Secretul ciudat al unei milionare discrete din Iaşi, Relu Fenechiu îi cere peste 3 milioane de lei

miercuri, 26 mai 2021, 01:50
3 MIN
 Secretul ciudat al unei milionare discrete din Iaşi, Relu Fenechiu îi cere peste 3 milioane de lei

Cauza a fost înregistrată alaltăieri pe rolul acestei instanţe. Neînţelegerile privind suma în cauză, ce era un comision într-o afacere de cinci ori mai mare a firmei Siveco, a rămas în conturile firmei paravan a Alinei Hăilă, odată cu intrarea fostului ministru ieşean la puşcărie. Fosta secretară Alina a deveni astfel, lansată în marile afaceri naţionale de fostul ei şef, una din cele mai discrete milionare din Iaşi.

 

Fostul ministru liberal al transporturilor, Relu Fenechiu, îşi cere înapoi în instanţă banii ce pare că i s-ar fi cuvenit ca „partea lui” dintr-o afacere cu bani europeni, în urma căreia s-a construit clădirea de birouri ARIA din zona Podu de Piatră – Splai Bahlui. În perioada 2010-2014, firma de software Siveco SA a plătit „comisioane” în valoare de 3,9 milioane lei firmei de consultanţă deţinute de fosta şefă de cabinet a lui Fenechiu, Alina Hăilă, în schimbul unor contracte de furnizare a unor soluţii informatice în valoare totală de 22,15 milioane lei.

Banii urmau să ajungă în final la Fenechiu, potrivit datelor din dosar, dar au rămas în conturile Profile Business Consulting SRL, deţinute în acte de fosta şefă de cabinet. În primă instanţă, magistraţii Tribunalului au respins acţiunea lui Fenechiu, invocând o excepţie. Contestaţia lui Fenechiu împotriva sentinţei a fost înregistrată luni la Curtea de Apel.

Alina Hăilă: Nu a prestat nimic pentru bani

În iunie 2019, Fenechiu a dat în judecată firma Profile Business Consulting, deţinută de Alina Hăilă, cerând plata de către aceasta a sumei de 3,92 milioane lei pe care liberalul i-ar fi împrumutat-o. „Între anii 2010 şi 2014, pârâta a încasat, în baza unei relaţii comerciale, întreaga sumă de la Siveco SA, iar ulterior, în cadrul unui dosar penal, administratorul unic al societăţii pârâte, Hăilă Alina, a declarat că nu a prestat niciun serviciu pentru sumele respective. Totodată, a specificat că pârâta a menţionat că sumele de bani încasate reprezentau un împrumut acordat societăţii de către reclamant, urmând a fi returnate. A explicat că în baza acestei declaraţii a fost condamnat pentru infracţiunea de spălare de bani, iar ANAF a început executarea silită asupra bunurilor sale”, au reţinut judecătorii din motivarea acţiunii lui Fenechiu.

În apărare, reprezentanţii Profile Business Consulting au arătat că banii au fost încasaţi de la Siveco SA, Fenechiu neavând niciun drept asupra lor. Aceasta, mai ales că fostul ministru nu a putut prezenta niciun contract scris care să dovedească „împrumutul”. Faptul că Hăilă recunoscuse în timpul cercetărilor din dosarul Siveco că ar fi primit banii ca împrumut de la Fenechiu nu echivala cu un contract clar încheiat între Fenechiu şi firma administrată de aceasta. În plus, firma Alinei Hăilă a invocat în instanţă şi prescripţia termenului de acţiune de trei ani. Astfel, banii au fost încasaţi de la Siveco până în 2014, deci Fenechiu ar fi trebuit să-i ceară până în 2017.

Or, în această perioadă, Fenechiu se afla în închisoare. El fusese încarcerat în ianuarie 2014, după condamnarea sa la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, fiind acuzat că a vândut transformatoare vechi la preţ de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova. În 2016, el şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul Siveco, în care era acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani, fiind condamnat la încă 3 ani şi 10 luni de închisoare.

Un împrumut neclar

Prescripţia dreptului de acţiune a reprezentat motivul pentru care magistraţii Tribunalului au decis să respingă acţiunea lui Fenechiu, judecătorii nemaiajungând să analizeze fondul. Dacă Fenechiu este îndreptăţit să primească de la fosta sa colaboratoare „împrumutul”, urmează să fie stabilit de magistraţii Curţii de Apel. Primul termen de judecată al procesului în faţa acestei instanţe nu a fost încă stabilit.

Comentarii