Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Războiul veterinarilor începe din nou. Miza: catalogarea ca generice a antibioticelor

GALERIE
antibiotice animale
  • antibiotice animale
- +

În perioada 16-20 aprilie este programată reluarea negocierilor dintre Colegiul Medicilor Veterinari şi Patronatul Medicilor Veterinari Privaţi din România, suspendate înaintea sărbătorilor de Paşte, având ca temă regimul distribuţiei de medicamente pentru animale. Miza centrală sunt antibioticele.

La jumătatea lunii trecute a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi liderii Colegiului Medicilor Veterinari şi ai Patronatului Medicilor Veterinari Privaţi din România. Cu acest prilej, reprezentanţii asociaţiilor profesionale au prezentat conducerii ANSVSA o serie de nemulţumiri cu privire la nivelul de tarifare al acţiunilor sanitare veterinare obligatorii, concesionate de la stat, modificările apărute în Programul Strategic al acţiunilor sanitare veterinare obligatorii şi aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998.

„De fapt, principala miză este aceea că se doreşte catalogarea medicamentelor antibiotice pentru animale ca fiind generice şi, astfel, distribuite la liber, ceea ce ar fi foarte grav”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate negocierilor. Pe de altă parte, ANSVSA şi-a arătat disponibilitatea pentru colaborare şi dialog constructiv şi pentru „identificarea celor mai bune soluţii din punct de vedere tehnic şi legislativ”.

Faţă de revendicările formulate de participanţii la negocieri, ANSVSA a transmis următoarele precizări:

1. Modificările şi actualizările Programului strategic al acţiunilor sanitare veterinare obligatorii sunt determinate de evoluţia situaţiei epidemiologice a ţării noastre, de actualizarea prevederilor legislative naţionale în concordanţă cu cea europeană şi, implicit, de modificarea programelor de supraveghere, control şi eradicare a unor boli, programe cofinaţate de Comisia Europeană. Acest Program trebuie să reflecte cât mai realist situaţia epidemiologică din ţară şi alocarea justificată a banilor din buget.
2. Tipul de contract de servicii este cel reglementat de legislaţia în vigoare, specifică domeniului de activitate al ANSVSA. Tarifele impuse prin contract se stabilesc conform principiilor prevăzute de legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice.
3. Adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar a fost necesară pentru eliminarea pericolului de infringement notificat de Comisia Europeană. În conformitate cu prevederile acestui act normativ, proprietarii ori deţinătorii de animale „pot deţine şi administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, fie prin achiziţie pe bază de prescripţie, fie prin achiziţie fără prescripţie, după caz, sub supravegherea medicului veterinar”.

Rezultă - potrivit ANSVSA - că „medicul veterinar de liberă practică, atestat de Colegiul Medicilor Veterinari, este singurul specialist care, în continuare, are drepturi exclusive în actul medical veterinar, respectiv: examinarea animalelor, stabilirea diagnosticului, prescrierea tratamentului necesar, efectuarea tratamentului sau supravegherea efectuării tratamentului”. Pe 26 martie, o delegaţie a protestatarilor - reprezentanţii medicilor veterinari de liberă practică - s-a întâlnit cu membri din conducerea ANSVSA şi, în urma discuţiilor purtate, s-a stabilit că „dialogul pe aceste teme va fi reluat în perioada convenită anterior, respectiv 16-20 aprilie”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri