Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Controversatul concurs pentru proiectul viitorului Complex Sportiv al Universităţii „Cuza“: conducerea instituţiei a desemnat ieri un câştigător

Toader face, Universitatea trage. Complex Sportiv sau hală industrială? „Este o imagine de secolul al XIX-lea“

GALERIE
sala-polivalenta-uniersitate
  • sala-polivalenta-uniersitate
- +

Aceasta a fost reacţia preşedintelui filialei Iaşi a Ordinului Arhitecţilor din România, la vederea proiectului câştigător. El a atras atenţia dinainte că premiul, condiţiile şi juriul propus - rectorul şi prorectorii - nu vor putea da naştere la ceva adecvat. „Este ceva de zonă industrială“, a completat arh. Mihai Drişcu.

Universitatea „Al.I. Cuza“ (UAIC) a desemnat câştigătorul pentru proiectarea complexului sportiv de pe terenul de aproape 9.000 de metri pătraţi de pe strada Sărărie. Conform reprezentanţilor instituţiei, juriul concursului, format din rector şi prorectorii, au hotărât, au ales dintre cele două oferte depuse cea promovată de firma Arhivolta Studio de Arhitectură din Iaşi.

„Membrii juriului au apreciat în mod deosebit interpretarea în cheie contemporană a unei arhitecturi clasice. Premiul câştigat de firma Arhivolta constă în suma de 10.000 de lei. La concursul naţional de idei de arhitectură pentru proiectarea complexului sportiv al UAIC au fost înscrise două soluţii“, au transmis reprezentanţii universităţii.

Reamintim că Ordinul Arhitecţilor, filiala Iaşi, a tras un semnal de alarmă cu privire la organizarea acestui concurs. Preşedintele filialei din Iaşi a ordinului, arhitectul Mihai Drişcu, a explicat în materialul publicat de „Ziarul de Iaşi“ la începutul acestei săptămâni că se oferă o sumă foarte mică la nivel de premiu - 10.000 de lei - în contextul în care se solicită o muncă demnă de un studiu de fezabilitate pentru un obiectiv deosebit de complex.

Contactat după publicarea rezultatelor concursului, arhitectul Mihai Drişcu a spus că este un rezultat de aşteptat, fiindcă „prim consecinţă a unui concurs care nu este organizat după rigorile necesare este să nu ai din ce alege. La un concurs de o astfel de anvergură şi zece propuneri sunt puţine, şi 15 sunt puţine. La concursurile de anvergură apropiată cu acesta ar trebui să fie cam 30, la cele internaţionale, de profil, sunt sute. Aici sunt sigur că membrii juriului au avut o sarcină foarte uşoară. Fără să ştii să ceri, asta primeşti“, a explicat arhitectul. 

Dincolo de faptul că, conform acestuia, proiectul nu respectă nici pe departe solicitările din tema de proiectare, Mihai Drişcu spune că sunt şi câteva probleme clare cu acesta. Prima dintre ele este că designul nu se potriveşte cu locul unde este amplasat, fiind mai degrabă adecvat, arhitectural vorbind, unui cartier industrial.

„În Copou sunt case, e spaţiu verde, este o zonă foarte complicată. Din planşe se vede o imagine de secolul XIX, mai potrivită în zona industrială, cum este spre exemplu la Tehnopolis. Este păcat că ocupă foarte multe teren - aproape tot terenul, este enorm. Deşi proiectul e schematic - nici nu putea fi altfel, acele terenuri de sport şi spaţii verzi trebuiau să fie mai mult de jumătate din suprafaţa construită. Dar aici practic se vede doar o sală de sport şi un bazin de înot care ocupă tot terenul. Erau «n» soluţii de a folosi terenul, dar era altă muncă, necesita un studiu mult mai elaborat“, a explicat Mihai Drişcu.

Conform universităţii, terenul pe care urmează să fie construit complexul sportiv al UAIC are o suprafaţă de 8.888 de metri pătraţi. Complexul va avea o suprafaţă construită de 70% din suprafaţa totală a terenului, va avea o înălţime maximă de 21 de metri (S^D^P^E) şi va fi compus din bazin de înot la dimensiuni olimpice, sală de sport multifuncţională, sală de forţă şi parcare.

„Bazinul de înot va putea fi utilizat atât pentru înot competiţional, cât şi pentru înot de agrement. De asemenea, la exterior vor fi amenajate o pistă de alergare, spaţii verzi şi căi de acces“, au transmis cei de la UAIC.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri