UMF a trimis la Guvern solicitarea de a prelua spitalele CFR din Iaşi şi Paşcani. Ce schimbări sunt avute în vedere

luni, 09 ianuarie 2023, 02:50
4 MIN
 UMF a trimis la Guvern solicitarea de a prelua spitalele CFR din Iaşi şi Paşcani. Ce schimbări sunt avute în vedere

Situaţia de incertitudine care planează de aproape un an asupra Spitalului CFR din Iaşi urmează să fie tranşată în prima parte a anului 2023. Unitatea medicală care a schimbat trei manageri la finalul anului trecut va trece, cel mai probabil, sub administrarea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), formându-se astfel primele spitale integral universitare din România.

O solicitare din partea Secretariatului General a Guvernului a ajuns la mijlocul lunii decembrie către UMF Iaşi, sub semnătura secretarului general Marian Neacşu, prin care se preciza faptul că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, doreşte clarificarea situaţiei spitalelor CFR.

Dorinţa vine în contextul în care Ministerul Transporturilor şi-a manifestat intenţia în Guvern de a transfera unităţile medico-sanitare din subordine către alte ministere şi instituţii cu infrastructură sanitară proprie.

În adresa respectivă, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior medical sunt îndrumaţi să transmită în scris „manifestarea fermă, responsabilă şi întemeiată a intenţiei de a prelua aceste unităţi”.

Prim urmare, una dintre ultimele decizii ale Senatului UMF din 2022 a fost emiterea unei hotărâri votată în unanimitate prin care îşi asumă să preia în administrare Spitalul CFR din Iaşi, cel din Paşcani şi dispensarul CF din Suceava.

„Am avut termen până pe 30 decembrie să ne exprimăm această intenţie, Senatul s-a reunit şi am trimis în scris punctul de vedere solicitat. Colegii au fost de acord, au spus să le luăm, ne-am şi bucurat de decizie, fiindcă va fi nevoie în continuare de condiţii pentru siguranţa circulaţiei. Plănuim să facem la Paşcani un laborator de analiză şi testare a capacităţii de muncă pentru toţi cei care lucrează în siguranţa circulaţiei, de la transportatori rutieri la cei CF şi aşa mai departe. Aşteptăm acum rezultatul, decizia va fi una politică, dar probabil că da, vom prelua aceste spitale”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Primele discuţii datează încă de la începutul lui 2022

Un răspuns este aşteptat în zilele următoare de la Guvern, după ce au analizat solicitările primite de la toate universităţile de profil din ţară. Intenţia iniţială de a transfera aceste spitale a venit încă de la începutul anului 2022, când Ministerul Transporturilor a abordat Alianţa G6, a UMF-urile din ţară, anunţându-i că vor să cedeze spitalele CFR din centrele universitare către universităţile de profil.

Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, arată că discuţia iniţială spunea că ministerul nu mai putea să se ocupe în continuare şi de aceste unităţi medicale, că nici nu mai au direcţia sanitară funcţională, şi că sunt probleme de infrastructură majore asupra cărora trebuie să se concentreze ministerul condus de Sorin Grindeanu.

Discuţiile însă au stagnat pe durata anului 2022, deşi au mai fost întâlniri pe subiecte diferite la Bucureşti între universităţi şi conducerea statului, de la discuţii cu prim-ministrul, la şedinţe pe tema implementării noilor legi ale Educaţiei. De fiecare dată, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, atât ministrul Grindeanu, cât şi prim-ministrul Ciucă, şi-au exprimat dorinţa de a merge mai departe şi de a face aceste transferuri.

„Ne-am bucurat foarte tare încă din 2022, fiindcă aceste spitale ar fi fost date în administrarea universităţilor şi ar deveni spitale universitare. În momentul de faţă în România nu există niciun spital universitar, degeaba punem pancarte pe garduri şi spunem că avem diferite spitale universitare: nu sunt, la ora actuală nu există. Un astfel de spital trebuie să atragă pacienţi: atunci când spui Spitalul Universitar «Grigore T. Popa» lumea se va duce acolo după specializări şi specialişti, dotări corespunzătoare”, a punctat rectorul UMF Iaşi.

În plan este o platformă de chirurgie minim-invazivă

Rectorul UMF explică faptul că, dincolo de entuziasm, va fi o muncă grea pentru universitate să gestioneze cele două spitale şi dispensarul din Suceava. Dincolo de nevoia de investiţii în infrastructură şi dotări, rectorul spune că primul pas important care trebuie făcut este să fie implementat un „sistem managerial foarte competent”.

Nu vor fi concediaţi angajaţi, nici din personalul administrativ, nici din rândul celui medical, vor fi în continuare unităţi medicale aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar cadrele didactice ale UMF vor trebui să se implice mai mult.

„Nu dăm pe nimeni afară, nu ne propune asta, noi vom prelua cu aparat administrativ, cu tot, dar cadrele didactice ale noastre care lucrează acolo vor trebui să primească nişte atribuţii în plus în sensul că aceste spitale trebuie să fie spitale de succes, pentru asta trebui să muncim. Mă gândeam, când au apărut primele astfel de discuţii, că la Iaşi să facem o platformă de chirurgie minim-invazivă, să avem câteva săli de chirurgie laparoscopică, un robot chirurgical, şi cadrele noastre didactice, chiar dacă nu lucrează acolo, să vină cu pacienţii lor, pe care îi urmăresc, să opereze acolo”, a mai explicat prof.dr. Viorel Scripcariu. 

Comentarii