Reparația prejudiciului patrimonial - dreptul creditorului de a solicita despăgubiri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Reparația prejudiciului patrimonial - dreptul creditorului de a solicita despăgubiri

GALERIE
instanta
 • instanta
- +

În ce condiții poate solicita creditorul despăgubiri? Ce categorii de daune-interese poate pretinde acesta?

În conformitate cu prevederile art. 1530 Cod Civil “creditorul are dreptul la daune- interese pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat și care este consecința directă și necesară a neexecutării fără justificare sau, după caz, culpabile a obligației.” Așadar, potrivit acestor dispoziții, despăgubirile (daunele - interese) reprezintă echivalentul prejudiciului suferit de creditor ca urmare a neexecutării sau executării necorespunzătoare a obligației de către debitor. Ele se pot acorda fie sub forma unei sume globale, fie a unor sume prestate periodic.

Odată ce sunt întrunite condițiile răspunderii contractuale, creditorul este îndreptățit  să ceară debitorului plata daunelor -interese, despăgubiri ce sunt datorate în virtutea obligației contractuale și se impart în două categorii:

 • daunele-interese compensatorii, care reprezintă echivalentul prejudiciului suferit de creditor pentru neexecutarea totală sau parțială a obligației ori prin executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale. Aceste daune-interese privesc numai acele obligații care pot fi susceptibile de executare prin echivalent. În cazul obligațiilor care au ca obiect o sumă de bani, nu se vor putea acorda daune-interese compensatorii, deoarece aceste obligații se execută întotdeauna în natură.

Codul Civil instituie la art. 1531 alin. 2 și art. 1533 faptul că daunele-interese compensatorii cuprind în structura lor două elemente, și anume:

 • pierderea efectiv suferită de creditor, aceasta constând în micșorarea patrimoniului;
 • beneficiul nerealizat sau sporul patrimonial de care creditorul ar fi beneficiat în cazul în care debitorul și-ar fi executat obligația asumată prin contract.

În viziunea art. 1551 Cod Civil, orice abatere, chiar de mica însemnătate, de la principiul forței obligatorii a contractului constituie, sub aspectul neexecutării, o condiție prealabilă pentru acordarea daunelor interese.

Neexecutarea obligației contractuale, generatoare a obligației de plată a daunelor -interese, trebuie să fie culpabilă sau fără justificare, potrivit art. 1530 Cod Civil coroborat cu prevederile art. 1547 Cod Civil, care fac trimitere la cazurile de neexecutare justificate, reglementate de art. 1555-1557 Cod Civil; tocmai de aceea, remediul daunelor-interese este inaplicabil în cazul neexecutării fortuite sau din cauză de forță majoră a contractului.

La aceste condiții se mai adaugă existența prejudiciului, cerință prevăzută de art. 1530 Cod Civil și raportul de cauzalitate între prejudiciul ce se cere a fi reparat și neexecutarea contractului, dar numai dacă prejudiciul este consecința directă și necesară a neexecutării.

 • daunele-interese moratorii reprezintă echivalentul prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a executării cu întârziere a obligației debitorului. În cazul în care se solicită daune- interese moratorii, nu mai este necesară dovedirea vreunui prejudiciu de către creditor. Daunele -interese moratorii se vor acorda, așadar, independent de producerea vreunui prejudiciu, deoarece simpla întârziere în executarea obligațiilor este asimilată producerii unui prejudiciu creditorului.

Daunele moratorii privind obligațiile în natură pot fi stabilite de părțile contractante și ele se numesc daune convenționale, iar dacă părțile nu se înțeleg, daunele se stabilesc de către instanță, ca daune moratorii judiciare.

Spre deosebire de daunele- interese compensatorii, care înlocuiesc executarea în natură  și nu se cumulează cu aceasta, atunci când ea este conformă clauzelor contractuale, daunele interese moratorii se cumulează cu executarea în natură sau cu plata daunelor interese compensatorii, căci acordarea daunelor-interese moratorii realizează funcția reparatorie și sancționatorie în corelație cu întârzierea executării și nu cu neexecutarea obligațiilor contractuale.

O altă diferență între daunele- interese moratorii și cele compensatorii constă în aceea că daunele moratorii, spre deosebire de daunele compensatorii, se acordă atât în cazul obligațiilor în natură, cât și al obligațiilor pecuniare.

Totodată, spre deosebire de art. 1535 Cod Civil, în cazul daunelor moratorii privind obligațiile de a face, prevăzute de art. 1536 Cod Civil, dovada neexecutării obligației nu îl scutește pe creditor de proba prejudiciului, cu excepția cazului în care prin lege sau prin convenția părților se prevede altfel ( art. 1537 Cod Civil), deoarece daunele-interese sunt pretinse în temeiul contractului încheiat înte părți și pentru acordarea acestora este necesară îndeplinirea condițiilor răspunderii contractuale, inclusiv dovedirea prejudiciului pretins.

Biroul Teritorial Iaşi
Instituţia Avocatul Poporului
Consilier coordonator Paula Iekel

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.