Semnal de alarmă! Primăria va ridica mai multe blocuri sociale chiar lângă “coşmarul rutier” al Iaşului: intersecţia Bucium-Poitiers

sâmbătă, 18 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Semnal de alarmă! Primăria va ridica mai multe blocuri sociale chiar lângă “coşmarul rutier” al Iaşului: intersecţia Bucium-Poitiers

Primăria vrea să construiască blocuri sociale în apropierea intersecţiei Bucium – Trei Fântâni. Municipalitatea a început deja demersurile în acest sens, şi va comanda realizarea unui plan urbanistic zonal (PUZ). „Sunt foarte multe cereri de locuinţe”, explică decizia oficialii instituţiei.

 

În prezent, Primăria are în derulare un proiect similar în zona Grădinari: în 2018 au început lucrările pentru amenajarea a 72 de apartamente (2 blocuri), investiţie care nu a fost finalizată nici până în prezent. În schimb, municipalitatea are în desfăşurare o licitaţie, tot pentru zona Grădinari, care vizează construirea a încă 7 blocuri (188 apartamente), finanţarea fiind asigurată prin intermediul PNRR.

Ansamblul de noi blocuri este propus pe strada Trei Fântâni

Noile planuri pentru ridicarea de blocuri sociale presupun investiţii pe strada Trei Fântâni (cea care face legătura între şoseaua Bucium şi şoseaua Tomeşti, la barieră), la mai puţin de un kilometru distanţă de una dintre cele mai problematice intersecţii din oraş (Bucium – Poitiers – Trei Fântâni). În această zonă, Primăria are în proprietate un teren cu o suprafaţă de 5,1 hectare.

Potrivit verificărilor „Ziarul de Iaşi”, terenul a fost inclus în domeniul public printr-o hotărâre care datează din anul 2016. Ulterior, Primăria a făcut demesuri pentru intabularea suprafeţei şi a reuşit acest lucru în noiembrie 2021. „PUZ – construire ansamblu de locuinţe colective şi funcţiuni complementare”, este obiectul certificatului de urbanism 2289/2023, emis recent de Primăria Iaşi. Terenul are o valoare de inventar de 11,6 milioane lei.

„Sunt foarte multe cereri de locuinţe sociale şi s-a luat decizia de a demara un astfel de proiect. O parte din teren va fi preluat de ANL”, ne-a declarat Cristina Bălan, director al Direcţiei Fond Locativ a Primăriei.

Circulaţie deficitară în zonă

Zona Bucium – Poitiers – Trei Fântâni este binecunoscută ieşenilor pentru desele ambuteiaje, cozi întinse şi timpi mari de aşteptare în trafic. Soluţii de fluidizare sunt în zonă, dar proiectele propuse de Primărie sau de societatea civilă stagnează la nivel de idei sau studii.

Cele mai avansate proiecte vizează modernizarea şos. Bucium şi a pasajului Socola, în cazul cărora au fost semnate contractele de lucrări şi au început, timid, unele intervenţii. Aceste proiecte presupun şi crearea de benzi suplimentare de circulaţie.

Strada Trei Fântâni figurează într-un program de reabilitare al Primăriei, dar paşi concreţi pentru modernizarea arterei de circulaţie nu au fost încă făcuţi. În acelaşi timp, încă de acum 4 ani, Primăria a comandat un studiu pentru realizarea unei noi legături rutiere a zonei Bucium cu restul oraşului, prin intermediul străzii Trei Fântâni şi, ulterior, cu bld. Virgil Săhleanu, printr-un pasaj (suprateran sau subteran). În mai 2020, Primăria comunica public că această legătură este „imperios necesară”.

Între timp, ideea creării unei noi legături pare să fi fost asumată în cadrul unui parteneriat al Primăriei cu un investitor italian care, nu departe de terenul municipalităţii, are în plan să construiască un ansamblu cu 27 de clădiri cu un regim de până la 10 etaje – acest proiect este în proces de avizare.

Ideea de construire a unor blocuri în apropierea intersecţiei Bucium – Poitiers – Trei Fântâni a fost contestată inclusiv la nivelul Consiliul Local, în condiţiile în care proiecte propuse de firme private au fost respinse. Cel mai recent exemplu a fost chiar la finalul lunii octombrie: plenul CL a respins construirea unui bloc cu 60 de apartamente pe şos. Bucium, în apropierea intersecţiei menţionate mai sus.

Primăria gestionează peste 1.400 de locuinţe

Potrivit informaţiilor furnizate de oficialii Primăriei, fondul locativ al municipalităţii cuprinde peste 1.400 de spaţii, respectiv: locuinţe sociale şi de necesitate (673), ANL (179) şi locuinţe convenabile (581). „Imobilele aflate în administrarea Direcţiei Fond Locativ sunt ocupate la data prezentei în proporţie de 99%”, a mai spus Cristina Bălan.

Pe parcursul acestui an, la nivelul Primăriei au fost înregistrate încă 151 de cereri de acordare a unei locuinţe, în condiţiile în care în evidenţele instituţiei există alte câteva mii de dosare depuse de-a lungul anilor (şi actualizate anual).

„Repartizarea locuinţelor se efectuează în ordinea stabilită prin listele de prioritate aprobate anual, în limita spaţiilor locative disponibile pe parcursul anului – fond ce se compune din locuinţe nou construite şi cele care se eliberează din fondul locativ existent. Ritmul de disponibilizare a locuinţelor nu poate fi anticipat”, a adăugat Cristina Bălan.

Astfel, cei care depun cereri pentru o locuinţă trebuie să aştepte ca Primăria să construiască noi blocuri sau să fie reziliate contracte cu actuali chiriaşi.

Comentarii