Ordinul Asistenţilor Medicali face o campanie pentru ca personalul din spitale să se spele corect pe mâini

sâmbătă, 24 februarie 2018, 02:50
2 MIN
 Ordinul Asistenţilor Medicali face o campanie pentru ca personalul din spitale să se spele corect pe mâini

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi, a demarat de curând campania cu numele „Mâini curate pentru sănătate“, care se va desfăşura în toate spitalele ieşene. Campania este dedicată întregului personal medical, pentru început urmând să fie derulat un sondaj în rândul membrilor pentru a şti ce informaţii ar dori să furnizeze în timpul campaniei. 

Ulterior va fi realizat un clip cu tehnicile corecte pentru spălarea mâinilor, materiale informative tipărite, precum şi un curs online care va fi postat pe platforma oamr.eu. Sondajul cuprinde şase întrebări care fac referire la cunoaşterea tehnicilor de spălare corectă, dacă personalul a participat în ultimii trei ani la un curs dedicat igienei mâinilor sau ce îi împiedică să aibă o igienă corectă a mâinilor. În urma completării acestor chestionare, rezultatele vor fi interpretate pentru a se ajunge la o concluzie. Campania a fost concepută după un model al unui program derulat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încă din anul 2005, cu numele „Îngrijirile curate sunt îngrijiri în siguranţă“, iar din 2009 în cadrul acestuia o campanie anuală „Salvează vieţi: Păstrează-ţi mâinile curate!“.

Cititi si: Spălaţi-vă mâinile des! Încă un deces din cauza gripei. Cinci ieşeni infectaţi au murit până acum

„Argumentul OMS pentru organizarea tuturor acestor acţiuni este că, deşi igiena mâinilor este o măsură elementară necesară pentru reducerea infecţiilor asociate îngrijirilor de sănătate, iar a menţine mâinile curate este o acţiune simplă, lipsa de conformare a personalului medical faţă de respectarea regulilor în această privinţă continuă să fie o problemă. În aceste condiţii, OMS consideră necesar să reamintească anual personalului din sistemul de sănătate că este nevoie să îşi cureţe mâinile la momentul potrivit şi în modul potrivit“, au precizat reprezentanţii OAMGMAMR Iaşi. Campania este un proiect care se va desfăşura pe termen lung, până cel puţin la sfârşitul acestui an.

 

 

 

Comentarii