Studiu al cercetătorilor de la UMF: nu există tulpină românească de COVID-19

luni, 06 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Studiu al cercetătorilor de la UMF: nu există tulpină românească de COVID-19

Au fost selectate 53 de probe, aleatoriu, din cele transmise de DSP Iaşi la Laboratorul de diagnosticare COVID-19 din cadrul CEMEX Iaşi. De toate aceste infectări s-a dovedit a fi responsabilă tulpina Delta.

 

Cercetătorii de la UMF Iaşi au infirmat una dintre cel mai des întâlnite speculaţii din mediul ştiinţific românesc: nu există o „tulpină românească” a SARS-CoV-2, chiar dacă virusul s-a răspândit necontrolat în România în ultimele luni, în special din cauza ratei foarte mici de vaccinare a populaţiei. Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX) din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa din Iaşi” a selectat 53 de probe, aleatoriu, din cele transmise de către DSP Iaşi la Laboratorul de diagnosticare COVID-19 din cadrul CEMEX, în perioada 12 septembrie – 4 noiembrie.

Cele 53 de probe au fost secvenţiate şi a rezultat că de toate infectările a fost responsabilă tulpina Delta a COVID-19. Cercetarea celor de la CEMEX arată şi faptul că, pe regiunea Moldovei cel puţin, Delta este tulpina dominantă, fiind, cel mai probabil, tulpina responsabilă pentru aproape toate infectările. „Probele analizate au prezentat în proporţie de 100% tulpina Delta (B.1.617.2) a virusului SARS-CoV 2, fiind identificate 13 sub-variante ale acestei tulpini. Nu au fost identificate mutaţii noi, neidentificate anterior, ceea ce nu poate sugera apariţia unei noi tulpini virale sau sub-variante virale în Romania.

Dintre cele 13 sub-variante identificate 4 au pondere ridicată, însumând aproximativ 72%. Sub-variantele sunt descendenţe virale care prezintă cel puţin 5 mutaţii noi faţă de secvenţă specifică tulpinii din care au evoluat, caracterul infecţios al acestora nu variază considerabil, fiind cuprins în intervalele de referinţă aferente tulpinii mama”, au transmis cercetătorii. Aceştia precizează că sub-varianta clasică de Delta, descoperită şi identificată în iulie 2020 în India, a fost descoperită în aproape 21% dintre probe, restul fiind variante uşor modificate descoperite după ce valul IV s-a răspândit în Europa.

Cercetătorii au remarcat că această sub-variantă care provine din India a fost mai predominantă în România decât în alte zone ale Europei, dar cifrele sunt asemănătoare (în Germania a apărut în 15% dintre secvenţieri, în Franţa – 11%, UK – 10%, Danemarca – 9%). „În concluzie, pe baza rezultatelor studiului putem afirma că în data de 20 noiembrie, în România, tulpina Delta este dominantă, originea sub-variantelor identificate şi frecvenţele acestora prezintă uşoare similitudini cu cele din ţările în care există comunităţi mari ale diasporei”, au conchis reprezentanţii CEMEX.

 

 

Comentarii