De Sănătate

Punem punctul pe știi

Prinsă între pandemie de COVID-19 și epidemia de rujeolă, vaccinarea antigripală e în picaj în Iași și în România. Cauze și consecințe

miercuri, 24 aprilie 2024, 02:55
3 MIN
 Prinsă între pandemie de COVID-19 și epidemia de rujeolă, vaccinarea antigripală e în picaj în Iași și în România. Cauze și consecințe

România se află în momentul de față unei pronunțate crize atunci când discutăm despre vaccinare, pe toate palierele. Din decembrie 2023 a fost declarată epidemie de rujeolă, după ce rata de vaccinare a copiilor a scăzut, iar numărul de cazuri s-a înmulțit. Suntem printre primele țări din Europa la numărul de cazuri și printre ultimele la rata de vaccinare în cazul acestei boli prevenibile prin vaccinare, dar cu potențial mortal dacă infecția are loc în lipsa protecției dată de ser. De altfel, s-au înregistrat și 13 vaccinuri în România din aceeași cauză.

Peste epidemia de rujeolă și rata generală scăzută a vaccinării anti-gripale în pandemie, anul acesta se adaugă și o nouă necunoscută: a scăzut, pe linie, cu 30%, la nivel național și local, rata de vaccinare antigripală. Deși dacă urmărim cifrele, scăderea este de fapt cu 70% dacă ne raportăm la cel mai bun an din ultimii cinci, la nivel național și local. Care a fost, ironic, chiar anul debutului pandemiei, 2020 – 2021, când vaccinarea antigripală a mers umăr la umăr cu cea anti COVID-19.

Citește aici ediția integrală Ziarul de Sănătate nr. 4

În numărul acesta al Ziarului de Sănătate, vă propunem un interviu cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe diferite teme legate de sănătate și infrastructura în domeniu, din Iași, abordând și subiectul vaccinării. Totodată, o amplă analiză a urmărilor și consecințelor scăderii ratei de vaccinare antigripale de anul acesta, cât și a riscului adus de medicii care vorbesc public împotriva imunizării.

Puteți regăsi mai jos linkurile către textele din dosarul de săptămâna aceasta:

Cum mai poate fi combătută mișcarea antivaccinistă? Mituri și răspunsuri despre imunizare

Sursele „Ziarului de Iași” arată că reclamațiile împotriva medicilor antivacciniști s-au soldat în cel mai bun caz cu avertismente care au și expirat între timp. Prof.dr. Doina Azoicăi, epidemiolog: „Vaccinurile salvează vieți! Au o rată extrem de redusă de riscuri, dar beneficii enorme”

Interviu cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre problemele momentului din sănătate. „Primul proiect al Institutului Inimii a fost cam mare, prea ambițios”

„Ziarul de Iași” a discutat vineri, 19 aprilie, cu ministrul Alexandru Rafila, în vizita pe care acesta a realizat-o la Iași cu ocazia începerii lucrărilor la Spitalul Regional de Urgențe. Într-un interviu oferit la ZDI TV și publicat integral în această ediție a „Ziarului de Sănătate”, ministrul și-a luat angajamentul față de bolnavii cronici că se va elimina, cât mai rapid, „taxa pe boală” și în cazul acestora. Am discutat despre o problemă semnificativă: cum alocăm resursa umană la noul Institut al Inimii, iar ministrul nu a exclus nevoia de a se concentra, atunci când se va construi unitatea medicală, și zonele de cardiologie de la toate spitalele ieșene în noul Institut. Despre subiectul dosarului săptămânii din „Ziarul de Sănătate”, vaccinarea antigripală, cifrele îngrijorător de scăzute legate de campania din 2023 – 2024, ministrul se declară încrezător: e doar o problemă de adaptare a sistemului la modificările legislative din toamnă. O problemă mai mare este, conform acestuia, faptul că mai mulți medici, inclusiv din Iași, vorbesc public împotriva vaccinării.

„Ziarul de Iași” a publicat la începutul lunii februarie o analiză a felului în care se derula, la Iași, campania de vaccinare antigripală. Comparând cifrele cu cele din prezent, două luni mai târziu, situația nu diferă aproape deloc. De la 53.000 de locuitori din județ care erau vaccinați antigripal la început de februarie, am ajuns la circa 56.600, dar suntem în continuare la un minim al ultimilor cinci ani.

Comentarii