Abia scăpat din mâinile procurorilor, primarul din Tg. Frumos s-a mai ales cu o acuzaţie: fals în declaraţii. Împrumut imens, dar neclar

marți, 09 august 2022, 01:50
4 MIN
 Abia scăpat din mâinile procurorilor, primarul din Tg. Frumos s-a mai ales cu o acuzaţie: fals în declaraţii. Împrumut imens, dar neclar

De data asta, inspectorii de integritate nu l-au acuzat de incompatibilitate sau de conflict de interese, ci l-au trimis la fisc şi la parchet pentru neconcordanţe în declaraţiile de avere. Ionel Vatamanu crede că e o neînţelegere privind plata impozitelor în urma unor tranzacţii imobiliare din 2014, dar este convins că fapta s-ar fi prescris

Abia ce a scăpat de precedenta confruntare cu inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate – care a făcut totuşi o victimă colaterală, fosta secretară a Primăriei Tg. Frumos – edilul Ionel Vatamanu s-a trezit cu altă belea pe cap. De data asta, ANI nu l-a mai aşezat în categoria incompatibililor şi nici în a celor aflaţi în conflict de interese, ci l-a trimis direct la parchet şi la fisc.

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat pe site-ul propriu că „a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Ionel Vatamanu a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de art. 326 din Codul Penal (normă juridică în vigoare începând cu data de 01.02.2014), întrucât menţiunile făcute în declaraţiile de avere depuse în perioada 2015-2017, referitoare la un contract de împrumut încheiat cu o societate comercială în anul 2014 şi scadent în anul 2024, sunt în neconcordanţă cu declaraţiile ulterioare ale acestuia referitoare la respectivul împrumut”.

În acelaşi timp, ANI a sesizat şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Inspecţia Fiscală Persoane juridice „pentru efectuarea de cercetări specifice inspecţiei fiscale în vederea stabilirii realităţii unor tranzacţii identificate urmare a informaţiilor rezultate din activitatea de evaluare a declaraţiilor de avere cu privire la posibila existenţă a unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale”.

CITIȚI ȘI: Politica şi-a băgat coada printre morminte. Lupte pentru controlul unui cimitir

Împrumutul la care se referă ANI, în valoare de 357,5 mii lei, a fost contractat în 2014 de la societatea Ţac-Ţac SRL, firmă specializată în fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie, al cărei acţionar unic este soţia primarului. Până să devină primar, în 2012, Vatamanu era directorul general al societăţii, iar soţia, administrator.

În acelaşi an, Ionel Vatamanu a achiziţionat o casă de locuit în Tg. Frumos, cu o suprafaţă utilă de 384 mp, şi a vândut altă casă, în localitatea vecină Războieni, pentru 270 de mii de lei. Împrumutul luat de la Ţac-Ţac SRL a apărut în declaraţiile de avere până în anul 2017, deşi era scadent în 2024. „A mai rămas o diferenţă de 100 de mii, care s-a plătit şi ea, pentru că am avut un beneficiu de 38 de mii în 2015, unul de 44 de mii în 2016 şi se acoperă”, ne-a explicat Vatamanu.

Primarul crede că cei de la Finanţe vor să ştie dacă au fost plătite toate taxele şi impozitele pentru cele două tranzacţii imobiliare. El s-a arătat nedumerit că „e ceva din 2014 şi ei se sesizează în 2022” şi invocă un termen de prescripţie de 3 ani pentru răspunderea civilă sau incompatibilităţi şi conflicte de interese. Ionel Vatamanu ne-a mai spus că aşteaptă să fie chemat la verificarea actelor de către fiscul ieşean.

Precedenta întâlnire a primarului cu cei de la ANI s-a petrecut în 2017, când Ionel Vatamanu ar fi trebuit să părăsească funcţia în urma unei condamnări penale. El primise un an de închisoare cu suspendare de la instanţa Curţii de Apel, în urma unei afaceri derulate în 2011. Atunci, firma lui Vatamanu, Ţac-Ţac SRL, care concesionase de la Primăria Tg. Frumos un teren situat în centrul oraşului, s-a extins peste limitele acestuia. Un an mai târziu, ajuns primar, Vatamanu l-a împuternicit pe viceprimarul oraşului să vândă terenul concesionat către Ţac-Ţac SRL.

Aşa cum am mai relatat, prefectul nu a putut să emită un ordin de încetare a mandatului în lipsa unui referat pe care trebuia să i-l remită secretara primăriei. Trei ani mai târziu, termenul de încercare s-a prescris, iar Ionel Vatamanu a putut să candideze din nou. În schimb, secretara s-a ales cu cazierul pătat, fiind condamnată definitiv pentru abuz în serviciu.

CITIŢI ŞI: „Blonda penalilor”, condamnare doi în unu. Secretara care și-a salvat de la demitere ani la rând șeful primar: 2 ani şi 8 luni

 

Comentarii