PLUS ŞI MINUS – Viaţa de zi cu zi într-un complex exclusivist al Iaşului, cu preţuri astronomice. Afacerea fraţilor Negurici

miercuri, 22 februarie 2023, 02:50
12 MIN
 PLUS ŞI MINUS – Viaţa de zi cu zi într-un complex exclusivist al Iaşului, cu preţuri astronomice. Afacerea fraţilor Negurici

V-aţi întrebat vreodată cum trăiesc proprietarii apartamentelor din blocurile exclusiviste ale Iaşului? Cum ţin şedinţele de bloc? Cât de bine se înţeleg proprietarii unora dintre cele mai scumpe apartamente din oraş? Cum se simt cei care trăiesc în inima oraşului, cu bariere la intrarea în complex, cu paznic la poartă şi înconjuraţi de ziduri sau garduri înalte? Care sunt problemele unei asociaţii de lux? Revenită în ţară, după o absenţă mai lungă, am ajuns întâmplător lângă zidul din strada Petre Andrei, care delimitează o latură a complexului Exclusive Residence din zona Copou. Şi am trăit un sentiment necunoscut până atunci: acela de excluziune, chiar în oraşul în care m-am născut şi am crescut. Ce oferă, până la urmă, în exclusivitate, traiul într-un complex rezidenţial de lux? Am încercat să răspuns la această întrebare cu ajutorul câtorva dintre proprietarii apartamentelor din complex.

 

Proprietarii şi-au dat acordul să povestească despre confortul exclusivist din complex, cu condiţia să nu le fie citate numele. “Proprietarii (n.r. complexului) sunt răzbunători”, a motivat una dintre interlocutoare. “Proprietarii sunt de treabă şi locuiesc şi ei în complex”, avea să îmi spună un alt interlocutor. Jean Yves Michel, în schimb, cetăţean francez, doctorand la Iaşi, hotărât să se stabilească aici, e “doar” chiriaş, într-un apartament cu două camere din Exclusive Residence şi nu a avut nicio obiecţie să îşi divulge identitatea. “Îmi place Copoul şi îmi place şi apartamentul. Aş vrea să îmi cumpăr un apartament aici, dar preţurile au luat-o razna. Un apartament cu două camere în complex costă 150.000 de euro. În rest, sunt magazine, e curat şi e foarte linişte. Prea linişte, parcă e dezumanizată zona”.

Afacerea familiei Negurici

Proprietarii Exclusiv Residence sunt Marta (72 ani), Adrian (47 ani) şi Cristian Negurici (48 ani). Adică mama şi fiii. Marta Negurici deţine 80% din firma Exclusive Residence, iar Cristian Negurici, 20%. Pe firma Exclusive Residence Development, Marta Negurici deţine 61,875% din acţiuni, Cristian Negurici 37,5%, iar Adrian Negurici doar 0,625%. Acesta este însă unicul acţionar al exclusivului club Symphony (piscină şi fitness), iar Cristian Negurici mai deţine, împreună cu Monica Negurici, Symphony Management SRL. Dintre toate aceste firme, SPA-ul lui Adrian Negurici a avut cea mai mare cifră de afaceri în 2021, dar numai aproape 800.000 lei.

Iar preţurile apartamentelor chiar par să o fi luat razna, aşa cum spune Jean Yves. Pe platforma Imobiliare.ro un apartament cu două camere într-unul din blocurile complexului, cu o suprafaţă utilă de 55 de metri pătraţi, e scos la vânzare la preţul de 140.000 de euro. 98% dintre proprietăţile de pe piaţa imobiliarelor, tot din zona Copou, au preţul mai mic decât această proprietate din Exclusive Residence, potrivit analizei Imobiliare.ro. Platforma generează şi un grafic, care lasă să se vadă că preţul apartamentelor din această zonă a crescut uşor în a doua jumătate din anul pandemiei 2020, iar apoi a urcat vertiginos de la puţin peste 1.200 de euro pe mp, până la 1.600 de euro pe mp în primul semestru din 2022, şi a continuat spre 1.700 de euro la sfârşitul anului trecut.

