anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

S-a stins din viaţă profesorul universitar Dimitrie Alexa, unul dintre fondatorii Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației

GALERIE
alexa-profesor
 • alexa-profesor
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) anunță, cu regret, moartea domnului prof. univ. dr. ing. emerit Dimitrie Alexa, personalitate marcantă a electronicii de putere din Iași și din România. Făuritor de școală, profesorul a făcut parte dintr-un grup excepțional de dascăli care au pus bazele Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), facultate pe care a și condus-o în perioada 1992 – 2000. Redăm, în continuare, mesajul de „In Memoriam” al conducerii ETTI.

“Ni-l vom aminti întotdeauna pe domnul prof. emerit dr. ing. Dimitrie Alexa ca fiind omul veșnic îndrăgostit de facultate, de oamenii acestui loc, de știință și un împătimit al jocului de șah. A fost omul cu „O” mare, care ne-a învățat ce înseamnă dăruirea, pasiunea, umorul, generozitatea și iubirea aproapelui.

Profesorul Alexa a fost un educator motivant și inspirat, metodic și dedicat, cunoscut printre studenții săi ca un profesor ce le releva profunzimea științei microundelor. El a avut o deosebită plăcere să interacționeze cu studenții, cadrele didactice universitare și profesioniștii tineri. A coordonat mai mult de 20 de doctoranzi, majoritatea dintre ei urmând o carieră de succes în domeniul științei.

S-a născut pe 5 noiembrie 1938, la Cernăuți, în Bucovina de atunci.  În 1955 a absolvit Liceul „Costache Negruzzi” din Iași și s-a înscris la Facultatea de Electrotehnică, secția Electromecanică din cadrul Institutului Politehnic din Iași, pe care a absolvit-o în 1960. După absolvire, a lucrat la IPROMET Galați, din 1963 la IRE Iași, iar din 1968 la Centrul de Cercetări Tehnice al Academiei Române, filiala Iași.

În același an se înscrie la doctorat sub îndrumarea prof. univ. dr. ing. Vasile Prisacaru, în cadrul Institutului Politehnic Iași, iar din 1970 este titularizat pe post de asistent universitar la Facultatea de Construcții, urmând ca în 1973 sa fie promovat șef de lucrări. În 1975 obține titlul de doctor inginer cu teza: „Contribuții teoretice și experimentale privind utilizarea rațională a energiei electrice la acționările mașinilor de lucru cu viteză variabilă”.

Din anul 1976 și-a desfășurat activitatea didactică în cadrul Catedrei de Electronică a Facultății de Electrotehnică din Iași, în calitate de șef de lucrări și apoi, din luna septembrie 1981, în calitate de conferențiar. În cadrul Catedrei de Electronică a excelat în activitatea didactică, predând cursurile de „Tehnica microundelor” și de „Electronică industrială”. În anul 1990 a devenit profesor titular în cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații și a fost atestat conducător de doctorat.

Activitatea științifică a profesorului Dimitrie Alexa s-a concretizat în peste 200 de realizări științifice, constând din: 6 cărți, 4 tipărite la Editura Tehnică, București; 55 articole de specialitate în reviste din străinătate; 59 lucrări științifice în volumele aferente unor conferințe internaționale de specialitate; 48 articole de specialitate în reviste din țară; 26 lucrări științifice în volumele aferente unor conferințe naționale; 4 brevete de invenții și 45 contracte de cercetare.

Excelența cercetării pe care a efectuat-o a fost încununată de premii și distincții conferite de autorități științifice din țară și străinătate: Premiul „Aurel Vlaicu” al Academiei Române pe anul 1989 pentru „Grupul de lucrări în domeniul electronicii de putere”; Premiul „Constantin Budeanu” al Academiei Române pe anul 2006 pentru un alt grup de lucrări; Premiul „OPERA OMNIA” aprilie 2006 acordat de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) pentru domeniul „Ştiinţe Inginereşti”.

Prof. univ. dr. ing. emerit Dimitrie Alexa a fost membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România din iulie 2006 și membru al Academiei de Științe din New York din octombrie 1994; fiind și Senior Member IEEE din iulie 1995.

Profesorul Dimitrie Alexa a contribuit activ la înființarea Secției de Electronică Aplicată din cadrul Facultății de Electrotehnică, apoi, în 1990, la înființarea Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, implicându-se și în aspectele administrative ale facultății. A fost directorul Departamentului de Electronică Aplicată în perioada 1990 – 1992; decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații în perioada 1992 – 2000, iar prin aceste funcții de mare responsabilitate și-a asumat sarcini deloc comode în perioada post-comunistă.”

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.