Toader face, Universitatea trage. Complex Sportiv sau hală industrială? „Este o imagine de secolul al XIX-lea“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Controversatul concurs pentru proiectul viitorului Complex Sportiv al Universităţii „Cuza“: conducerea instituţiei a desemnat ieri un câştigător

Toader face, Universitatea trage. Complex Sportiv sau hală industrială? „Este o imagine de secolul al XIX-lea“

GALERIE
sala-polivalenta-uniersitate
  • sala-polivalenta-uniersitate
- +

Aceasta a fost reacţia preşedintelui filialei Iaşi a Ordinului Arhitecţilor din România, la vederea proiectului câştigător. El a atras atenţia dinainte că premiul, condiţiile şi juriul propus - rectorul şi prorectorii - nu vor putea da naştere la ceva adecvat. „Este ceva de zonă industrială“, a completat arh. Mihai Drişcu.

Universitatea „Al.I. Cuza“ (UAIC) a desemnat câştigătorul pentru proiectarea complexului sportiv de pe terenul de aproape 9.000 de metri pătraţi de pe strada Sărărie. Conform reprezentanţilor instituţiei, juriul concursului, format din rector şi prorectorii, au hotărât, au ales dintre cele două oferte depuse cea promovată de firma Arhivolta Studio de Arhitectură din Iaşi.

„Membrii juriului au apreciat în mod deosebit interpretarea în cheie contemporană a unei arhitecturi clasice. Premiul câştigat de firma Arhivolta constă în suma de 10.000 de lei. La concursul naţional de idei de arhitectură pentru proiectarea complexului sportiv al UAIC au fost înscrise două soluţii“, au transmis reprezentanţii universităţii.

Reamintim că Ordinul Arhitecţilor, filiala Iaşi, a tras un semnal de alarmă cu privire la organizarea acestui concurs. Preşedintele filialei din Iaşi a ordinului, arhitectul Mihai Drişcu, a explicat în materialul publicat de „Ziarul de Iaşi“ la începutul acestei săptămâni că se oferă o sumă foarte mică la nivel de premiu - 10.000 de lei - în contextul în care se solicită o muncă demnă de un studiu de fezabilitate pentru un obiectiv deosebit de complex.

Contactat după publicarea rezultatelor concursului, arhitectul Mihai Drişcu a spus că este un rezultat de aşteptat, fiindcă „prim consecinţă a unui concurs care nu este organizat după rigorile necesare este să nu ai din ce alege. La un concurs de o astfel de anvergură şi zece propuneri sunt puţine, şi 15 sunt puţine. La concursurile de anvergură apropiată cu acesta ar trebui să fie cam 30, la cele internaţionale, de profil, sunt sute. Aici sunt sigur că membrii juriului au avut o sarcină foarte uşoară. Fără să ştii să ceri, asta primeşti“, a explicat arhitectul. 

Dincolo de faptul că, conform acestuia, proiectul nu respectă nici pe departe solicitările din tema de proiectare, Mihai Drişcu spune că sunt şi câteva probleme clare cu acesta. Prima dintre ele este că designul nu se potriveşte cu locul unde este amplasat, fiind mai degrabă adecvat, arhitectural vorbind, unui cartier industrial.

„În Copou sunt case, e spaţiu verde, este o zonă foarte complicată. Din planşe se vede o imagine de secolul XIX, mai potrivită în zona industrială, cum este spre exemplu la Tehnopolis. Este păcat că ocupă foarte multe teren - aproape tot terenul, este enorm. Deşi proiectul e schematic - nici nu putea fi altfel, acele terenuri de sport şi spaţii verzi trebuiau să fie mai mult de jumătate din suprafaţa construită. Dar aici practic se vede doar o sală de sport şi un bazin de înot care ocupă tot terenul. Erau «n» soluţii de a folosi terenul, dar era altă muncă, necesita un studiu mult mai elaborat“, a explicat Mihai Drişcu.

Conform universităţii, terenul pe care urmează să fie construit complexul sportiv al UAIC are o suprafaţă de 8.888 de metri pătraţi. Complexul va avea o suprafaţă construită de 70% din suprafaţa totală a terenului, va avea o înălţime maximă de 21 de metri (S^D^P^E) şi va fi compus din bazin de înot la dimensiuni olimpice, sală de sport multifuncţională, sală de forţă şi parcare.

„Bazinul de înot va putea fi utilizat atât pentru înot competiţional, cât şi pentru înot de agrement. De asemenea, la exterior vor fi amenajate o pistă de alergare, spaţii verzi şi căi de acces“, au transmis cei de la UAIC.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.