Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

#şîeu la Iaşi: Sute de firme au oprit lucrul, mii de oameni în stradă

GALERIE
protest autostrada4protest autostradaprotest autostrada1protest autostrada2protest autostrada3
  • protest autostrada4
  • protest autostrada
  • protest autostrada1
  • protest autostrada2
  • protest autostrada3
- +

Protestul de ieri a avut o anvergură nebănuită, atât la Iaşi, cât şi în restul ţării. Numai la Iaşi, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în tot oraşul, din capăt CUG în Copou şi Doi Băieţi. La nivelul ţării, circulaţia pe şosele şi pe puţinele segmente de autostradă s-a oprit, în timp ce locuitorii mai multor oraşe au răspuns „Şî eu!“ la strigătul „Vreau autostradă!“. Surprins de amploarea protestului, Liviu Dragnea a avut o ieşire mai nervoasă ca oricând: „nişte şmecheri care urlă; ei fac circ, noi facem autostrăzi“.

Zeci de mii de ieşeni, practic toţi cei care s-au aflat în trafic vineri la amiază, cărora li s-au alăturat alte zeci de mii, care au întrerupt lucrul sau pur şi simplu au ieşit din locuinţe, şi-au manifestat revolta faţă de dezinteresul administraţiei centrale de la Bucureşti de a investi în infrastructura rutieră din Moldova. De altfel, protestul iniţiat de constructorul primului metru de autostradă din Moldova, suceveanul Ştefan Mandachi, a luat o amploare nebănuită. Oamenii s-au oprit să strige „Vreau autostradă! - Şî eu!“ inclusiv în Cluj-Napoca, Sibiu, Bucureşti, ba chiar şi în afara localităţilor, pe Autostrada Soarelui, de exemplu. De asemenea, multe societăţi comerciale şi companii, la nivelul întregii ţări, şi-au sistat activitatea pentru un sfert de oră, între orele 15 şi 15:15, alăturându-se astfel protestului naţional. „Este prima dată când românii protestează public, la nivel de ţară, altfel decât în pieţele oraşelor. S-a trecut la un nou tip de frondă. Zilele acestea se coace şi o altă idee importantă, care va schimba faţa protestelor antiguvernamentale - cea a nesupunerii civice“, a afirmat jurnalistul Dan Radu, unul dintre membrii Asociaţiei „Moldova Vrea autostradă“.

Hora Unirii pentru autostrăzi

La Iaşi, tonul protestului a fost dat de clopotele ceasului din turnul Palatului Culturii, care a bătut ora 3 după-amiaza după o Horă a Unirii parcă mai mobilizatoare ca niciodată în ultima sută de ani. Imediat, circulaţia pe strada Anstasie Panu s-a oprit, maşinile au început să claxoneze în solidar, iar sutele de oameni adunaţi pe trotuare au coborât în stradă purtând steaguri şi bannere ale asociaţiilor pro-autostradă sau cu sloganuri în favoarea construirii de autostrăzi. Protestul a durat fix 15 minute şi s-a încheiat în aplauzele participanţilor.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

Nicio oficialitate a oraşului nu a fost prezentă la protest, cu excepţia primarului, care a profitat de ocazie să facă unele declaraţii pentru mass-media împotriva celor care nu dau drumul construirii autostrăzilor în Moldova.

L-am sunat şi pe directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, „reprezentanţa“ din Moldova a Companiei Naţionale de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, dar nu ca să-l întrebăm dacă angajaţii Regionalei au oprit lucrul la ora 15. Aflat la Bacău, unde abia au început lucrările la centura oraşului - şantier despre care se spune că ar conţine primii câţiva kilometri din viitoarea autostradă A7, paralelă cu actualul E 85 - Ovidiu Laicu ne-a declarat că pe segmentul Tg. Neamţ-Tg. Mureş se lucrează în continuare la documentaţie. Celălalt segment, Ungheni-Iaşi-Tg. Neamţ se află în lucru la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, „de la care aşteptăm în continuare documentaţia pentru partene­riatul public-privat propus“.

A8, ignorată de stat, Centura, strâmtată de Primărie

Legea Autostrăzii Unirii, adoptată de mai bine de trei luni, prevede însă că întreaga autostradă A8 este responsabilitatea Ministerului Transporturilor. Iniţiatorul ei, deputatul Petru Movilă, a remarcat că legea nu este respectată şi că statul trebuie obligat să ţină cont de prevederile ei. Cât priveşte şoseaua de centură a Iaşului, şeful Regionalei de drumuri naţionale n-a scăpat prilejul să-i reproşeze din nou primarului Mihai Chirica aprobarea construcţiilor prea aproape de axul străzii, ceea ce va face ca bd. Poitiers (tronsonul III al Centurii Iaşului) să aibă doar două benzi pe sens în loc de trei.

Şefului PSD i-a fugit asfaltul de sub picioare

Pe de altă parte, amploarea protestului de ieri a arătat românilor un Liviu Dragnea scos din minţi, dar şi un PSD complet surd la revendicarea oamenilor, amintind de zilele de după tragedia Colectiv, când pesediştii - pe atunci strâns uniţi în jurul lui Victor Ponta şi al lui Gabriel Oprea - au evitat orice ieşire publică. Actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, i-a reproşat în termeni de mahala suceveanului care a construit din banii lui prima fâşie de un metru al autostrăzii A7 (Suceava-Bacău-Ploieşti) că e un „şmecher“ şi că „face circ“ tocmai când „încep lucrările la Autostrada Moldova“. „Ca să ţipe unii acum că nu fac autostrăzi. Şi nişte şmecheri să urle că au făcut un metru de autostradă, când astăzi încep lucrările la Autostrada Moldova. Ei fac circ, noi facem autostrăzi. Ei ţipă, noi dezvoltăm România. Acel om de afaceri care am înţeles că a cheltuit 100.000 de euro pentru acest circ; dacă tot avea banii ăştia, putea să îi doneze“, a izbucnit Dragnea la conferinţa de alegere a condu­cerii PSD Dâmboviţa.

În ceea ce-l priveşte pe „şmecherul“ care a realizat acel metru de autostradă, el a fost mult mai concis: „Eu n-am trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. Avem o şansă unică să restartăm România. Eu vreau autostradă, eu vreau o Românie unită“, li s-a adresat Ştefan Mandachi oamenilor strânşi la Suceava, răspunsul mulţimii fiind: „Şî eu!“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri