De Sănătate

Punem punctul pe știi

(UPDATE) O fetiţă de 6 ani din Iaşi, somată să achite cheltuielile de spitalizare. Este ameninţată cu executarea

luni, 23 aprilie 2018, 08:22
3 MIN
 (UPDATE) O fetiţă de 6 ani din Iaşi, somată să achite cheltuielile de spitalizare. Este ameninţată cu executarea

O mămică din Iaşi susţine că a primit acasă o somaţie de plată emisă de Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate (CJAS), prin care fiica sa, în vârstă de doar 6 ani, este anunţată că trebuie să achite suma de 35 de lei, drept cheltuieli de spitalizare în perioada 2014 – 2015.

UPDATE: Şeful CJAS Iaşi Radu Ţibichi a declarat luni pentru News.ro că este vorba despre "o situaţie de necunoaştere a legii de către părinte". El a mai afirmat că mama fetiţei a venit luni la CJAS Iaşi şi că i-a prezentat atât documentele în baza cărora a fost emisă somaţia, cât şi legea care face referire la emiterea somaţiilor.

"În timpul internării fetei, mama a mers cu copilul pentru a face nişte investigaţii în cadrul laboratorului din ambulatoriul unităţii medicale. Femeia a semnat la acel moment o declaraţie, în care susţinea că fetiţa nu ar fi fost internată în spital, lucru neadevărat. Nu putem deconta de două ori aceleaşi servicii", a spus şeful CJAS Iaşi Radu Ţibichi.

El a mai precizat că somaţiile de plată se trimit pe numele asiguratului, indiferent că este minor sau nu, pe baza codului numeric personal, chiar dacă părinţii sunt cei care răspund ulterior în astfel de cazuri. "De la noi pleacă mii de somaţii pe baza CNP. Trimitem informaţia pe numele asiguratului, chiar dacă este copil. Aşa spune legea. Că ulterior părintele răspunde, este altă discuţie", a adăugat şeful CJAS Iaşi, Radu Ţibichi.

TEXT INITIAL: Mirela S. a postat pe Facebook un apel, prin care le cere ieşenilor o soluţie la problema cu care se confruntă. Femeia a precizat că a primit acasă o somaţie de plată de la CJAS Iaşi, emisă pe numele fetiţei sale, în vârstă de 6 ani. Potrivit ieşencei, fetiţa este somată de Casa de Asigurări de Sănătate să achite suma de 35 de lei, drept cheltuieli de spitalizare pentru perioada 2014-2015, în care minora ar fi fost internată în spital, după o fractură de femur. În caz de neachitare a sumei respective în termen de 15 zile, micuţa ar trebui să suporte cheltuieli de judecată, precum şi pe cele de executare silită.

Femeia a adăugat că nu ştia nimic despre vreo datorie la CJAS Iaşi şi că nu are nimic împotrivă să achite suma cerută, dar că nu înţelege de ce nu a fost înştiinţată ea, în calitate de părinte, despre această situaţie, ci fiica ei în vârstă de 6 ani, care abia învaţă să citească şi să scrie. "Este normal ca un copil de 6 ani să primească o somaţie de plată?! Fata a fost internată în perioada 8-12 iunie 2014 cu o fractură de femur, iar CJAS a constatat că declaraţia dată pe propria răspundere este contrară celor constatate. În perioada respectivă, fata avea 4 ani, deci e normal ca ea să primească o asemenea somaţie?! Ce ar trebui să fac?", a menţionat femeia.

Femeia este nemulţumită şi are de gând să meargă la Administraţia Finanţelor Publice şi la CJAS Iaşi, pentru a solicita explicaţii de la autorităţi. Contactat telefonic, şeful CJAS Iaşi, Radu Ţibichi, a susţinut că nu ştie despre ce este vorba. "Daţi-mi un nume al persoanei vizate, vă rog, şi vom efectua cercetări. Noi trimitem zeci, sute, mii de astfel de somaţii şi fiecare este pentru o anumită speţă. Vom face verificări în cursul zilei de astăzi şi vom emite un punct de vedere în acest sens", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Radu Ţibichi.

 

Comentarii