anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Rancea, chemată la raport la minister. Ar putea să-şi piardă scaunul

GALERIE
Rancea
 • Rancea
- +

"Evaluarea poate avea cel puţin două consecinţe: continuarea activităţii manageriale sau încetarea contractului", a declarat Andras Istvan Demeter, secretar de stat

Emoţii pentru actualul manager al Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea, după repunerea în funcţie ca urmare a ridicării măsurii controlului judiciar din dosarul de delapidare, deturnare de fonduri şi fals. În perioada imediat următoare, Beatrice Rancea trebuie să definitiveze raportul de activitate pe anul trecut, an marcat de multiple scandaluri legate fie de modul în care a cheltuit banii ONRI, fie de concedieri care, unele, în instanţă s-au dovedit a fi abuzive.

"Dat fiind faptul că suspendarea contractului de management a avut loc în martie, cu câteva zile înainte de predarea raportului de activitate pentru anul 2020 şi evaluarea acestui raport, este normal şi logic ca primul lucru de după înlăturarea cauzelor suspendării şi reluarea activităţii să fie depunerea acestui raport şi evaluarea celor raportate, conform procedurilor aplicabile. În acest sens, Ministerul Culturii a trimis o adresă doamnei Beatrice Rancea, adresă pe care chiar eu am semnat-o, şi prin care i s-a dat termenul să finalizeze raportul. Urmează acum să se desemneze comisia şi să trecem la evaluare. În funcţie de rezultatele acestei evaluări, vom vedea care sunt paşii de urmat. Evaluarea poate avea cel puţin două consecinţe: continuarea activităţii manageriale sau încetarea contractului, dacă rezultatul evaluării va fi nesatisfăcător. Deocamdată, se stabileşte termenul până la care se verifică raportul. Acesta va fi analizat de trei părţi, respectiv un reprezentant al Ministerului Culturii şi doi specialişti, plus managerul în cauză, desigur. Deci, trebuie să stabilim data la care se face evaluarea la lucrrarea scrisă şi cea de la proba de interviu", a declarat Andras Istvan Demeter, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

Amintim că numele lui Beatrice Rancea, dar şi a altor 10 persoane, majoritatea angajaţi ai ONRI, apare într-un dosar instrumentat de DIICOT Iaşi şi al cărui prejudiciu este estimat la 5 milioane de lei. Potrivit DIICOT, gruparea condusă de Beatrice Rancea ar fi plătit servicii şi produse fictive, iar banii veniţi de la Ministerul Culturii sub formă de subvenţie ar fi fost folosiţi în interes personal. "Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte, a vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile", se arată în comunicatul DIICOT.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.