Advertorial

Te gandesti sa instalezi o centrala pe peleti, dar nu stii daca se merita investitia? Iata cateva informatii care iti pot fi de ajutor! (P)

joi, 22 decembrie 2022, 10:18
4 MIN
 Te gandesti sa instalezi o centrala pe peleti, dar nu stii daca se merita investitia? Iata cateva informatii care iti pot fi de ajutor! (P)

Exista numeroase solutii de incalzire a locuintelor, astfel incat sa se poata adapta la diferite situatii si zone ale tarii. Desi incalzirea cu centrale termice pe gaz este foarte populara, cresterea preturilor din ultima perioada i-a facut pe multi oameni sa reconsidere metodele folosite initial pentru incalzirea locuintelor.

Drept urmare, o solutie alternativa care se dovedeste a fi foarte avantajoasa este reprezentata de cazane pe peleti. Cum insa montarea unui astfel de cazan presupune o investitie initiala importanta, pentru multi oameni fiind un efort financiar mare, pot aparea intrebari daca o astfel de investitie chiar se merita.

Care sunt avantajele cazanelor pe peleti?

Cazanele pe peleti reprezinta un sistem automatizat cu o capacitate mare de stocare, folosite pentru incalzirea apei dintr-un sistem de incalzire centrala. In ciuda costurilor ridicate de achizitie si instalare, cheltuielile lunare cu incalzirea si chiar mentenanta periodica a cazanului sunt considerabil mai mici, drept urmare investitia initiala va fi amortizata in scurt timp.

Totodata, cazanele pe peleti reprezinta cea mai potrivita solutie pentru casele care se afla in zone fara acces la reteaua de gaze, fiind o metoda de incalzire mult mai eficienta decat cea care presupune folosirea lemnelor pentru foc.

Peletii au un randament foarte bun la ardere, ceea ce se traduce printr-o performanta ridicata la incalzirea locuintei cu o cantitate mai mica de combustibil solid, precum si intr-o cantitate redusa de reziduuri rezultate in urma arderii. Tocmai de aceea cazanele pe peleti nu au nevoie de o curatare zilnica a camerei de ardere, deci intretinerea este foarte usoara.

Un alt aspect important de retinut cu privire la cazanele pe peleti este faptul ca folosesc un combustibil ecologic. Peletii sunt formati din rumegus si alte deseuri lemnoase, deshidratate si comprimate, astfel incat sa se obtina acele forme de mici dimensiuni si compacte. In plus, pentru obtinerea acestora nu se foloseste niciun fel de substante toxice, la formarea peletilor contribuind rasina care se afla in componenta lor.

Datorita modului de obtinere a peletilor, acestia sunt mult mai eficienti la ardere, iar cantitatea de dioxid de carbon rezultata in urma arderii este redusa. Cenusa rezultata in urma arderii este, de asemenea, o substanta non-toxica, motiv pentru care aceasta poate fi folosita ca si ingrasamant pentru plante.

Ce ar trebui stiut despre instalarea unui cazan pe peleti? 

Cei care iau in calcul inlocuirea actualului sistem de incalzire cu un cazan pe peleti trebuie sa cunoasca anumite aspecte foarte importante cu privire la instalarea acestuia. In primul rand, cazanul are nevoie de o camera separata in care sa fie instalat, fie ca este vorba despre o veche bucatarie sau o magazine, fie ca este construita special o anexa in gospodarie pentru acesta.

Avantajul in acest caz consta in faptul ca in camera respectiva pot fi depozitati si peletii folositi pentru ardere, fiind astfel la indemana. Cum cazanele pe peleti au o capacitate mare de stocare, acestea nu au nevoie de incarcare deasa, in functie de capacitate, cazanele putand fi incarcate la cateva zile, saptamanal sau chiar mai rar. Desigur, aceasta perioada este influentata si de alti factori, precum temperatura de afara si cea dorita in interior, gradul de izolare a casei sau calitatea peletilor folositi.

De asemenea, trebuie construit un cos de fum care sa fie potrivit unui astfel de sistem de ardere si incalzire. In cazul in care acesta nu corespunde standardelor, cazanul nu poate fi pus in functiune de catre instalator deoarece existau riscuri prea mari. Un bun cos de evacuare influenteaza in bine randamentul cazanului pe peleti.

Pentru a imbunatati si mai mult performantele unui cazan pe peleti, astfel incat sa nu existe risipa de apa, se poate instala o pompa de circulatie, care va trimite apa rece din sistem catre cazan pentru a o reincalzi. Astfel, imediat ce se va folosi robinetul va incepe sa curga apa calda.

Pe langa eficienta si performantele ridicate, siguranta in timpul utilizarii cazanelor pe peleti este extrem de importanta. De aceea se recomanda si montarea acestora intr-o camera tehnica, folosind accesoriile potrivite si de buna calitate. Unul dintre aceste accesorii de nelipsit dintr-un sistem de incalzire, in general si unul pe peleti in special, este un vas de expansiune.

In timpul procesului de incalzire, apa din sistem isi mareste volumul, care va crea o presiune foarte mare asupra tevilor. Vasul de expansiune insa este un recipient care va asimila cantitatea de apa in exces, prevenind astfel cresterea presiunii din sistem si chiar scurgeri de apa sau deteriorarea tevilor.

Cum ar trebui intretinut un cazan pe peleti? 

Cu toate ca intretinerea unui cazan pe peleti nu reprezinta un efort special, pentru a prelungi durata de viata a acestuia si pentru a-i mentine performantele de functionare la un nivel optim este important sa nu se omita curatarea periodica a cazanului si golirea cenusii rezultate in urma arderii. Este recomandat ca cenusa se fie scoasa de cel putin 2 ori pe saptamana, in momentul in care echipamentul s-a racit si este scos din functiune.

Pe de alta parte, schimbatorul de caldura ar trebui curatat zilnic, proces pentru care ar trebui sa se foloseasca un instrument ignifug. Chiar si exteriorul cazanului ar trebui curatat periodic, cu o carpa uscata. Astfel, nu numai ca se mentine aspectul estetic al echipamentului, dar poate fi influentat atat modul de functionare, cat si reducerea consumului de combustibil.

Care sunt cele mai frecvente intrebari legate de cazanele pe peleti? 

Exista multe intrebari si nelamuriri pe care oamenii le au cu privire la cazanele pe peleti, iar una dintre cele mai comune este legata de rentabilitatea investitiei. Cum pretul unui astfel de cazan poate depasi 10.000 de lei, cat costa peletii si in cat timp poate fi amortizata investitia?

Cererea pentru un astfel de combustibil a crescut foarte mult in ultima perioada, drept urmare si pretul peletilor a mai crescut. Cu toate acestea, ramane unul dintre cele mai avantajoase solutii de incalzire, cu un raport calitate-pret foarte bun, iar investitiile initiale pot fi amortizate, in functie de zona si de consum, in aproximativ 2 ani.

Comentarii