Studiu al cercetătorilor de la UMF: nu există tulpină românească de COVID-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Studiu al cercetătorilor de la UMF: nu există tulpină românească de COVID-19

GALERIE
Iasi_tulpini_secventiere_CEMEX
 • Iasi_tulpini_secventiere_CEMEX
- +

Au fost selectate 53 de probe, aleatoriu, din cele transmise de DSP Iaşi la Laboratorul de diagnosticare COVID-19 din cadrul CEMEX Iaşi. De toate aceste infectări s-a dovedit a fi responsabilă tulpina Delta.

 

Cercetătorii de la UMF Iaşi au infirmat una dintre cel mai des întâlnite speculaţii din mediul ştiinţific românesc: nu există o „tulpină românească” a SARS-CoV-2, chiar dacă virusul s-a răspândit necontrolat în România în ultimele luni, în special din cauza ratei foarte mici de vaccinare a populaţiei. Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX) din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa din Iaşi” a selectat 53 de probe, aleatoriu, din cele transmise de către DSP Iaşi la Laboratorul de diagnosticare COVID-19 din cadrul CEMEX, în perioada 12 septembrie - 4 noiembrie.

Cele 53 de probe au fost secvenţiate şi a rezultat că de toate infectările a fost responsabilă tulpina Delta a COVID-19. Cercetarea celor de la CEMEX arată şi faptul că, pe regiunea Moldovei cel puţin, Delta este tulpina dominantă, fiind, cel mai probabil, tulpina responsabilă pentru aproape toate infectările. „Probele analizate au prezentat în proporţie de 100% tulpina Delta (B.1.617.2) a virusului SARS-CoV 2, fiind identificate 13 sub-variante ale acestei tulpini. Nu au fost identificate mutaţii noi, neidentificate anterior, ceea ce nu poate sugera apariţia unei noi tulpini virale sau sub-variante virale în Romania.

Dintre cele 13 sub-variante identificate 4 au pondere ridicată, însumând aproximativ 72%. Sub-variantele sunt descendenţe virale care prezintă cel puţin 5 mutaţii noi faţă de secvenţă specifică tulpinii din care au evoluat, caracterul infecţios al acestora nu variază considerabil, fiind cuprins în intervalele de referinţă aferente tulpinii mama”, au transmis cercetătorii. Aceştia precizează că sub-varianta clasică de Delta, descoperită şi identificată în iulie 2020 în India, a fost descoperită în aproape 21% dintre probe, restul fiind variante uşor modificate descoperite după ce valul IV s-a răspândit în Europa.

Cercetătorii au remarcat că această sub-variantă care provine din India a fost mai predominantă în România decât în alte zone ale Europei, dar cifrele sunt asemănătoare (în Germania a apărut în 15% dintre secvenţieri, în Franţa - 11%, UK - 10%, Danemarca - 9%). „În concluzie, pe baza rezultatelor studiului putem afirma că în data de 20 noiembrie, în România, tulpina Delta este dominantă, originea sub-variantelor identificate şi frecvenţele acestora prezintă uşoare similitudini cu cele din ţările în care există comunităţi mari ale diasporei”, au conchis reprezentanţii CEMEX.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X