De Sănătate

Punem punctul pe știi

Transplanturile de plămâni, asistate robotic?

miercuri, 01 mai 2024, 02:19
3 MIN
 Transplanturile de plămâni, asistate robotic?

Deși roboții sunt utilizați în mod obișnuit pentru a asista la intervenții chirurgicale, chirurgia asistată robotic nu este utilizată în mod obișnuit pentru transplanturile pulmonare. Anual, în întreaga lume se efectuează aproximativ 4 600 de transplanturi de plămâni.

În timp ce dezbătea argumentele pro și contra transplantului de plămâni asistat robotic, dr. Albert Jauregui, le-a spus participanților la reuniunea anuală și la sesiunile științifice ale Societății Internaționale de Transplant de Inimă și Plămâni (ISHLT 2024), care au avut loc la Praga, că a sosit timpul pentru chirurgia robotică.

„De câțiva ani facem operații minim invazive asistate robotic pentru cancerul pulmonar”, a declarat dr.Albert Jauregui, șeful Departamentului de Chirurgie Toracică și Transplant Pulmonar, Spitalul Universitar Vall d’Hebron din Barcelona, Spania.

„Pacienții cu cancer pulmonar beneficiază deja de platforme robotice pentru a face operațiile mai puțin invazive, dar pacienților care au nevoie de un transplant de plămâni li se oferă în continuare o intervenție chirurgicală agresivă. Pentru echipa noastră, acest lucru nu avea niciun sens. Am simțit că lucrurile trebuie să înceapă să se schimbe”, a precizat medicul.

În februarie 2023, echipa doctorului Jauregui a efectuat în Spania primul transplant de un singur plămân asistat robotic; trei luni mai târziu, au efectuat un al doilea transplant de un singur plămân. Ambii pacienți au prezentat o îmbunătățire bună în perioada postoperatorie și au avut nevoie doar de medicamente ușoare pentru durerea cauzată de operație.

Citiți aici integral ediția Ziarul de Sănătate nr. 5

„Ne-am îndeplinit obiectivul principal pentru această abordare minim invazivă, care a fost acela de a reduce dimensiunea inciziei chirurgicale și nevoia de medicamente puternice pentru durere care interferează cu vindecarea rănilor”, a declarat dr. Jauregui.

„Suntem mulțumiți de rezultatul primilor pacienți care au beneficiat de un transplant de plămâni cu ajutorul chirurgiei robotice, dar trebuie să continuăm să lucrăm pentru a putea oferi acest tip de intervenție chirurgicală mai multor pacienți”, a precizat el.

Echipa doctorului Jauregui a petrecut ore întregi în laborator efectuând operații asistate robotic cu plămâni sintetici înainte de a trece la modelele de animale mari.

Prin dezumflarea plămânului și bazându-se pe flexibilitatea pielii, chirurgii au descoperit că pot folosi o incizie mai mică sub stern pentru a scoate și a introduce plămânii.

„Transplantul de plămâni este o procedură foarte dificilă, de la selecția donatorului, trecând prin operație și până la perioada postoperatorie”, a explicat dr. Jauregui.

„Spre deosebire de alte organe care sunt toate protejate în interiorul corpului, plămânii sunt conectați la mediul înconjurător prin respirație. Este unul dintre cele mai dificile organe de transplantat”, a menționat el.

După cele două transplanturi de plămâni asistate robotic cu succes, echipa doctorului Jauregui a început să lucreze cu o companie de dispozitive medicale pentru a dezvolta instrumente robotice de proiectare special pentru transplantul de plămâni.

„Următorul nostru obiectiv este de a efectua un transplant bilateral de plămâni”, a spus el. „Plănuim să efectuăm cinci proceduri asistate robotic în acest an și 10 anul viitor”.

Un alt obiectiv al departamentului doctorului Jauregui este de a disemina noua tehnică la mai multe programe de transplant pulmonar.

„Credem că reducerea agresiunii chirurgicale este mai bună pentru pacienți, însă avem nevoie de un număr mai mare de proceduri pentru a ne confirma teoria”, a spus el.

Pe de altă parte, dr. Konrad Hoetzenecker, director al Programului de transplant pulmonar din Viena, Austria, a recunoscut că „menținerea inciziilor cât mai mici posibil a redus trauma chirurgicală la pacienții cu cancer pulmonar; încercarea de a face același lucru în cazul transplanturilor pulmonare sună la prima vedere rezonabil”.

„Cu toate acestea, tehnica transplantului de plămâni robotizat este prematură și este discutabil dacă o platformă robotică va fi vreodată potrivită pentru a susține transplantul de plămâni”, a spus el.

„Spre deosebire de alte proceduri toracice, timpul chirurgical este un factor esențial pentru funcționalitatea organului donator implantat. Utilizarea unui robot în transplantul de plămâni înseamnă timpi de operație mai lungi, iar acest lucru reprezintă o amenințare semnificativă pentru funcția grefei și pentru supraviețuirea pacientului”.

Dr. Hoetzenecker a subliniat că platformele robotice au nevoie de o dezvoltare semnificativă înainte de a putea deveni în cele din urmă o opțiune pentru transplantul pulmonar.

Comentarii