Punct final la UMF: cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină Generală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Punct final la UMF: cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină Generală

GALERIE
inscrieri umf
  • inscrieri umf
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a finalizat procesul de înscriere pentru admiterea de anul acesta cu un număr de candidaţi similar cu cel de anul trecut - 2.337, însă cu o concurenţă record la Facultatea de Medicină Generală - 4,22 / loc bugetat, care la o primă consultare a situaţiei la nivel naţional pare a fi cea mai mare concurenţă din România la Medicină Generală la o universitate de profil medical.

Cea mai mare concurenţă din universitate este însă, ca în fiecare an, la Asistenţă Medicală Generală - 5,57 / loc bugetat, mai exact 312 de candidaţi pe 56 de locuri la buget şi131 la taxă. Situaţia se prezintă bine şi la Facultatea de Medicină Dentară - 273 de candidaţi înscrişi pe 85 de locuri la buget, şi 78 de candidaţi pe 30 de locuri bugetate la Tehnică Dentară.

Cititi si: Câţi bani bagă politicienii ieşeni în buzunarul lui Mark Zuckerberg. Topul cotizaţiilor

Specialitatea nou introdusă anul acesta - Asistenţă de profilaxie stomatologică - nu a prins foarte bine, sunt doar 8 candidaţi pe 9 locuri, iar o concurenţă mare se remarcă şi la Facultatea de Bioinginerie Medicală, la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală - 2.36 / loc, 175 de candidaţi pe 74 de locuri.

„Sunt foarte mulţumit de cum au mers lucrurile, platforma online a mers perfect, este un efort coordonat al colegilor noştri, nu am avut nicio problemă la înscrierea online şi avem un număr mare de candidaţi, la Medicină Generală concurenţa pe locurile de la buget se pare că este cea mai mare din ţară. Ne era teamă de situaţia actuală, nu ştiam cum vor reacţiona potenţialii candidaţi în contextul pandemiei, dar văd că lucrurile au mers bine“, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Farmacia, singura care merge mai greu la UMF

Lucrurile nu au mers bine nici anul acesta la Facultatea de Farmacie, însă rectorul UMF Iaşi spune că trendul este unul similar la nivel naţional şi chiar european.

În mod concret, sunt 89 de candidaţi pe 98 de locuri scoase la buget, dar numărul acestora probabil va fi mai redus fiindcă nu toţi vor reuşi să treacă cu brio examenul de admitere.

Prof.dr. Viorel Scripcariu spune că una dintre marile probleme ale farmaciei este că absolvenţii sunt încă asociaţi doar cu farmaciştii din ţară, când mulţi dintre ei pot lucra în spitale, în cercetare etc.

„Este greşit asociată şi greu de înţeles această lipsă de interes. Sunt laboratoare de cercetare farmaceutice care caută oamenii şi unde se realizează cercetare de top. Trebuie schimbat conceptul că rămâi angajat într-o farmacie, poţi face farmacie clinică şi toate spitalele vor avea farmacişti, iar farmacistul clinic ajustează tratamentul, sesizează posibil interacţiuni între medicamente“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

UMF intră de acum în cursa pregătirii examenului de admitere, unde 600 de angajaţi ai universităţii vor fi implicaţi în proces, iar candidaţii vor da examenul concomitent în 110 amfiteatre de la patru universităţi din Iaşi.

De astăzi, miercuri, 22 iulie, comisia de specialitate care va redacta subiectele va fi închisă într-un loc secret pentru a redacta subiectele, toţi cei din comisie fiind testaţi pentru a determina prezenţa COVID-19 şi toţi au avut rezultat negativ.

Examenul va avea loc duminică, 26 iulie, de la ora 10.00 şi constă într-un test-grilă de trei ore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.