#şîeu la Iaşi: Sute de firme au oprit lucrul, mii de oameni în stradă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

#şîeu la Iaşi: Sute de firme au oprit lucrul, mii de oameni în stradă

GALERIE
protest autostrada4protest autostradaprotest autostrada1protest autostrada2protest autostrada3
 • protest autostrada4
 • protest autostrada
 • protest autostrada1
 • protest autostrada2
 • protest autostrada3
- +

Protestul de ieri a avut o anvergură nebănuită, atât la Iaşi, cât şi în restul ţării. Numai la Iaşi, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în tot oraşul, din capăt CUG în Copou şi Doi Băieţi. La nivelul ţării, circulaţia pe şosele şi pe puţinele segmente de autostradă s-a oprit, în timp ce locuitorii mai multor oraşe au răspuns „Şî eu!“ la strigătul „Vreau autostradă!“. Surprins de amploarea protestului, Liviu Dragnea a avut o ieşire mai nervoasă ca oricând: „nişte şmecheri care urlă; ei fac circ, noi facem autostrăzi“.

Zeci de mii de ieşeni, practic toţi cei care s-au aflat în trafic vineri la amiază, cărora li s-au alăturat alte zeci de mii, care au întrerupt lucrul sau pur şi simplu au ieşit din locuinţe, şi-au manifestat revolta faţă de dezinteresul administraţiei centrale de la Bucureşti de a investi în infrastructura rutieră din Moldova. De altfel, protestul iniţiat de constructorul primului metru de autostradă din Moldova, suceveanul Ştefan Mandachi, a luat o amploare nebănuită. Oamenii s-au oprit să strige „Vreau autostradă! - Şî eu!“ inclusiv în Cluj-Napoca, Sibiu, Bucureşti, ba chiar şi în afara localităţilor, pe Autostrada Soarelui, de exemplu. De asemenea, multe societăţi comerciale şi companii, la nivelul întregii ţări, şi-au sistat activitatea pentru un sfert de oră, între orele 15 şi 15:15, alăturându-se astfel protestului naţional. „Este prima dată când românii protestează public, la nivel de ţară, altfel decât în pieţele oraşelor. S-a trecut la un nou tip de frondă. Zilele acestea se coace şi o altă idee importantă, care va schimba faţa protestelor antiguvernamentale - cea a nesupunerii civice“, a afirmat jurnalistul Dan Radu, unul dintre membrii Asociaţiei „Moldova Vrea autostradă“.

Hora Unirii pentru autostrăzi

La Iaşi, tonul protestului a fost dat de clopotele ceasului din turnul Palatului Culturii, care a bătut ora 3 după-amiaza după o Horă a Unirii parcă mai mobilizatoare ca niciodată în ultima sută de ani. Imediat, circulaţia pe strada Anstasie Panu s-a oprit, maşinile au început să claxoneze în solidar, iar sutele de oameni adunaţi pe trotuare au coborât în stradă purtând steaguri şi bannere ale asociaţiilor pro-autostradă sau cu sloganuri în favoarea construirii de autostrăzi. Protestul a durat fix 15 minute şi s-a încheiat în aplauzele participanţilor.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

Nicio oficialitate a oraşului nu a fost prezentă la protest, cu excepţia primarului, care a profitat de ocazie să facă unele declaraţii pentru mass-media împotriva celor care nu dau drumul construirii autostrăzilor în Moldova.

L-am sunat şi pe directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, „reprezentanţa“ din Moldova a Companiei Naţionale de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, dar nu ca să-l întrebăm dacă angajaţii Regionalei au oprit lucrul la ora 15. Aflat la Bacău, unde abia au început lucrările la centura oraşului - şantier despre care se spune că ar conţine primii câţiva kilometri din viitoarea autostradă A7, paralelă cu actualul E 85 - Ovidiu Laicu ne-a declarat că pe segmentul Tg. Neamţ-Tg. Mureş se lucrează în continuare la documentaţie. Celălalt segment, Ungheni-Iaşi-Tg. Neamţ se află în lucru la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, „de la care aşteptăm în continuare documentaţia pentru partene­riatul public-privat propus“.

A8, ignorată de stat, Centura, strâmtată de Primărie

Legea Autostrăzii Unirii, adoptată de mai bine de trei luni, prevede însă că întreaga autostradă A8 este responsabilitatea Ministerului Transporturilor. Iniţiatorul ei, deputatul Petru Movilă, a remarcat că legea nu este respectată şi că statul trebuie obligat să ţină cont de prevederile ei. Cât priveşte şoseaua de centură a Iaşului, şeful Regionalei de drumuri naţionale n-a scăpat prilejul să-i reproşeze din nou primarului Mihai Chirica aprobarea construcţiilor prea aproape de axul străzii, ceea ce va face ca bd. Poitiers (tronsonul III al Centurii Iaşului) să aibă doar două benzi pe sens în loc de trei.

Şefului PSD i-a fugit asfaltul de sub picioare

Pe de altă parte, amploarea protestului de ieri a arătat românilor un Liviu Dragnea scos din minţi, dar şi un PSD complet surd la revendicarea oamenilor, amintind de zilele de după tragedia Colectiv, când pesediştii - pe atunci strâns uniţi în jurul lui Victor Ponta şi al lui Gabriel Oprea - au evitat orice ieşire publică. Actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, i-a reproşat în termeni de mahala suceveanului care a construit din banii lui prima fâşie de un metru al autostrăzii A7 (Suceava-Bacău-Ploieşti) că e un „şmecher“ şi că „face circ“ tocmai când „încep lucrările la Autostrada Moldova“. „Ca să ţipe unii acum că nu fac autostrăzi. Şi nişte şmecheri să urle că au făcut un metru de autostradă, când astăzi încep lucrările la Autostrada Moldova. Ei fac circ, noi facem autostrăzi. Ei ţipă, noi dezvoltăm România. Acel om de afaceri care am înţeles că a cheltuit 100.000 de euro pentru acest circ; dacă tot avea banii ăştia, putea să îi doneze“, a izbucnit Dragnea la conferinţa de alegere a condu­cerii PSD Dâmboviţa.

În ceea ce-l priveşte pe „şmecherul“ care a realizat acel metru de autostradă, el a fost mult mai concis: „Eu n-am trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. Avem o şansă unică să restartăm România. Eu vreau autostradă, eu vreau o Românie unită“, li s-a adresat Ştefan Mandachi oamenilor strânşi la Suceava, răspunsul mulţimii fiind: „Şî eu!“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.