De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sfatul psihologului: unde să se interpună părintele în relaţia copil – tabletă?

vineri, 04 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Sfatul psihologului: unde să se interpună părintele în relaţia copil – tabletă?

Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ oferă câteva sfaturi celor care au copii: cum să folosim în beneficiul tuturor aceste ultime zile de vacanţă de iarnă a celor mici?

Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi susţin că această perioadă în care copiii se află în vacanţa de iarnă este asociată de către părinţi cu una a lipsei de control asupra timpului liber al copiilor. Din această cauză, păinţii se pot confrunta cu sentimente de nelinişte sau frică. Sfatul psihologilor este să petreacă cât mai mult timp cu cei mici, să se implice în jocurile sau activităţile pe care le au, şi să ofere un exemplu în acest sens. „Copiii se identifică întotdeauna cu părinţii şi, în plus, există mimetismul. Cu alte cuvinte, şi în perioada vacanţei, ca pe tot parcursul anului, copiii vor face întocmai ceea ce văd la părinţi şi, din acest motiv este necesar ca exemplele oferite să le pună la dispoziţie elemente active de cheltuire a timpului liber“, au precizat reprezentanţii unităţii medicale. De asemenea, pentru că majoritatea copiilor sunt tot mai interesaţi de gadgeturi, jocuri pe calculator şi tot ce presupune lumea virtuală, îndemnul specialiştilor este ca părinţii să se implice inclusiv în astfel de activităţi.

„Este bine să vă implicaţi în această activitate a lor, şi chiar să participaţi la un joc video. Cu siguranţă, deşi veţi desluşi tainele jocului foarte repede, veţi pierde, însă copiii vor avea posibilitatea să vadă că părinţii lor sunt interesaţi de pasiunile lor, sunt umani şi vulnerabili. În al doilea rând, veţi asigura buna-dispoziţie prin lipsa dumneavoastră aparentă de dexteritate. Nu uitaţi, însă, să stabiliţi nişte limite, astfel încât realitatea virtuală să nu ia locul realităţii de zi cu zi“, a explicat Liliana Luca, psiholog principal la Institutul de Psihiatrie „Socola“ Iaşi.

Tot în această perioadă, este recomandat ca înainte de ora de culcare părinţii să iasă la plimbare în aer liber cu cei mici sau să se joace cu ei, în acest fel copiii ducându-se la culcare cu o altă stare de spirit, iar a doua zi se vor trezi cu gândul la ce au făcut împreună. „Nu putem recupera tot ceea ce nu am făcut în decursul unui an, dar putem reînvăţa, alături de copii, ce înseamnă familia şi cât de importante sunt amintirile frumoase în dezvoltarea ulterioară a copiilor“, a concluzionat psihologul Liliana Luca.

Comentarii