Programatorii, contabilii şi avocaţii din Iaşi se vor bate cu roboţii pentru un loc de muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Programatorii, contabilii şi avocaţii din Iaşi se vor bate cu roboţii pentru un loc de muncă

GALERIE
Mitra IT
  • Mitra IT
- +

“Pare greu de crezut, dar IA va înlocui tot ce înseamnă sisteme care reacţionează pe baza unor reguli”, susţine Rudradeb Mitra, specialist în Inteligenţă Artificială

Programatorii, contabilii şi avocaţii se află pe lista neagră a meseriilor care ar putea dispărea odată cu trecerea timpului. Vor fi înlocuiţi de inteligenţa artificială (IA). “Locurile astea de muncă vor fi preluate de roboţi software. Costurile de întreţinere sunt mult mai mici decât salariile lor”, a spus pentru “Ziarul de Iaşi” Rudradeb Mitra (FOTO), expert în IA. Roboţii vor face treaba oamenilor de două ori mai bine, mai repede şi mai ieftin, mai arată el. Pe lângă asta, nu-şi iau concedii şi nici nu dorm vreodată. Practic, se estimează că orice activitate care poate fi algoritmizată va fi, la un moment dat, preluată de un robot. Nu înseamnă neapărat că Iaşul va număra mii de şomeri în viitor, ci că oamenii ar trebui să se pregătească încă de pe acum pentru domenii profesionale total diferite. Invitat să vorbească despre IA la evenimente organizate în oraşe din întreaga lume, Rudradeb Mitra a acceptat invitația de a fi prezent și la una dintre întâlnirile organizate de IAȘI AI - comunitatea de inteligență artificială din municipiu. El este autorul cărţii “Crearea valorii cu inteligenţă artificială” şi fondatorul Omdena, o platformă de colaborare globală care permite persoanelor să facă echipă şi să folosească IA pentru a rezolva problemele sociale. “Pare greu de crezut, dar IA va înlocui tot ce înseamnă sisteme care reacţionează pe baza unor reguli. În condiţiile în care există extrem de multe slujbe cu un grad redus de complexitate, care sunt repetitive, ele pot fi automatizate foarte uşor”, a spus el jurnaliştilor “Ziarului de Iaşi”. Dar ce este inteligenţa artificială? În termeni simpli, ea se referă la sisteme sau maşini care imită inteligenţa umană, pentru a efectua diverse activităţi.

Cum sună viitorul

Pe măsură ce unele meserii vor dispărea, cei care le practicau ar trebui să fie deja pregătiţi să facă altceva, atrage atenţia Rudradeb Mitra. “Sunt foarte mulţi tineri în lume şi implicit aici, în Iaşi, care se pregătesc pentru a fi programatori. Nu cred că peste vreo 7 ani va mai fi această meserie, iar ei ar trebui să fie foarte atenţi şi la celelalte domenii, pentru a putea fi pregătiţi şi pentru alte meserii. A fi programator presupune rutină, iar în India, ţara mea, au început deja să fie înlocuiţi”, susţine acesta. În avocatură ar exista deja programe software care reduc timpul de documentare şi identifică cele mai bune argumente, iar ce ştie un contabil poate face şi un robot sau calculator. “Evident, nu poţi automatiza totul. În construcţii, de exemplu, nu poţi pune roboţii să lucreze”, crede Mitra. Cum pregăteşti  însă specialişti pentru meserii care încă nu există? “Ar putea fi făcute predicţii care să ţină cont de tendinţele actuale de pe piaţa muncii”, a arătat el. Indiferent de noile perspective, crede că este foarte important ca oamenii să îşi aleagă o meserie care să le placă. “Oamenii, şi în special cei tineri, iau viaţa prea în serios în zilele noastre. Şi-au pierdut răbdarea.  Ştiu persoane de 19 ani, 20 ani care spun că vor să schimbe lumea, iar dacă nu obţin ceea ce vor, devin deprimaţi. (…) Oamenii trebuie să-şi trăiască viaţa ca şi cum nu ar depune niciun efort în toate. Efort nu înseamnă muncă grea. Sunt mulţi care spun că lucrează şi câte 9-10 ore pe zi, dar nu simt niciun efort, iar asta pentru că lor le place ceea ce fac. Este esenţial să iubeşti domeniul în care lucrezi. Când trăim viaţa fără efort, ea devine simplă, uşoară, ne bucurăm de fiecare moment şi atunci ni se întâmplă lucruri frumoase”, a punctat acesta.

Se simţea inconfortabil când câştiga 15.000 dolari pe lună

Rudradeb Mitra şi-a început cariera de cercetător IA în 2002. După absolvirea Universităţii Cambridge, a intrat în lumea startup-urilor şi a construit de-a lungul anilor 6 afaceri în domeniul tehnologiei. Chiar dacă avea, acum 3 ani, companii IT cu care făcea bani frumoşi,  a renunţat la câteva dintre ele pentru că nu se simţea “neapărat împlinit”. “Iar ce s-a întâmplat în ultimii ani, totul neplănuit, sunt cei mai buni ani din viaţa mea. Am avut perioade în viaţă când câştigam şi câte 10.000 - 15.000 dolari pe lună, dar mă simţeam inconfortabil cu atâţia bani. Dacă acum câştig 2.000 de dolari este suficient pentru mine. Oamenii găsesc poate ciudat modul în care privesc viaţa, însă este singurul mod în care  mai pot trăi eu acum”, a mai spus el pentru “Ziarul de Iaşi”. (Florentina SANDU)

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.