anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Punct final la UMF: cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină Generală

GALERIE
inscrieri umf
 • inscrieri umf
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a finalizat procesul de înscriere pentru admiterea de anul acesta cu un număr de candidaţi similar cu cel de anul trecut - 2.337, însă cu o concurenţă record la Facultatea de Medicină Generală - 4,22 / loc bugetat, care la o primă consultare a situaţiei la nivel naţional pare a fi cea mai mare concurenţă din România la Medicină Generală la o universitate de profil medical.

Cea mai mare concurenţă din universitate este însă, ca în fiecare an, la Asistenţă Medicală Generală - 5,57 / loc bugetat, mai exact 312 de candidaţi pe 56 de locuri la buget şi131 la taxă. Situaţia se prezintă bine şi la Facultatea de Medicină Dentară - 273 de candidaţi înscrişi pe 85 de locuri la buget, şi 78 de candidaţi pe 30 de locuri bugetate la Tehnică Dentară.

Cititi si: Câţi bani bagă politicienii ieşeni în buzunarul lui Mark Zuckerberg. Topul cotizaţiilor

Specialitatea nou introdusă anul acesta - Asistenţă de profilaxie stomatologică - nu a prins foarte bine, sunt doar 8 candidaţi pe 9 locuri, iar o concurenţă mare se remarcă şi la Facultatea de Bioinginerie Medicală, la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală - 2.36 / loc, 175 de candidaţi pe 74 de locuri.

„Sunt foarte mulţumit de cum au mers lucrurile, platforma online a mers perfect, este un efort coordonat al colegilor noştri, nu am avut nicio problemă la înscrierea online şi avem un număr mare de candidaţi, la Medicină Generală concurenţa pe locurile de la buget se pare că este cea mai mare din ţară. Ne era teamă de situaţia actuală, nu ştiam cum vor reacţiona potenţialii candidaţi în contextul pandemiei, dar văd că lucrurile au mers bine“, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Farmacia, singura care merge mai greu la UMF

Lucrurile nu au mers bine nici anul acesta la Facultatea de Farmacie, însă rectorul UMF Iaşi spune că trendul este unul similar la nivel naţional şi chiar european.

În mod concret, sunt 89 de candidaţi pe 98 de locuri scoase la buget, dar numărul acestora probabil va fi mai redus fiindcă nu toţi vor reuşi să treacă cu brio examenul de admitere.

Prof.dr. Viorel Scripcariu spune că una dintre marile probleme ale farmaciei este că absolvenţii sunt încă asociaţi doar cu farmaciştii din ţară, când mulţi dintre ei pot lucra în spitale, în cercetare etc.

„Este greşit asociată şi greu de înţeles această lipsă de interes. Sunt laboratoare de cercetare farmaceutice care caută oamenii şi unde se realizează cercetare de top. Trebuie schimbat conceptul că rămâi angajat într-o farmacie, poţi face farmacie clinică şi toate spitalele vor avea farmacişti, iar farmacistul clinic ajustează tratamentul, sesizează posibil interacţiuni între medicamente“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

UMF intră de acum în cursa pregătirii examenului de admitere, unde 600 de angajaţi ai universităţii vor fi implicaţi în proces, iar candidaţii vor da examenul concomitent în 110 amfiteatre de la patru universităţi din Iaşi.

De astăzi, miercuri, 22 iulie, comisia de specialitate care va redacta subiectele va fi închisă într-un loc secret pentru a redacta subiectele, toţi cei din comisie fiind testaţi pentru a determina prezenţa COVID-19 şi toţi au avut rezultat negativ.

Examenul va avea loc duminică, 26 iulie, de la ora 10.00 şi constă într-un test-grilă de trei ore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.