Ultimele zile ale tânărului artist ieşean răpus de Covid, povestite de medicii care i-au stat la căpătâi

vineri, 30 octombrie 2020, 02:50
2 MIN
 Ultimele zile ale tânărului artist ieşean răpus de Covid, povestite de medicii care i-au stat la căpătâi

Familia lui Silviu Huţanu spune că acesta suferea doar de hipertensiune, dar care era bine ţinută sub control. Cum s-a deteriorat de la zi la zi starea lui, încă de acum două săptămâni?

 

Artistul ieşean Silviu Huţanu, membru al formaţiei SoundCheck Band şi fost membru al Clubului de Muzică „Richard Oschanitzky” de la Casa Studenţilor, s-a stins ieri după-amiază din viaţă, fiind internat din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2 în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie.

„Era internat la noi fiind diagnosticat cu COVID. Din păcate, s-a pierdut din cauza insuficienţei respiratorii grave”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul spitalului. Imediat după aflarea veştii, mesajele din partea prietenilor au început să curgă pe pagina sa de Facebook. „Dumnezeu să te ierte, prieten drag şi bun. Un om cu un suflet nobil, mereu vesel, echilibrat şi împăciuitor a plecat dintre noi”. Medicii care l-au tratat în aceste zile spun că a ajuns la spital cu o afectare plumonară de 75% şi că, în doar câteva zile, plămânii i-au fost afectaţi în proporţie de 95%, în ciuda tratamentului primit. Bărbatul a fost internat iniţial la Spitalul Căi Ferate, iar sâmbătă, 17 octombrie, a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie în stare gravă.

Medicii spun că, deşi plămânii îi erau deja afectaţi, respira singur, dar avea nevoie foarte mare de oxigen, fiind conectat din prima seară la ventilator. Timp de cinci zile a respirat cu ajutorul unei măşti, însă apoi a fost nevoie să fie intubat. „A primit tot ce ar fi primit şi în străinătate, Remdesivir, Tocilizumab (n.r. – tratament care poate reduce riscul de ventilaţie mecanică invazivă sau deces la pacienţii cu pneumonie severă COVID-19), plasmă hiperimună, antibiotice, tratamente foarte scumpe. Nu am ezitat nicio clipă, ne-am ocupat îndeaproape de el. Din păcate, cu toate acestea, lucrurile nu au mers cum ne-am dorit”, a explicat unul dintre medicii care au făcut parte din echipa ce s-a ocupat de acest caz.

Singura problemă de sănătate de care acesta ştia că suferă era o hipertensiune arterială, care însă era ţinută sub tratament. Specialiştii spun că, în ultimele luni, au observat că evoluţia în cazul pacienţilor tineri care au COVID poate fi una extrem de tragică. Deşi nu ştiu să sufere de probleme grave de sănătate, ajung să facă forme grave ale bolii. „Din ce am observat noi, la modul general, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitatea sunt patologii care dau prognostic rezervat şi o evoluţie extrem de severă. Sistemul lui imun a răspuns foarte agresiv la acest virus, şi asta se numeşte «furtuna de citokine», care determină o reacţie în lanţ”, a completat medicul ieşean. 

Comentarii