Am ajuns în complexul situat ceva la sus de Inspectoratul Judeţean de Poliţie într-una dintre puţinele zile cu zăpadă de anul acesta. Spre deosebire de acum doi ani, poarta, străjuită de un interfon, era întredeschisă. Aveam să aflu că acesta este unul dintre motivele de nemulţumire ale unora dintre proprietari. Destul de recent, o grădiniţă s-a deschis în perimetrul complexului şi nu este destinată exclusiv locatarilor. Iar “străinii” sunt cei care lasă poarta deschisă atunci când îşi duc copiii la grădiniţă, făcând graniţele Complexului Exclusive Residence mult mai permisive decât înainte.

Este exclusivist, dar nu-i o comunitate

“E mult spus că e înconjurat de ziduri”, m-a contrazis una dintre interlocutoarele mele, o doamnă rafinată, care a locuit întreaga viaţă în Copou. „Mă rog, a continuat ea, sunt nişte ziduri destul de permeabile, e adevărat că sunt nişte bariere, mai ales la cele două porţi pe unde intră maşinile celor care şi-au luat loc înăuntru. Ce să spun, îţi dă un aer de siguranţă. S-a dezvoltat între timp şi o grădiniţă şi o şcoală, ceea ce pune mici probleme locatarilor din zona unde este amplasată grădiniţa. Pe un spaţiu, un tăpşan unde ies copiii la joacă, e mai gălăgie şi bănuiesc că în orele alea unii dintre locatari sunt mai deranjaţi. Plus că acolo pe unde se intră pentru grădiniţă şi şcoală rămâne uneori poarta deschisă. Vin din afară, lasă poarta deschisă, unii au cartele, alţii nu au”.

Am pătruns în complex pe poarta uitată deschisă dinspre grădiniţă. Orice urmă de zgomot părea că s-a oprit la poartă şi că păşeam într-o fotografie, atât de adâncă era liniştea. Pe un teren, între trei blocuri în formă de U, mai multe triciclete pentru copii foarte mici erau abandonate, de parcă oamenii s-au evacuat de urgenţă din complex, şi-au înşfăcat copiii şi duşi au fost. În afară de paznic, nici ţipenie. Niciun om pe alei, niciun om în balcoanele uniforme, toate cu lustre atârnând din tavan. Niciun balcon închis cu termopan, nici rufe întinse la uscat. Câţiva brazi şi ninsoarea mă trimiteau cu gândul la o staţiune de munte, fără turişti.

„Există un gardian care stă într-o gheretă sau îşi face rondul. Da, e un aer de spaţiu exclusivist, deşi nu aş putea spune că e o comunitate, pentru că sunt multe blocuri, 20, dar foarte puţini sunt proprietarii care locuiesc acolo. Multe apartamente sunt închiriate, mai ales la studenţi străini. Se aud toate limbile pământului acolo. Sunt şi animăluţe diverse. Prima dată când am intrat în bloc m-a impresionat holul, trebuie să recunosc. E din materiale foarte frumoase, care se regăsesc şi în apartamente, un fel de marmură. Dezvoltatorii au lucrat mult în Italia şi se pare că au învăţat multe de acolo. Sunt oglinzi peste tot, cum e decorat. Liftul tot aşa, e mare, cu oglindă, cu mochetă”, a continuat doamna S. discuţia despre traiul în complexul de lux situat discret, în una cea mai dorită zonă rezidenţială din oraş.

Faţă de acum şase ani, preţurile s-au dublat

Proprietarii de câini trebuie să îşi scoată câinii la aer purtându-i în braţe pe teritoriul complexului. Stabilită prin regulament, această regulă vrea să evite utilizarea de către patrupede a curţii Exclusive Residence pe post de toaletă. „Sunt nişte mici norme interne, de exemplu animalele trebuie duse în braţe la plimbare, pentru că la început mai călcai în una sau alta. S-au pus şi nişte anunţuri cu nişte amenzi, nu ştiu cine le aplică. La balcoane nu ai voie să faci construcţii, să le închizi. Există o unitate arhitectonică şi chiar se aplică’. Iar “câini vagabonzi nu sunt, în schimb sunt multe pisici, dar pisicilor nu ai ce să le faci”, spune un alt proprietar, să-i zicem Cătălin.

