anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Secretul ciudat al unei milionare discrete din Iaşi, Relu Fenechiu îi cere peste 3 milioane de lei

GALERIE
Haila and Fene
 • Haila and Fene
- +

Cauza a fost înregistrată alaltăieri pe rolul acestei instanţe. Neînţelegerile privind suma în cauză, ce era un comision într-o afacere de cinci ori mai mare a firmei Siveco, a rămas în conturile firmei paravan a Alinei Hăilă, odată cu intrarea fostului ministru ieşean la puşcărie. Fosta secretară Alina a deveni astfel, lansată în marile afaceri naţionale de fostul ei şef, una din cele mai discrete milionare din Iaşi.

 

Fostul ministru liberal al transporturilor, Relu Fenechiu, îşi cere înapoi în instanţă banii ce pare că i s-ar fi cuvenit ca „partea lui” dintr-o afacere cu bani europeni, în urma căreia s-a construit clădirea de birouri ARIA din zona Podu de Piatră - Splai Bahlui. În perioada 2010-2014, firma de software Siveco SA a plătit „comisioane” în valoare de 3,9 milioane lei firmei de consultanţă deţinute de fosta şefă de cabinet a lui Fenechiu, Alina Hăilă, în schimbul unor contracte de furnizare a unor soluţii informatice în valoare totală de 22,15 milioane lei.

Banii urmau să ajungă în final la Fenechiu, potrivit datelor din dosar, dar au rămas în conturile Profile Business Consulting SRL, deţinute în acte de fosta şefă de cabinet. În primă instanţă, magistraţii Tribunalului au respins acţiunea lui Fenechiu, invocând o excepţie. Contestaţia lui Fenechiu împotriva sentinţei a fost înregistrată luni la Curtea de Apel.

Alina Hăilă: Nu a prestat nimic pentru bani

În iunie 2019, Fenechiu a dat în judecată firma Profile Business Consulting, deţinută de Alina Hăilă, cerând plata de către aceasta a sumei de 3,92 milioane lei pe care liberalul i-ar fi împrumutat-o. „Între anii 2010 şi 2014, pârâta a încasat, în baza unei relaţii comerciale, întreaga sumă de la Siveco SA, iar ulterior, în cadrul unui dosar penal, administratorul unic al societăţii pârâte, Hăilă Alina, a declarat că nu a prestat niciun serviciu pentru sumele respective. Totodată, a specificat că pârâta a menţionat că sumele de bani încasate reprezentau un împrumut acordat societăţii de către reclamant, urmând a fi returnate. A explicat că în baza acestei declaraţii a fost condamnat pentru infracţiunea de spălare de bani, iar ANAF a început executarea silită asupra bunurilor sale”, au reţinut judecătorii din motivarea acţiunii lui Fenechiu.

În apărare, reprezentanţii Profile Business Consulting au arătat că banii au fost încasaţi de la Siveco SA, Fenechiu neavând niciun drept asupra lor. Aceasta, mai ales că fostul ministru nu a putut prezenta niciun contract scris care să dovedească „împrumutul”. Faptul că Hăilă recunoscuse în timpul cercetărilor din dosarul Siveco că ar fi primit banii ca împrumut de la Fenechiu nu echivala cu un contract clar încheiat între Fenechiu şi firma administrată de aceasta. În plus, firma Alinei Hăilă a invocat în instanţă şi prescripţia termenului de acţiune de trei ani. Astfel, banii au fost încasaţi de la Siveco până în 2014, deci Fenechiu ar fi trebuit să-i ceară până în 2017.

Or, în această perioadă, Fenechiu se afla în închisoare. El fusese încarcerat în ianuarie 2014, după condamnarea sa la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, fiind acuzat că a vândut transformatoare vechi la preţ de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova. În 2016, el şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul Siveco, în care era acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani, fiind condamnat la încă 3 ani şi 10 luni de închisoare.

Un împrumut neclar

Prescripţia dreptului de acţiune a reprezentat motivul pentru care magistraţii Tribunalului au decis să respingă acţiunea lui Fenechiu, judecătorii nemaiajungând să analizeze fondul. Dacă Fenechiu este îndreptăţit să primească de la fosta sa colaboratoare „împrumutul”, urmează să fie stabilit de magistraţii Curţii de Apel. Primul termen de judecată al procesului în faţa acestei instanţe nu a fost încă stabilit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.