Patru luni singură în America: „Viaţa nu e deloc roz” – Cum s-a descurcat studenta Iolanda în programul Work&Travel?

vineri, 15 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Patru luni singură în America: „Viaţa nu e deloc roz” – Cum s-a descurcat studenta Iolanda în programul Work&Travel?

Plecatul pe alt continent prin programul Work&Travel cere îndrăzneală şi un simţ de responsabilitate sănătos faţă de muncă. În ultimii ani, sute de studenţi din Iaşi au plecat şi au trăit tot felul de experienţe în diverse locuri din SUA. Ziarul de Iaşi a vorbit pe larg cu o astfel de tânără. Iolanda, masterandă la „Arte”, a avut o experienţă aparte.

Iolanda P., o tânără în vârstă de 25 de ani din Iaşi, masterandă la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi (UNAGE), a lucrat 4 luni în Ocean City, Maryland.

“Anul trecut am muncit 4 luni în Ocean City, Maryland, iar în ultima săptămâna am vizitat foarte mult. Am avut două joburi şi am câştigat, fără să pun cheltuielile, cam 10.000 de dolari! Am locuit cu încă 9 români şi o sârboaică! Mi-a plăcut foarte mult oraşul, pentru că practic peste stradă de unde locuiam ajungeam la primul job şi la plajă. În zilele libere practic doar traversam şi stăteam la plajă, aveam timp şi să mă relaxez”, a declarat aceasta.

Muncă multă în Ocean City

În timpul sezonului în care a muncit şi câte 15 ore ca menajeră şi lucrătoare într-o spălătorie, ieşeanca a realizat că America nu e doar roz. “Primul job a fost ca housekepeer, ori menajeră. Făceam mult tips (bacşişuri, n.r.). Iar al doilea ca laundry, adică spălam haine. 

Dacă vrei să ieşi don zona ta, se merită, pentru mine experienţa a reprezentat o schimbare, m-a făcut mai puternică şi mi-am dat seama că mă pot descurca în orice situaţie. Ce nu mi-a plăcut a fost că oamenii de culoare nu erau foarte prietenoşi. Aapoi, doar pentru studenţi «Work and Travel» e o experienţă de viaţă, întrucât pentru patronii business-urilor implicate este o sursă de forţă de muncă ieftină. Vor încerca să te muncească cât de mult posibil. Nu te gândi ca dacă te-au luat prin program nu au voie să te dea afară dacă nu le convine de tine. În SUA nu există niciun fel de protecţie pentru angajaţi, poţi fi dat afară exact ca în show-ul ăla cu Donald Trump. Dacă eşti dat afară, e treaba ta să îţi găseşti alt job, şi să îţi anunţi sponsorul. Joburile cu bacşiş sunt cele mai bune, poţi face şi câte 1.000 de dolari pe săptămână. Deci chestia că în America e totul roz… hm, nu e chiar aşa! În schimb, majoritatea oamenilor sunt mult mai fericiţi comparativ cu românii”, a adăugat tânăra.

Sfaturi pentru călători

Tânăra a oferit şi câteva informaţii utile pentru cei care vor să trăiască “visul american”, sau vor să viziteze în mod special Ocean City. 

“Tu ai dreptul să munceşti în SUA 3 luni, dar poţi să stai 4, deci cel mai bine ar fi ca în primele 3 luni să munceşti cât poţi, şi în ultima lună să te duci şi să vizitezi. Deşi am muncit foarte mult, relaxarea sau excursia de la final m-a făcut să uit totul, plus că parcă nu mai voiam să mă întorc… Dar, ce sa fac? A trebuit să revin în ţară pentru a-mi termina studiile. A fost o experienţă foarte frumoasă şi, da, aş repeta-o oricând”, a menţionat Iolanda.

Printre cele mai importante puncte turistice vizitate de studentă s-au numărat Statuia Libertăţii, Marele Canion şi oraşul New York. “Am fost într-o expediţie la Cascada Niagara, şi mă repet, la sfârşit am vizitat San Francisco, Golden Gate, L.A, Hollywood – celebrul studio Universal Studio, plaja, Santa Monica, Las Vegas, Grand Canyon, şi am încheiat cu fabulosul New York pentru că de acolo aveam biletele de avion spre casă, şi acolo am avut timp 2 zile să vizitez muzeul Madame Tussauds, e fascinant, Statuia Libertăţii  Empire State Building – a doua cea mai înaltă clădire din America, dar şi altele. Este impresionant să vezi doar în filme toate astea şi, după, să nu-ţi vină să crezi ca mergi pe acele străzi, că vezi în realitate totul”, a menţionat tânăra.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii