Trafic de persoane: victimele și-au retras declarațiile, dar judecătorii au dat condamnări pe declarațiile iniţiale

sâmbătă, 20 ianuarie 2024, 02:50
7 MIN
 Trafic de persoane: victimele și-au retras declarațiile, dar judecătorii au dat condamnări pe declarațiile iniţiale

Dintr-un dosar de trafic de persoane au dispărut victimele și martorii. Rând pe rând, au uitat în fața judecătorilor cele spuse în timpul urmăririi penale, și-au dat seama că de fapt nu au nimic cu inculpații, susținând chiar că ar fi fost supuși presiunilor de către anchetatori. Retragerea declarațiilor nu i-a ajutat însă cu nimic pe cei doi frați din Voinești judecați pentru că și-au construit case și și-au cumpărat mașini de pe urma fetelor obligate să se prostitueze în Marea Britanie.

Ioan-Radu Acatrinei și fratele său, Cornel, au fost trimiși în judecată în noiembrie 2020 pentru trafic de persoane. Ei au fost acuzați că și-au constituit o întreagă rețea de prostituție în Marea Britanie. Amețeau fetele cu promisiunea că își vor construi o viață împreună. Le ofereau cadouri, le prezentau familiei, cum ar fi făcut cu o logodnică, după care le determinau să se prostitueze.

Banii ar fi trebuit să fie împărțiți între proxeneți și fete în mod egal. În practică, jumătate din bani îi luau bărbații, iar din cealaltă jumătate, fetele plăteau chiria, mâncarea și toate angaralele. Frații trimiteau banii acasă prin curier, preferând să plătească șoferului un comision important, decât să lase urme prin transferurile bancare. Procurorii au identificat trei victime, un transport de 50.000 de lire sterline și cel puțin o casă construită cu banii câștigați de fete. Au subliniat că era doar vârful aisbergului, iar judecătorii au fost de acord. De altfel, nici apărarea nu a negat faptele, ci doar le-a nuanțat, insistând că fetele s-ar fi prostituat de bunăvoie. Cei doi acuzați nu erau astfel traficanți de persoane, ci doar proxeneți, având chiar șansa să scape cu pedepse cu suspendare.

În cursul anului 2015, pe când avea doar 18 ani, A.A. l-a cunoscut pe Ioan Acatrinei. Tânărul provenea dintr-o familie înstărită, conducea un BMW negru, așa că nu i-a fost greu să o cucerească pe fată. Aceasta auzise totuși zvonuri printre prieteni că familia Acatrinei avea „fete la produs” în Anglia. L-a întrebat verde în față pe proaspătul iubit dacă așa era, dar el a negat cu vehemență, susținând că lucra ca șofer, în livrări. I-a propus fetei să meargă cu el în Marea Britanie, iar A.A. a acceptat. A plecat împreună cu Ioan Acatrinei, cu fratele său și cu încă o fată în ianuarie 2016. De la aeroportul Luton, au mers cu taxiul aproximativ o jumătate de oră, la o casă în care se mai aflau două fete. De la acestea, a aflat că urmează să se prostitueze.

Inițial, fata a refuzat, dar a cedat în cele din urmă rugăminților lui Ioan Acatrinei. Acesta a asigurat-o de toată afecțiunea lui, i-a spus că vor folosi banii pentru a construi o casă împreună, spunându-i totodată că nu îl deranjează ca ea să facă sex cu alți bărbați. Cu inima îndoită, fata a acceptat. Nu a „lucrat” mult. Ideea nu o atrăgea, așa că refuza clienți și nu ieșea în fiecare zi. La sfârșitul lunii, A.A. a reușit să-l convingă pe Acatrinei să o trimită înapoi în România. Ulterior, l-a mai întâlnit întâmplător de câteva ori, de fiecare dată însoțit de altă fată, de care A.A. auzea că se prostituau pentru el.

O a doua fată, lucra la un bar, câștigând 800 de lei pe lună. În februarie 2017, s-a întâlnit întâmplător cu Cornel Acatrinei. Acesta conducea un BMW roșu și nu se plângea că i-ar lipsi banii. B.B. l-a rugat pe tânăr să-i găsească și ei un loc de muncă. Nu a fost o problemă, iar în martie, Acatrinei i-a cumpărat un bilet de avion pentru Marea Britanie, unde urma să locuiască cu el și cu iubita lui. I-a cerut să-și ia cu ea haine „drăguțe”, fustițe, pantofi. Chiar a doua zi după ajungerea la destinație, Acatrinei i-a spus că va trebui să facă sex cu diverși bărbați, contra sumei de 50 de lire. A condus-o, împreună cu o altă fată, la un club de noapte, unde i-a găsit un client. Actul sexual s-a consumat în parcare, într-o mașină. Acea experiență a convins-o pe fată că prostituția nu este de ea și i-a cerut să o lase să plece. Și-a găsit de lucru la un salon de masaj erotic, unde a rămas aproximativ o lună, până și-a putut plăti datoriile către Acatrinei. Apoi, s-a întors în țară.

C.C. a fost a treia victimă inclusă de procurorii DIICOT în dosar. Pe când era elevă în clasa a XI-a la liceul din Țibănești, fusese contactată de Ioan Acatrinei, pe care îl știa din vedere. S-au întâlnit la un suc, iar bărbatul a luat-o la o plimbare cu mașina. I-a dat de înțeles că ar putea câștiga bani buni din prostituție, dar și că ar putea să-și construiască o viață împreună. Fata a acceptat. În aprilie 2018, a fost dusă în Marea Britanie, lucrând pentru Acatrinei până în august 2019. Câștiga minim 200 de lire pe zi, ajungând însă și la 1.600 de lire, atunci când lucra continuu timp de 16 ore. Când clienții nu aveau numerar, le dădea numărul de cont al lui Acatrinei, pentru a vira banii.

Deși ar fi trebuit să primească jumătate din bani, fata nu a văzut mai nimic. În schimb, Acatrinei și-a schimbat mașina, cumpărându-și un BMW X6 și începând construirea unei case. În cele din urmă, fata a plecat cu ajutorul unei prietene, tot prostituată. A continuat „meseria” singură, încă vreo două luni. A avut însă nevoie de bani pentru a-și repara dantura, așa că s-a întors la Acatrinei. Din ianuarie și până în august 2020, s-a prostituat pentru Acatrinei, în contul datoriei. Procurorii au calculat că bărbatul câștigase de pe urma lui C.C. aproximativ 140.000 de lire.

Declarațiile fetelor au luat o cu totul altă formă atunci când frații Acatrinei au fost trimiși în judecată. A.A. a spus că plecase în Marea Britanie cu o prietenă. Lucrase la un bar și, ocazional, se mai și prostitua. Ioan Acatrinei nu avusese nicio legătură cu aceasta, nu o obligase să facă nimic, nu o forțase, nu o bătuse. Procurorii DIICOT îi puseseră vorbe în gură, profitând de faptul că era mai timidă. Se simțea chiar vinovată că frații Acatrinei se aflau în arest în urma declarațiilor ce i se atribuiau. Judecătorii au urmărit înregistrarea audio-video făcută în momentul audierii. Nimic nu demonstra că anchetatorii i-ar fi pus „vorbe în gură”. Ca urmare, au reținut declarația inițială.

Și B.B. și-a retras declarația dată în fața anchetatorilor. Ea a spus judecătorilor că plecase singură, întâlnindu-se întâmplător cu Acatrinei în același avion. În Marea Britanie lucrase la spălat vase și la salonul de masaj erotic, fără ca Acatrinei să aibă vreo legătură cu acestea. Nu avea de ce să stea închis din cauza ei. În cursul audierilor de la DIICOT i se ceruse să-și închidă telefonul și să declare ce îi spuneau anchetatorii. Nici în cazul ei, înregistrarea video a audierii nu a indicat că ar fi fost influențată cumva de procurori.

Nici C.C. nu și-a menținut în fața instanței declarațiile date anchetatorilor. De fapt, nici nu a putut fi audiată din nou, deși a fost citată și s-au emis mandate de aducere. A trimis la dosar o declarație autentificată la un notar public din Marea Britanie, în care susținea că a fost obligată să dea declarația așa cum voiau polițiștii, că a leșinat în timpul audierii, că nu a fost obligată să se prostitueze de către Acatrinei și că nici nu ar fi împărțit banii cu acesta. Din nou, judecătorii au respins noile afirmații.

La fel s-a întâmplat și cu o bună parte din declarațiile martorilor, fără ca judecătorii să-și schimbe părerea despre inculpați. „Este specific dosarelor penale în care se cercetează comiterea faptelor de trafic de persoane ca victimele să îşi modifice declaraţiile date iniţial în cursul urmăririi penale. Trecerea timpului tinde să le determine pe victimele traficului de persoane să considere că ceea ce li s-a întâmplat nu mai are importanţă sau că nu are caracter penal, dorinţa victimelor fiind aceea ce a nu mai fi puse în situaţia de a-şi reaminti ceea ce li s-a întâmplat”, au subliniat magistrații Tribunalului.

Declarațiile menținute de unii martori, ca și interceptările convorbirilor telefonice au fost suficiente pentru ca judecătorii să se convingă de corectitudinea rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT. Bonurile fiscale găsite la percheziții, care atestau schimbarea în lei a unor sume importante în lire sterline au sugerat și amploarea afacerii. La o singură operațiune de schimb, o membră a familiei Acatrinei schimbase 23.000 de lire în 124.729 lei, în condițiile în care nu avea loc de muncă și nici vreun venit declarat către stat. Cei doi frați au fost găsiți vinovați de trafic de persoane, Ioan Radu Acatrinei fiind condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare, iar Cornel Acatrinei, la 7 ani și 4 luni de detenție. Sentința Tribunalului nu este încă definitivă, ea putând fi contestată cu apel.

Comentarii