România europeană de Ziua Europei: a doua cea mai rapidă evoluție economică după Polonia. O comparație cu celelalte state ECE

joi, 09 mai 2024, 20:15
1 MIN
 România europeană de Ziua Europei: a doua cea mai rapidă evoluție economică după Polonia. O comparație cu celelalte state ECE

Pe 9 mai se împlinesc 20 de ani de la marea extindere a UE – România și Bulgaria urmând să intre trei ani mai târziu, în 2007.

Un moment bun pentru a analiza evoluțiile spectaculoase ale indicatorilor României de la aderare încoace: de la PIB/locuitor la salarii și puterea de cumpărare, de la fondurile europene la evoluția Bursei, de la evoluția gradului de sărăcie la ritmul de creștere a economiei.

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val din care a făcut parte și România). Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat la Paritatea Prețurilor de Cumpărare (PPC), s-a dublat în România și Polonia.

Slovacia a atins, de asemenea, o performanță remarcabilă, întrucât PIB-ul pe cap de locuitor este cu 75% mai mare față de 2004.
În Ungaria, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 50% mai mare.
Slovenia și Cehia au câștigat 40%, dar punctul lor de plecare a fost cel mai ridicat din CEE8. În plus, din 2008 încoace, salariile nominale au crescut de cel puțin două ori mai repede decât media UE27.

România a depășit, anul trecut, Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor (raportat la Paritatea Puterii de Cumpărare – PPC), ajungând la 78% din media UE27 față de 76% cât a avut Ungaria, după cum arată datele preliminare ale biroului de statistică al UE, Eurostat. România s-a apropiat mult de Polonia, care se situează la 80% față de media UE.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii