anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Somnul profund ar putea încetini progresia bolii Parkinson

GALERIE
somn
 • somn
- +

Marta Morawska, specialist în neuroștiință la Spitalul Universitar din Zurich, a analizat unele dintre misterele care stau la baza modelelor de somn perturbate și declinului progresiv al bolii Parkinson.

„S-a demonstrat că tulburările de somn contribuie la mai multe boli neurodegenerative, inclusiv boala Parkinson. (...) În special, modificările somnului cu unde lente arată o corelație cu simptomele și progresia bolii Parkinson“, a scris cercetătoarea Morawska în Science Translational Medicine.

Somnul cu unde lente este perioada de mișcare nerapidă a ochilor, somnul NREM, care se caracterizează prin unde cerebrale de amplitudine mare și frecvență joasă. În timpul NREM, cunoscut și sub numele de somn de fază 3, undele delta domină atunci când pacienții sunt supuși electroencefalografiei (EEG). Somnul cu unde lente este cea mai profundă și mai odihnitoare etapă a somnului și se crede că este perioada în care are loc consolidarea memoriei.

Oamenii de știință au plecat de la ipoteza că restabilirea unui somn profund sănătos poate limita acumularea unei proteine ​​toxice în creier și poate încetini progresia bolii Parkinson.

Noțiunea de încetinire a unei stări devastatoare prin creșterea cantității de somn NREM poate părea o soluție neobișnuit de simplă. Dar un număr tot mai mare de oameni de știință - inclusiv echipa elvețiană - spun că somnul este un medicament puternic și că puterea sa deplină nu a fost încă valorificată pe deplin. În timpul celor patru etape ale ciclului de somn, corpul se repornește și se reface. Forțele imune sunt întărite, sunt eliberați hormoni care repară celulele și controlează rata metabolică. Tensiunea arterială crește și scade pe măsură ce sănătatea cardiovasculară este reglată fin.

Peste 10 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu Parkinson. Tulburarea se caracterizează prin tremor, rigiditate musculară și mișcare lentă, incidența acesteia crescând pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. În interiorul creierului însuși, tulburarea este marcată de degenerarea ganglionilor bazali și de o deficiență a neurotransmițătorului dopamină. Privarea de somn, o problemă majoră în boala Parkinson, poate crește depozitele de alfa-sinucleină, spune Morawska. Aceste depozite mari de alfa-sinucleină sunt cunoscute sub denumirea de corpi Lewy, care sunt semne distinctive nu numai ale bolii Parkinson, ci și ale unei alte tulburări, demența cu corp Lewy. În stadiul avansat al bolii Parkinson, poate apărea demența.

Cercetarea a subliniat un fapt important: „Structurile cerebrale afectate la persoanele cu somn perturbat coincid cu zonele vulnerabile din boala Alzehimer. (...) Rezultatele sugerează că somnul joacă un rol important în patofiziologia bolii Parkinson și că manipularea somnului cu unde lente ar putea fi terapeutică la pacienții cu această boală”, susțin cercetătorii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.