PSD şi ALDE Iaşi nu semnează declaraţia comună pentru construirea A8
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

PSD şi ALDE Iaşi nu semnează declaraţia comună pentru construirea A8

GALERIE
psd alde
  • psd alde
- +

Reprezentanţii PSD şi ALDE Iaşi au refuzat să semneze declaraţia comună propusă de asociaţiile care militează pentru construirea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, motivând că nu se poate renunţa la parteneriatul public-privat pentru realizarea proiectului, câtă vreme procedura este în derulare.

Asociaţiile civice ieşene care militează pentu construcţia autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii locali ai PSD, ALDE şi Pro România pentru a discuta despre acest proiect, propunându-le la final să semneze o declaraţie comună.

Prezenţi la întâlnire, senatorul PSD Vasile Toma şi viceprimarul ALDE de Iaşi Radu Botez au refuzat să semneze documentul, motivând că asociaţiile civice cer renunţarea la parteneriatul public-privat pentru tronsonul Iaşi-Târgu Neamţ, însă procedura se află în derulare.

"Am discutat azi dimineaţă (marţi dimineaţă - n.r.) cu doamna premier Dăncilă şi cu şeful CNAIR privind stadiul autostrăzii. Există o procedură în curs. Până pe 5 august se depun ofertele pentru licitaţia pe tronsonul Iaşi-Târgu Neamţ. Nu putem cere să renunţăm acum. Nu ştim ce va fi, pot fi depuse oferte sau poate fi o amânare. Dacă există voinţă se poate face şi parteneriat public-privat“, a declarat senatorul PSD Vasile Toma, la finalul discuţiilor.

Toma a adăugat că temerea privind introducerea unei taxe de autostradă pentru acest tronson este nejustificată, explicând că “atunci când vom avea o autostradă cap-coadă în România, oricum va fi cu taxă, pentru că banii de la buget nu sunt suficienţi pentru întreţinere“.

Senatorul PSD a precizat că toţi aleşii social-democraţi de Iaşi se bat pentru acest proiect, însă nu este suficient, pentru că “fiecare judeţ are interesul lui“. El a dat exemplul Bacăului, unde aleşii susţin construcţia autostrăzii Bacău-Braşov.

Unul dintre liderii asociaţiilor civice, Dorin Dobrincu, a spus că, fără voinţă politică, autostrada Iaşi-Târgu Mureş nu se va face, în timp ce un alt reprezentant al societăţii civile, Ionel Apostol, a afirmat că nu crede că soluţia optimă este parteneriatul public-privat.

Reprezentantul Pro România Iaşi, Vasile Roman, a semnat declaraţia comună în varianta propusă de mişcările civice.

Săptămâna trecută, filialele ieşene PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi mai multe asociaţii civice, au anunţat că vor sesiza Avocatul Poporului privind încălcarea de către guvern a legii referitoare la autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Asociaţiile civice ieşene “Moldova vrea Autostradă“,“Împreună pentru A8“ şi “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ au organizat, în 23 iulie, o întâlnire cu şefii partidelor de opoziţie din Iaşi, la finalul căreia a fost semnată o declaraţie comună privind susţinerea proiectului autostrăzii A8.

Declaraţia a fost semnată de şefii locali ai PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi de reprezentanţii celor trei asociaţii civice care militează pentru autostradă.

Vicepreşedintele asociaţiei “Împreună pentru A8“, Cătălin Urtoi, declara la finalul întâlnirii, într-o conferinţă de presă, că semnatarii declaraţiei cer guvernului să renunţe la realizarea autostrăzii în parteneriat public-privat.

Totodată, liderii locali PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi asociaţiile civice, solicită înfiinţarea Unităţii de Implementare şi Management a proiectului Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, structură care să fie în subordinea Ministerului Transporturilor, din care să facă şi reprezentanţi ai societăţii civile ieşene.

De asemenea, participanţii la întâlnire au convenit să sesizeze Avocatul Poporului privind încălcarea de către guvern a legii Autostrăzii A8, votată toamna trecută în Parlament.

Tot săptămâna trecută, asociaţiile “Moldova vrea autostradă“, “Împreună pentru A8“ şi “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ au precizat, într-un comunicat de presă, că anunţul premierului privind scoaterea autostrăzii Comarnic-Braşov din schema de finanţare în parteneriat public-privat şi declararea proiectului drept prioritate naţională “a creat stupoare şi o profundă nemulţumire în Moldova“.

Cele trei asociaţii i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Dăncilă, prin care îi cer o întrevedere pe tema autostrăzii Moldovei.

Potrivit reprezentanţilor celor trei asociaţii, din declaraţia publică a premierului Dăncilă, românii au înţeles că zona Moldovei nu are nicio importanţă pentru guvern şi că “regiunea nu se înscrie în niciun fel de prioritate, nici naţională, nici regională, nici judeţeană, nici măcar comunală“. (news.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.