„Rezidențele Șotron” – Trei scriitoare din afara Iașului vor sta în oraș două luni: vor compune pentru copii

marți, 30 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 „Rezidențele Șotron” – Trei scriitoare din afara Iașului vor sta în oraș două luni: vor compune pentru copii

Trei autoare de cărți pentru copii din România și Ucraina au fost selectate în cadrul programului „Rezidențele Șotron”. În perioada mai-iunie, Simona Epure, Luminița Alexandru și Oksana Borovets vor fi la Iași, unde vor lucra pentru următoarele proiecte literare și vor participa la evenimente de scriere creativă și storytelling pentru copii.

Programul se află la a III-a ediție și este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din Iași și Asociația ACVO.

Simona Epure a publicat 20 de cărți pentru copii și are o bogată activitate literară, cu premii la concursuri literare, numeroase ateliere susținute în școli și biblioteci din țară și participări la lansări și târguri de carte. A derulat proiecte literare pentru incluziunea persoanelor cu dizabilităţi sau pentru promovarea cărţilor şi a cititului în rȃndul copiilor din România și diaspora. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bucureşti.

Luminița Alexandru este pedagog ludic de 12 ani și autoarea a 10 cărţi pentru copii. A susținut peste 500 de ateliere de storytelling, creativitate şi învăţare experienţială în grădiniţe, şcoli, librării, biblioteci şi tabere. Este creatoare şi performer la atelierul-spectacol Bookmaking Extravaganza BD Pop-up Show, inclus în programul Timişoara – Capitala Europeană a Culturii 2023. Totodată, a fondat EDUradio.

Oksana Borovets este scriitoare și artist vizual din Ucraina, co-fondatoare Creative Women Space și Creative Women Publishing. Din anul 2005 a inițiat și organizat peste 200 de evenimente artistice și literare, fiind recunoscută pe scena națională și internațională.

Programul „Rezidențele Șotron” a fost creat de către MNLR Iași și Asociația ACVO în anul 2022, pentru a susține creația literară contemporană și în solidaritate cu scriitorii ucraineni afectați de război. Până acum, șase scriitori din România și Ucraina au beneficiat de rezidențe. Anul acesta, rezidențele Șotron fac parte din seria de activități incluse în programul UNESCO „Iași. City of Literature”.

Comentarii