Cutremurele nu îi sperie pe rezidenţii de aici. Cu toţii sunt convinşi de calitatea lucrărilor şi a materialelor. “Eu stau aici de când s-a terminat de construit blocul meu, de şase ani. Acum, în contextul cutremurelor din Turcia – Siria, toată lumea se gândeşte probabil la calitatea materialelor din care sunt construite blocurile şi la cât de bine sunt construite. Eu nu am emoţii. De când m-am mutat, am trecut prin vreo două cutremure. Bine, nu de intensitate aşa de mare. Totuşi, pe unul nici nu l-am simţit, iar la al doilea s-a simţit o legănare plăcută. Atunci când cumperi un apartament, ei îţi fac o prezentare video, cum s-a făcut construcţia, cât de adânc se duc pilonii. Poate de asta au şi explodat aşa preţurile acolo. Sunt multe apartamente cu două camere, ceva mai puţine cu trei camere, iar la ultimul etaj fiecare bloc are câte un Penthouse”.

Faţă de acum şase ani, preţurile s-au dublat, „merg spre 200 de mii de euro. Vorbesc de astea de trei camere. La Penthouse preţul cred că e de peste 300 de mii de euro. Şi nici cele de două camere nu sunt mult mai ieftine. Şi nu e zi în care să nu vezi pe hol, sau în cutia poştală – atunci când cei interesaţi reuşesc să intre în complex – anunţuri din astea “, spune doamna S. De ce ar fi atât de căutate aceste apartamente? Răspunsul ei vine imediat: “Categoric e şi zona cea mai scumpă. Iar în Copou nu prea mai ai unde să construieşti. Dar e şi o anumită calitate a rezidenţilor. Altfel, materialele sunt într-adevăr foarte bune. E o izolaţie fonică cum nu am mai avut în alte părţi unde am stat”.

„M-aş muta oricând, din cauza zgomotului”

Cătălin e mulţumit de toate, cu excepţia izolării fonice. Lucrează în domeniul construcţiilor şi mai are o casă de vacanţă, unde îşi petrece weekendurile cu familia, fugăriţi de zgomotul apartamentelor de lux. „Materialele din care e făcut blocul sunt foarte bune. Ok, marmura e adusă din China, dar e marmură. Per total, sunt mult mai multe beneficii decât dezavantaje. Cu toate acestea, m-aş muta oricând, din cauza zgomotului. Soţia mea, mai ales, este extrem de sensibilă la zgomot. Motiv pentru care ne petrecem weekend-urile la casa de vacanţă”.

Gălăgie, în afară de murmurul din grădiniţă şi de strănuturile vecinilor, mai fac şi studenţii străini, chiriaşi în multe dintre apartamentele din complex. Eu nu am ajuns probabil, la ora la care începe gălăgia în complex pentru că pe mine m-a izbit liniştea şi senzaţia de abandon, însă o interlocutoare a relatat: „În general, cel puţin în blocul unde stau eu, nu am avut niciodată probleme cu vecinii, dar am auzit diverse poveşti, mai ales despre blocurile acelea în care stau mai mulţi studenţi care, deh, sunt tineri, mai petrec şi ei”. Iar un altul spune că are “mai mult cuvinte de laudă pentru blocurile astea. În primul rând e foarte bună poziţionarea, lângă parc, cu tot ce ne trebuie în apropiere. În blocul în care stau eu locuiesc mai mult familii, dar în blocurile în care sunt mai mult apartamente închiriate studenţilor străini, acolo locatarii se ai plâng de zgomot, petreceri. Ca minusuri, e faptul că se aude absolut orice zgomot din bloc. Nu înţeleg de ce e aşa, am venit pe şantier când se construiau blocurile, lucrez în construcţii, ştiu că s-au folosit materiale bune. Şi cu toate acestea, orice pas al vecinilor, orice strănut, se aude. Ba chiar îi aud şi pe vecinii din blocul alăturat când strănută”.

Parcarea maşinilor se face pe aleile din interiorul complexului sau în parcarea acoperită de la parterul unui bloc. “În interiorul complexului sunt limitatoare de viteză. Pentru parcare plătesc 1.600 de lei pe an”, spune Cătălin.

 Apartamentele sunt mari şi bine gândite

Mai multe camere de supraveghere sunt instalate în complex, iar apartamentele, deşi nu sunt foarte mari, sunt “bine gândite, bine compartimentate. Deocamdată nu am auzit de mucegai în vreunul dintre apartamente, râde doamna S., şi fiind din materiale bune, nici nu cred că va apărea. Dar am auzit de la toată lumea că se mai înfundă la toaletă, se blochează flotorul, pentru că e apa foarte calcaroasă, deşi am instalat, şi acum îl schimbăm deja, un dedurizator de apă”.

Toaletele înfundate nu sunt însă singura problemă a locatarilor din Exclusive Residence. “Mai este o problemă, cu centralele de bloc. Indiferent cât consumi, factura totală se împarte între toţi locatarii. În plus, instalaţiile încep să cedeze. Iar când vine sezonul rece se dă drumul târziu la căldură, din cauza facturilor”, povesteşte R.R, iar doamna S. detaliază, la rândul ei, atunci când discuţia ajunge la rezolvarea problemelor din bloc, între vecini: “Pentru comunicarea între locatari avem un grup pe Whatsapp şi discutăm. Sau mai facem mici şedinţe pe hol, în bloc. În rest, discutăm pe grupuri. De exemplu, acum e o discuţie mare, că una dintre cele trei centrale care alimentează două blocuri a căzut, a doua pe jumătate şi ar trebui achiziţionată una, că nu se poate cu una singură. Nu există centrale de apartament, ceea ce e convenabil în bună măsură, dar na, sunt şi dezavantaje. De exemplu, pot rămâne mai multe familii fără căldură, în acelaşi timp. Bun, fiecare bloc şi-a ales un reprezentant care ţine legătura cu societăţile de administrare gen Urbica, şi lor li se transmit problemele acestea, ei comandă piese de schimb, avem contract cu ei pentru serviciile acestea plătite”.

Administratorul a fugit cu banii locatarilor

„La blocurile de garsoniere, acum ceva timp, a fugit administratorul cu banii locatarilor, şi nu erau chiar puţini. Oamenii au fost nevoiţi să strângă din nou bani şi să plătească ce aveau de plătit, utilităţi. Dezvoltatorii, cei trei fraţi Negurici, locuiesc cu toţii în complex. Sunt foarte de treabă. Avem serviciu de pază non-stop, când e gălăgie de la studenţi sunăm paznicul şi el merge şi discută cu respectivii”, spune un alt proprietar.

La ultimul etaj al unuia dintre blocuri e o piscină, una dintre cele mai “tari” din Iaşi, după cum mi s-a povestit. Care e şi una dintre cele mai scumpe, după cum aveam să aflu. Şi nefrecventată de niciunul dintre proprietarii cu care am stat de vorbă. E şi o sală de fitness, tot exclusivă. Şi tot goală la acea oră din mijlocul zilei. Abonamentul pentru o lună la fitness costă 250 de lei, pe două luni e 450 de lei, iar pe trei luni, 600 de lei. La piscină, abonamentul lunar e de 500 de lei, pentru două luni e 900 de lei, iar pentru trei luni e de 1.200 lei. Cu toate acestea, dintre firmele familiei Negurici, dezvoltatorii complexului Exclusive Residence, clubul de fitness a avut cea mai mare cifră de afaceri în 2021.

“Există în primul bloc, la etaj, o piscină, foarte frumoasă. Eu am fost s-o văd, că nu ştiu să înot şi nu am frecventat-o. Şi la parter sunt tot felul de magazinaşe, săli de fitness, un restaurant. Doar două lucruri nu există, un bancomat – cel mai apropiat e la Super Copou – şi o farmacie”, spune doamna S. „Piscina e pe bază de abonament, pot veni şi oameni din afară. Şi, ca şi ei, noi plătim acelaşi preţ. Care e mare. Dar nu e la fel de aglomerată ca alte piscine din oraş, e cu plăcuţe frumoase de mozaic, cred că s-au făcut între timp şi nişte spaţii de saună, de masaj”, povesteşte altcineva. 

Dacă nu foloseşti piscina din bloc şi clubul de fitness, nici grădiniţa sau şcoala din complex, dacă trebuie să îşi porţi câinele în braţe când îl scoţi la plimbare, până după poarta complexului, care sunt totuşi argumentele traiului într-un astfel de complex, mi-am întrebat interlocutorii. “ Grădiniţa şi şcoala nu mă interesează, piscina nu o folosesc, a răspuns doamna S, din avantajele exterioare să zic că nu rămân cu mare lucru, dar nici nu am auzit niciodată să fie atacuri, spargeri. E o zonă sigură, sunt camere de supraveghere. Şi uşile sunt foarte frumoase, din lemn foarte bun. Instalaţiile bune. E relativ normal, dar la nişte standarde normale, pe care bănuiesc că ar trebui să le aplice toată lumea în blocurile moderne. Nu e Rockefeller Center, totuşi”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii