că suntem într-o perioadă favorabilă a lor, în care sunt de abundente pe piață, și să le putem servi în formă proaspătă. Cu siguranță vor ajuta să avem o digestie mai eficientă”, a concluzionat medicul.

Comentarii