O ucraineancă din Lugansk face ravagii la Iaşi. S-a aliat cu un transnistrean şi a comis mai multe „operaţiuni speciale” foarte ingenioase

joi, 07 martie 2024, 02:50
4 MIN
 O ucraineancă din Lugansk face ravagii la Iaşi. S-a aliat cu un transnistrean şi a comis mai multe „operaţiuni speciale” foarte ingenioase

Nu toţi ucrainenii ajunşi în Iaşi au fugit din calea războiului. Doi soţi au găsit în „refugiu” ocazia de a jefui. Metoda, deosebit de elaborată şi ingenioasă, a putut fi aplicată de doar trei ori înainte ca poliţiştii să le dea de urme.

 

Originară din Lugansk, Hanna era căsătorită cu Artur Cheban, un moldo-ucrainean domiciliat în Slobozia, unul dintre raioanele Transnistriei. Deşi cei din zonă au văzut războiul doar la televizor, soţii Cheban s-au amestecat printre refugiaţii ucraineni, obţinând permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare emise de autorităţile române. În vârstă de 37 de ani, soţii Cheban nu şi-au căutat de lucru în Iaşi, având propria metodă de câştig, mult mai uşoară.

Băutura, loc central în operaţiune

În după-amiaza zilei de 13 martie a anului trecut, Mihai D. a fost abordat, pe bulevardul Ştefan cel Mare, în faţa sediului editurii Mitropoliei, Doxologia, de Hanna Cheban. Într-o rusă amestecată cu câteva cuvinte în engleză de pe Google Translate, femeia i-a spus că este refugiată de război şi că locuieşte temporar în Iaşi cu o altă femeie, la care se află cheia de acces în locuinţă. Era stresată şi voia să bea ceva, pentru a uita de probleme. Bărbatul a acceptat să o însoţească în magazinul Mega Image de pe bulevard şi i-a cumpărat o sticlă de whisky şi câteva pahare de unică folosinţă. Cei doi au mers apoi împreună în parcul Junimea şi s-au aşezat pe o bancă spre capătul parcului, înspre strada Arhitect G.M. Cantacuzino. Au băut împreună câteva pahare, timp în care Cheban încerca să dea de „colega” sa de cameră, folosind telefonul bărbatului.

La un moment dat, de banca celor doi s-a apropiat încă o femeie, ce avea să rămână neidentificată. Discuţiile s-au mai încălzit, nou-venita propunându-i lui Mihai D. să o ia cu el pe Hanna, pentru a întreţine relaţii sexuale.

Hanna şi Mihai D. au început să bea „bruderschaft”, încrucişându-şi braţele ce ţineau paharele. Cu cealaltă mână, femeia a sustras din borseta bărbatului cardul Revolut, iar din buzunarul de la piept, telefonul. După trei ore de băut şi discuţii, ucraineanca s-a scuzat, cerându-i bărbatului să o aştepte puţin, până ia cheia de la apartament. S-a îndreptat spre Mitropolie, unde avea să se întâlnească cu soţul ei. La scurt timp, Mihai D. a sesizat că fusese jefuit. În următoarele 24 de ore, din conturile sale au fost efectuate zeci de operaţiuni, pierzând 25.700 lei. Ultimele încercări ale soţilor Cheban de a mai cumpăra ceva din banii lui Mihai D. au eşuat, din lipsă de fonduri.

Lovitura doi şi trei

Într-o manieră asemănătoare a fost abordat şi Mihai G., pe când acesta se afla în Gară. Acesta a fost „agăţat” de cele două femei, care l-au invitat să bea cu ele. Femeile au cumpărat o sticlă de vodcă şi câteva pahare şi şi-au condus victima pe o alee din spatele blocurilor de pe strada Străpungere Silvestru. După o oră de băut, bărbatul era suficient de ameţit pentru a i se putea fura telefonul şi portofelul în care avea 1.800 de lei. Apoi, femeile au fugit cu prada către parcarea CFR, unde erau aşteptate de un VW Passat. Mihai G. s-a trezit după încă două ore, dormind pe o bancă din gară.

Femeile nu terminaseră însă ziua de „muncă”. În aceeaşi zi, la miezul nopţii, au ochit încă o victimă, în benzinăria Lukoil de pe Sf. Lazăr. Teodor B. a cumpărat băutură fetelor şi au mers împreună spre Palas. S-au oprit în zona scărilor care duc spre Palatul Culturii, pe o bancă retrasă. Au băut timp de două ore, femeile stând în braţele bărbatului şi îmbrăţişându-l, ocazie cu care îi scotoceau buzunarele. Au reuşit să-i sustragă un telefon Samsung A52, 600 de lei şi un lănţişor de aur de 15 grame. Apoi, s-au ridicat brusc de pe bancă şi au fugit pe trepte. Bărbatul a încercat să le urmărească, dar nu a reuşit nici să se ridice de pe bancă, ci a căzut pe spaţiul verde. Câteva ore mai târziu, hoţii se aflau deja, cu tot cu telefonul victimei, pe terioriul Republicii Moldova.

Pedepsele

Soţii Cheban au putut fi identificaţi şi reţinuţi, fiind prezentaţi în iulie anul trecut judecătorilor Tribunalului. Şi-au recunoscut faptele, motiv pentru care au beneficiat de pedepse uşoare. Femeia a fost condamnată pentru acces ilegal la un sistem informatic şi furt calificat, la 2 ani şi 8 luni de închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Soţul său a primit, pentru complicitate, o pedeapsă de 1 an şi 2 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Pronunţată marţi, sentinţa poate fi contestată în apel. 

Comentarii