Siretul ameninţă să-i ia casa, dar birocraţia e birocraţie

marți, 20 martie 2018, 02:49
3 MIN
 Siretul ameninţă să-i ia casa, dar birocraţia e birocraţie

Dosarul plin de avize, necesar emiterii unei hotărâri de guvern, va ajunge la Bucureşti luna viitoare, iar lucrările vor putea să înceapă, în cel mai fericit caz, la sfârşitul verii.

„Siretul a rupt iarăşi din mal, e o ruptură de vreo şapte metri“, ne anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza, Vasile Baciu. Tot atunci, o comisie de la Inspectoratul Jude­ţean pentru Situaţii de Urgenţă fu­sese în satul cu acelaşi nume să constate prăpădul pe care râul continuă să-l facă – nu inundând zona, ci ero­dând malul pe care se află localitatea.

Cea mai apropiată casă de limita malului abrupt se află în continuare la mai puţin de zece metri de apele furioase. Siretul „atacă“ ograda lui Petru Lazăr din spatele casei. Curtea omului deja nu mai are gard. Cei la IJSU au recomandat relocarea lo­catarului casei din „linia întâi“, opţiune de care Lazăr ne spusese şi anul trecut că nici nu vrea să audă. 

Situaţia devine îngrijorătoare în fiecare primăvară, când zăpada se topeşte şi afluenţii Siretului umflă râul. Valul de căldură şi ploile de săptămâna trecută au făcut ca nivelul râului să crească mai mult şi mai repede decât în alţi ani, iar apele se izbesc în malul pe care se află casa lui Lazăr şi, dincolo de ea, satul Al. I. Cuza.

Un proiect de modificare a cursului Siretului aşteaptă de ani de zile avizele necesare ca să se concretizeze într-o hotărâre de guvern. Planul e simplu: în dreptul locuinţei lui Petru Lazăr, Siretul face o buclă, vârful acesteia săpând malul pe care stă casa. Cei de la Apele Române vor să „taie“ bucla, creând un canal de aproximativ 200 de metri lungime. Terenul respectiv aparţine însă unei alte persoane, care trebuie des­păgubită prin hotărâre de guvern pentru această expropriere. După stabilirea şi actualizarea sumei, s-au ivit alte probleme.

„A fost refăcut studiul de fezabilitate, care expirase. La sfârşitul acestei luni va ajunge la Administraţia Bazinală de Apă Bacău, apoi la ANAF şi în final la Ministerul de Finanţe. Banii pentru acest proiect sunt alocaţi în bugetul nostru pe acest an“, ne-a declarat Petru Dascălu, directorul Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani. El a estimat că hotărârea de guvern necesară ar putea să apară în aprilie-mai, iar ulterior, proiectarea şi execuţia lucrărilor să fie scoase la licitaţie. Practic, lucrările ar putea să înceapă în a doua parte a anului, însă depinde când va fi emisă hotărârea de guvern.

Şefii judeţului urmăresc evoluţia situaţiei, însă primarul comunei dă semne că-şi pierde răbdarea în războiul surd dintre Siret şi biro­craţie. La 140 de ani de când satul a fost strămutat spre est, ca să scape de inundaţii, mica localitate e pe cale să scape încă o dată de apele Siretului. Iar, ca o consolare pentru terenul pierdut până acum, drumul pietruit de 6 km prin care satul este legat de DE 583 urmează să fie modernizat (asfaltat) anul acesta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii