Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” 2022: cine sunt cei zece finalişti?

joi, 10 martie 2022, 03:00
5 MIN

Partenerul principal al evenimentului este compania „Stef Invest”, iar partenerul instituţional este Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a nominalizat cei zece finalişti ai celei de-a XIX-a ediţii. Premiul, devenit deja o tradiţie, revine în fiecare an autorului celei mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior. În acest an, partenerul principal al evenimetului este compania ieşeană „Stef Invest”, iar partenerul instituţional este Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

Lista celor zece

Anul acesta, juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii literari Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, i-a nominalizat pe:

  1. Norman Manea, „Umbra exilată”, Editura „Polirom”
  2. Cristian Fulaş, „Ioşca”, Editura „Polirom”
  3. Nichita Danilov, „Omul din eprubetă”, Editura „Polirom”
  4. Florin Lăzărescu, „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, Editura „Polirom”
  5. Simona Antonescu, „În umbra ei”, Editura „Polirom”
  6. Raluca Nagy, „Teo de la 16 la 18”, Editura „Nemira”
  7. Radu Aldulescu, „drumu-i lung, căldura mare”, Editura „Litera”
  8. Mariana Codruţ, „Era lumină, era vînt”, Editura „Cartier”
  9. Oleg Serebrian, „Pe contrasens”, Editura „Cartier”
  10. Petre Barbu, „Delegatul lui Petre”, Editura „Integral”

Trei scriitori din Iaşi pe lista celor 10

Preşedintele juriului, Alexandru Călinescu, istoric literar, critic literar şi publicist, afirmă despre cele zece cărţi nominalizate că, la fel ca în fiecare an, au fost dificil de selectat.

„Am făcut, aşadar, ca de obicei, o primă selecţie. Niciodată, în cele optsprezece ediţii anterioare, – suntem acum la a nouăsprezecea -, această operaţie nu a fost simplă. Cum trebuie să ne oprim la zece titluri, evident că suntem constrânşi să lăsăm la o parte cărţi onorabile, sau chiar bune, şi să reţinem textele pe care le considerăm cele mai valoroase. În selecţia din acest an găsim autori foarte cunoscuţi, aflaţi la vârsta deplinei maturităţi creatoare, găsim şi autori mai tineri ale căror cărţi confirmă o vocaţie certă. Pentru prima dată selecţia reţine nu mai puţin de trei scriitori din Iaşi; şi aici a primat valoarea, nu cine ştie ce accese de «patriotism local». Juriul va întoarce cele zece cărţi pe toate feţele după care urmăm procedura obişnuită – alcătuim, pentru «finală», o listă de cinci autori, listă din care se va decide câştigătorul. Vă asigur că, şi de data aceasta, membrii juriului sunt hotărâţi să-şi exercite «mandatul» cu maximă exigenţă”, a afirmat Alexandru Călinescu.

O firmă de inginerie, partenerul principal al evenimentului

Ediţia din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” are ca partener principal compania „Stef Invest” SRL, o companie care are drept arie de activitate construcţiile şi oferirea de soluţii inginereşti, realizând, de la lucrări de infrastructură şi terasament, la lucrări civile, amenajări interioare, construcţii de hale, dar şi alte activităţi din domeniul construcţiilor. Managerul general al companiei, Răzvan Apălimăriţei (foto), afirmă că susţinerea educaţiei şi a artelor de orice tip este importantă pentru evoluţia societăţii, iar sprijinirea acestui proiect nu poate fi decât un gest natural.

„Suntem onoraţi şi bucuroşi că ne puteam alătura unui demers care sprijină talentul, excelenţa, calitatea, onestitatea şi verticalitatea, iar sprijinul Stef Invest, care operează după coordonate similare, a venit într-un mod natural. Chiar dacă activăm într-un domeniu în care ingineria şi ştiinţele exacte primează, suntem conştienţi că fără partea creatoare, fără inspiraţia scriitorilor şi fără aportul pe care îl aduc artele societăţii lumea ar fi mult mai gri, iar obiectele şi clădirile construite de ingineri şi-ar pierde din semnificaţie. De aceea sprijinim în permanenţă educaţia şi demersurile care încurajează lectura şi practicarea artelor, oricare ar fi ele, conştienţi fiind că acestea sunt elementele care dau cu adevărat viaţă clădirilor pe care noi le construim”, a afirmat Răzvan Apălimăriţei.

Biblioteca Centrală Universitară, partener instituţional

Potrivit directorului BCU, conf.dr. Ioan Milică, Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” s-a întors în acest an „acasă”, acolo unde e locul cărţilor şi al scriitorilor, la bibliotecă. Astfel, partenerul instituţional din acest an, care va găzdui şi gala de acordare a premiului dacă condiţiile pandemice vor permite, va fi Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi de la poalele Copoului.

„Premiul acordat de către Ziarul de Iaşi este considerat de foarte multă lume unul dintre puţinele premii autentice, care onorează activitatea creatorilor de artă literară. Noi suntem în organizarea anuală a premiilor implicaţi de mai mulţi ani, fie în mod oficial, fie neoficial. Am lucrat întotdeauna excelent cu juriul care acordă aceste premii şi ne bucurăm că anul acesta putem să găzduim din nou festivitatea de premiere la Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu». Am sentimentul că, de fiecare dată când suntem gazdele, e ca şi cum premiul s-ar întoarce acasă pentru că profesorii care sunt în juriu au strânse legături cu biblioteca, autorii care vin sunt prezenţi cu scrierile lor în bibliotecă şi sunt încântat că vom fi încă o dată gazdele evenimentului”, a punctat Ioan Milică, directorul BCU Iaşi.

Anul trecut, câştigătoare a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiu acordat pentru volumul „Prevestirea”, apărut la Editura „Humanitas” în 2020. Premiul pentru debut a fost acordat tinerei scriitoare Antonia Mihăilescu, pentru volumul „note din secolul kitsch”, apărut la Editura „Tracus Arte”.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

Comentarii